ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ογκολογικά Τμήματα: Κανένα παιδί με καρκίνο να μη χάσει τη μάχη

08 Φεβρουαρίου 2022, 12:50

images

Την ελπίδα κανένα παιδί με καρκίνο να μη χάσει τη μάχη εκφράζουν οι αρμόδιοι φορείς τονίζοντας το μεγάλο αγώνα που διεξάγουν.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου που ήταν στις 4 Φεβρουαρίου και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου που είναι στις 15 Φεβρουαρίου, σε διάσκεψη Τύπου αναφέρθηκαν οι δράσεις που γίνονται στα Ογκολογικα Τμήματα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και Λεμεσού και του Μακάρειου Νοσοκομείου, καθώς και το έργο του ΟΚΥπΥ.

Όπως ανέφερε ο ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης, υπάρχουν θετικές εξελίξεις για τον καρκίνο, η επιστήμη προχωρά και υπάρχουν συνεχώς νέες θεραπείες. Σημείωσε ακόμη ότι βρισκόμαστε σε ένα στάδιο που ο καρκίνος με την έγκυρη πρόγνωση και θεραπεία μπορεί να προληφθεί.

Στη διάσκεψη επιβραβεύθηκε ο γιατρός Λοΐζος Λοιζου, ο οποίος αποτέλεσε εμπνευστής των ογκολογικών και των παιδο-ογκολογικών τμημάτων μέσα στον ΟΚΥπΥ. 

Ο Δρ Λοΐζου, ο οποίος προσέφερε τις υπηρεσίες του για 30 και πλέον χρόνια, ήταν ο άνθρωπος που οραματίστηκε και ίδρυσε την Παιδογκολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου. Πρόκειται για το μοναδικό κέντρο διάγνωσης και θεραπείας παιδιών και εφήβων με καρκίνο και λευχαιμία στην Κύπρο.

Απονέμοντας την τιμητική πλακέτα, ο Αναπληρωτής Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, έδωσε την υπόσχεση πως, «θα συνεχίσουμε το έργο του, με στόχο κανένα παιδί να μην χάνει τη μάχη με τον καρκίνο και τη λευχαιμία και καμιά οικογένεια παιδιού με καρκίνο ή λευχαιμία να μην πολεμά μόνη».

Επισημάνθηκε ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές προσφέρουν όχι μόνο ιατρική αλλά και ψυχολογική στήριξη τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά.

Ο καρκίνος του παιδιού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή ένωση πεθαίνουν 6000 παιδιά λόγω του καρκίνου.

Στην Κύπρο στις ηλικίες από 0-19 ετών διαγιγνώσκονται περίπου 42 νέα περιστατικά κάθε χρόνο, τα οποία αφορούν κυρίως όγκους στο αίμα και τη λευχαιμία.

Σύμφωνα με τον Δρ Λοϊζου, «στο Ογκολογικό δεν περπατάμε, τρέχουμε», αναφέρει.

Επεσήμανε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει ισότιμη στήριξη στις οικογένειες ιδιαίτερα όταν πρέπει να προβούν στο εξωτερικό και είναι υποχρέωση του κράτους και της ΕΕ να προβεί σε ανάλογες ενέργειες.

Αναφέρθηκε ακόμη στη στήριξη των νικητών του παιδικού καρκίνου οι οποίοι μετά την ασθένεια παρουσιάζουν μακροχρόνια προβλήματα. Είναι μια εισήγηση προς τον ΟΚΥπΥ και θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας θάλαμος για εφήβους και ενήλικες.

Η διευθύντρια της ογκολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας Ρένα Ιωάννου, στην ομιλία της ανέφερε ότι το τμήμα στελεχώνεται από 4 γιατρούς Ογκολόγους και εξιδεικευμενο προσωπικό. 

