ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θετικοί στις νέες οδηγίες για παραπεμπτικά και αναλύσεις οι προσωπικοί ιατροί

22 Μαρτίου 2023, 06:00

images

Υπέρ των νέων οδηγιών που έθεσε σε εφαρμογή ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) αναφορικά με τα παραπεμπτικά προς τους ειδικούς ιατρούς και το όριο στις εργαστηριακές αναλύσεις, τάσσονται οι προσωπικοί ιατροί, με τους ίδιους να σημειώνουν ότι εκκρεμεί η πλήρης ενημέρωση του κοινού για τα δικαιώματά του και τις αλλαγές που γίνονται στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ).

Η αντιπρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας οικογενειακών/προσωπικών ιατρών, Δρ Μαίρη Αβρααμίδου, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι στις 16 Μαρτίου 2023 οι προσωπικοί ιατροί πραγματοποίησαν σύσκεψη αναφορικά με τη νέα εγκύκλιο του ΟΑΥ για τα παραπεμπτικά και τις εργαστηριακές αναλύσεις, χαιρετίζοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες και εκφράζοντας ικανοποίηση με το γεγονός ότι εφαρμόζονται.

Όπως ανέφερε, οι κατευθυντήριες οδηγίες βασίζονται σε διεθνή βιβλιογραφία, στις πρακτικές που ακολουθούνται και σε άλλες χώρες και δεν είναι κάτι διαφορετικό. «Έγιναν μέσα από ομάδα έγκριτων επιστημόνων, γιατρών, καθηγητών λοιμωξιολογίας, εργαστηριακούς και μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους», προσθέτει.

«Οι συνάδελφοι ήταν ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι οι εργαστηριακές αναλύσεις θα γίνονται όταν υπάρχει ιατρική ανάγκη και όταν το επιβάλει η κατάσταση του ασθενή, όχι απλά για προληπτικές αναλύσεις χωρίς να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο σύμπτωμα ή να διερευνούμε κάτι ιδιαίτερο», είπε.

Υπάρχει ελλιπής ενημέρωση των δικαιούχων 

Σύμφωνα με την Δρ Αβρααμίδου, «ένα από τα βασικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά στα ιατρεία μας με συζητήσεις με τους δικαιούχους για το τι δικαιούνται μέσω του ΓεΣΥ, είναι η ελλιπής ενημέρωση που τυγχάνουν ως τώρα».

Όπως εξηγεί, «εφαρμόζεται ένας περιορισμός και πρέπει εμείς κάθε φορά που μας ζητά κάτι ένας ασθενής να πρέπει να του πούμε ότι έχει αλλάξει κλπ. Οπόταν εκείνο που πρέπει να γίνει και το απαιτούμε είναι η ενημέρωση. Πρέπει να ενημερώνεται ο κόσμος με κάθε τρόπο, να γνωρίζει τι δικαιούται κάτω από αυτό το σύστημα που λέγεται ΓεΣΥ», σημειώνει.

Πρόσθεσε ότι «αυτά που δικαιούνται είναι όλα όσα χρειάζονται για να διατηρήσουμε την καλή υγεία του πληθυσμού. Δεν είναι για να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις μας και τα ‘θέλω’ μας, χωρίς να αποφασίζουν οι γιατροί τι είναι το καλύτερο για τον ασθενή. Αυτή είναι η μέριμνα μας, δεν είναι να περικόψουμε».

«Χαιρετίζουμε τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες, θέλουμε ο κόσμος να ενημερώνεται πιο τακτικά από τον ΟΑΥ με οποιαδήποτε νέα πράγματα που μπαίνουν στο σύστημα. Το ζητάμε αυτό εδώ και καιρό», είπε.

Δημοσιογραφική διάσκεψη και εγχειρίδιο ενημέρωσης

Η Δρ Αβρααμίδου ανέφερε επίσης ότι οι προσωπικοί ιατροί θα προγραμματίσουν μία δημοσιογραφική διάσκεψη με στόχο την ενημέρωση του κόσμου, αλλά και για να αναφέρουν από τη μεριά των προσωπικών γιατρών ποια προβλήματα εντοπίζουν και πώς μπορούν να επιλυθούν.

«Οι προσωπικοί γιατροί είμαστε δίπλα στους ασθενείς, μεριμνούμε για την καλή τους υγεία, οπόταν αυτό θέλουμε να γίνει, να ενημερωθούν και μέσω της δημοσιογραφικής διάσκεψης για την καθημερινότητα και όλα αυτά που κάνουμε», δήλωσε.

Σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχει οριστεί κάποια ημερομηνία για τη δημοσιογραφική διάσκεψη. 

Ο πρόεδρος των ΠΙ, Δρ Ανδρέας Πολυνείκης, σε δηλώσεις του στο YgeiaWatch ανέφερε ότι στη διάσκεψη ο κόσμος θα ενημερωθεί για τα πράγματα τα οποία ζητούν και πρέπει να γίνουν.

Ειδικότερα, «ζητήσαμε να υπάρχει ένα εγχειρίδιο για τους ασθενείς το οποίο να γράφει μέσα τι δικαιούνται και τι δεν δικαιούνται. Το ζητήσαμε εδώ και τρία χρόνια, για να μην μας φωνάζουν επειδή δεν τους εξυπηρετούμε», είπε.

Εξήγησε ότι οι ασθενείς έχουν αυτό το εγχειρίδιο/βιβλιάριο που θα το δώσει ο οργανισμός και θα έχει όλες τις πληροφορίες μέσα.

«Είχαμε ζητήσει όταν ένας πολίτης θέλει να αλλάξει τον γιατρό του, να το κάνει γραπτώς και να υπάρχει μία μικρή επιτροπή για να δει τους λόγους του πολίτη, δηλαδή εάν είναι γιατί ο γιατρός δεν εξυπηρέτησε τα ‘θέλω’ του ασθενή ή έχει σοβαρό λόγο», πρόσθεσε.

Σημείωσε, ακόμη, ότι «θέλουμε να δούμε τις σχέσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ιατρικής φροντίδας, που δεν στέλνουν μία αναφορά πίσω στους γιατρούς. Πιέζουν τους αρρώστους να πάνε να τους εξετάσουν και μετά μας πιέζουν εμάς να τους δώσουμε παραπεμπτικό».

Διαβουλεύσεις για περισσότερα ποιοτικά κριτήρια αμοιβής

Ο τρόπος αποπληρωμής των προσωπικών γιατρών, 80% ανά κεφαλήν και 20% με ποιοτικά κριτήρια παραμένει ο ίδιος από τον Ιούνιο του 2022 που τέθηκε σε εφαρμογή.

Όπως εξηγεί η Δρ Αβρααμίδου, «στο 20% περιλαμβάνονται τα παραπεμπτικά προς ειδικούς γιατρούς και για εργαστηριακές και διαγνωστικές αναλύσεις, και θα αρχίσουμε τις διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ για να μπουν και άλλα πιο ποιοτικά κριτήρια».

«Δεν σημαίνει ο απλός αριθμός των παραπεμπτικών ότι αντανακλά και στην ποιότητα», είπε, καθώς «έπρεπε να ληφθούν κάποια μέτρα και πολύ ορθά λήφθηκαν, γιατί ξέφευγαν οι αριθμοί των παραπεμπτικών».

Σημείωσε επίσης ότι «είναι τρεις οι παίκτες στο παιχνίδι, οι προσωπικοί γιατροί, οι ασθενείς και οι ειδικοί γιατροί. Δεν είναι μόνο ο προσωπικός ιατρός που παραπέμπει, είναι και με πρωτοβουλία του ασθενή - παρακινούνται ή παροτρύνονται οι ασθενείς από τους ίδιους τους ειδικούς».

«Εμείς χαιρόμαστε τουλάχιστον που έγινε η πρώτη αρχή με τις αναλύσεις, θα μπουν και άλλες κατευθυντήριες οδηγίες που θα συμφωνηθούν με όλα τα μέρη», είπε, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε ένα πιο σωστό δρόμο και να μπουν κάποια πράγματα σε τάξη».

Η Δρ Αβρααμίδου υπογράμμισε ότι «οι προσωπικοί ιατροί είναι δίπλα στους ασθενείς και θα κάνουμε το παν και ό,τι έχει ανάγκη η υγεία τους να το προσφέρουμε».

Νέες οδηγίες για παραπομπές

Σημειώνεται ότι οι Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες Παραπομπής (ΚΚΟΠ) στοχεύουν στη δημιουργία κοινού σημείου αναφοράς για τους προσωπικούς ιατρούς (ΠΙ) σε σχέση με την έκδοση παραπεμπτικών προς ειδικούς ιατρούς για συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας (διαγνώσεις).

Οι οδηγίες αυτές, έχουν διαμορφωθεί με τη συνεισφορά της Υποεπιτροπής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για Ενήλικες όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι των ΠΙ για ενήλικες καθώς και εκπρόσωποι των ασθενών.

Της Ουρανίας Στυλιανού




Σχετικά Άρθρα