Όπως σημείωσε, «στο Ογκολογικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας οι καρκινοπαθείς τυγχάνουν πολύπλευρης και ολοκληρωμένης φροντίδας, με εξαίρεση τις υπηρεσίες Ακτινοθεραπείας, για τις οποίες συνεργαζόμαστε με τα υπάρχοντα Ακτινοθεραπευτικά Κέντρα». 

«Στόχος μας ήταν και παραμένει η ποιοτική φροντίδα των ασθενών και για τον λόγο αυτό ευελπιστούμε ότι στο μέλλον το Τμήμα θα αναπτυχθεί περαιτέρω και θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην μάχη κατά του καρκίνου», επεσήμανε η κ. Ιωάννου.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, Δρ Σίμων Μαλάς σημείωσε ότι στον Ογκολογικό θάλαμο γίνονται πολυήμερες χημειοθεραπείες, μεταγγίσεις αίματος, ενυδατώσεις, παρηγορητική ιατρική, αντιμετώπιση λοιμώξεων, καρκινικού πόνου και άλλων συμπτωμάτων, ενώ στον θάλαμο βραχείας νοσηλείας «οι ασθενείς αφού υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, η οποία μπορεί να διαρκέσει από 15 λεπτά έως 6 ώρες, πηγαίνουν στα σπίτια τους αφού ενημερωθούν για την ημερομηνία της επόμενης επίσκεψης τους».

Η Διευθύντρια της Παιδοογκολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ Ελένη Παπαχριστοδούλου, είπε ότι η Κλινική είναι το μοναδικό κέντρο τριτοβάθμιας περίθαλψης παιδιών και εφήβων που πάσχουν από καρκίνο και λευχαιμία, οξείες και χρόνιες καλοήθεις αιματολογικές παθήσεις - εξαιρουμένης της θαλασσαιμίας και των διαταραχών πήξης.

Όπως ανέφερε, κατά το 2021 έχουν καταγράφει 30 νέα περιστατικά. Πέραν 1500 περιστατικών περιθάλπονται στην κλινική ετησίως, περιστατικών παιδιών με καρκίνο και συναφείς, σοβαρές αιματολογικές ή ογκολογικές παθήσεις σε διάφορα στάδια παρακολούθησης και θεραπείας.

Στατιστικά στοιχεία 

Ο Βοηθός Διευθυντής του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Δρ Γεώργιος Ιωαννίδης, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ενημέρωσης για τον καρκίνο (ECIS), κατά το έτος 2020 καταγράφηκαν 4.989 νέα περιστατικά (2.739 σε άντρες και 2.250 σε γυναίκες), ενώ την ίδια χρονιά 2.430 ασθενείς απεβίωσαν από τη νόσο (1.436 άντρες & 994 γυναίκες).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, είπε, οι τρεις συχνότεροι τύποι καρκίνου που πλήττουν τους άνδρες στη χώρα μας είναι κατά φθίνουσα σειρά: ο καρκίνος του προστάτη με συχνότητα 30%, του πνεύμονα με συχνότητα ~16% και του παχέος εντέρου με συχνότητα ~14%. 

Οι αντίστοιχοι συχνότεροι τύποι καρκίνου στις γυναίκες, πρόσθεσε, είναι κατά φθίνουσα σειρά: ο καρκίνος του μαστού με συχνότητα ~34%, του θυρεοειδή αδένα με συχνότητα ~10% και του παχέος εντέρου με συχνότητα ~8%.

Όσον αφορά στη θνησιμότητα, οι τρεις καρκίνοι που ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους στην Κύπρο είναι κατά φθίνουσα σειρά: στους άντρες ο καρκίνος του πνεύμονα με ποσοστό ~24%, του προστάτη με ποσοστό ~13% και του παχέος εντέρου με ποσοστό ~11%.

Στις γυναίκες ο καρκίνος του μαστού με ποσοστό ~20%, ακολουθούμενος από τους καρκίνους του παχέος εντέρου και του πνεύμονα με ποσοστό θανάτων ~11%.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα