ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θεραπεία και διάγνωση για παιδιά με ηπατικές παθήσεις στην Κύπρο

19 Απριλίου 2022, 13:21

images

Πρόσβαση σε διάγνωση και θεραπεία στην Κύπρο μπορούν να έχουν τα παιδιά με ηπατικές παθήσεις μέσω της εξειδικευμένης ιατρικής κλινικής «Παιδιατρικό Κέντρο Ήπατος, Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, Μακάριο Νοσοκομείο ΙΙΙ, Λευκωσίας και Kings College Hospital, Αγγλίας» του Μακάρειου Νοσοκομείου και με τη στήριξη εμπειρογνωμόνων ιατρών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ήπατος που γιορτάζεται στις 19 Απριλίου, ο εκπαιδευτικός και γραμματέας του συνδέσμου «Παιδιά με Ηπατικές Παθήσεις – Γιώργος Ψαράς – Round Table», Στέλιος Οδυσσέως, σε άρθρο του επισημαίνει το ρόλο που διαδραματίζει ο σύνδεσμος καθώς και το Παιδιατρικό Κέντρο Ήπατος, Γαστρεντερολογίας και Διατροφής με στόχο την καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δικαιούνται τα παιδιά.

Ο ρόλος του Παιδιατρικού Κέντρου Ήπατος, Γαστρεντερολογίας και Διατροφής

Ο κ. Οδυσσέως, υπογραμμίζει ότι σήμερα η ιατρική κλινική παρακολουθεί περίπου 2000 παιδιά με σπάνιες χρόνιες ηπατικές αλλά και γαστρεντερολογικές παθήσεις.

Όπως αναφέρει, «η Τεχνική Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του King’s College Hospital το 2014, αποτέλεσε ορόσημο για τα παιδιά με ηπατικές παθήσεις, αφού μέσα στα πλαίσια αυτής οι γιατροί,  Δρ. Παναγιώτα Πρωτοπαπά (παιδοηπατολόγος) και Δρ. Έλενας Σαββίδου (παιδογαστρεντερολόγος), ακολουθώντας τα πρωτόκολλα του King’s για τη διάγνωση και τη θεραπεία των παιδιών μας, σώζουν κυριολεκτικά και μεταφορικά τις ζωές μικρών και νεαρών ενηλίκων ασθενών-παιδιών μας, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της ποιότητας ζωής τους καθώς και στην ανάπτυξη εθνικής εμπειρογνωμοσύνης».

Για τις περιπτώσεις περίπλοκων περιστατικών τα οποία χρήζουν μεγαλύτερης εξειδίκευσης,  υπογράμμισε ότι η ομάδα των γιατρών της κλινικής φέρνει στην Κύπρο τους πιο ειδικούς Pr. Alastair Baker (παιδοηπατολόγος) και ο Dr. Babu Vadamalayan (επεμβατικός παιδογαστρεντερολόγος), για να βοηθηθούν καλύτερα τα παιδιά.

«Έτσι εξοικονομούνται πολλά χρήματα για το δημόσιο, αφού οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν διάγνωση και θεραπεία στην Κύπρο, αφού πλέον υπάρχει μια άρτια εξοπλισμένη και οργανωμένη ενδοσκοπική μονάδα για παιδιά», σημείωσε.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι εξειδικευμένες εξετάσεις και αναλύσεις γίνονται πλέον στην Κύπρο, ενώ στο Λονδίνο ταξιδεύουν ελάχιστοι ασθενείς, οι οποίοι λόγω της σπανιότητάς και της πολυπλοκότητας των νοσημάτων, χρειάζονται εξειδικευμένη περίθαλψη.

Ασθένεια στο ήπαρ

Σύμφωνα με τον κ. Οδυσσέως, οι περισσότερες από τις παθήσεις του ήπατος δυστυχώς είναι σπάνιες, χρόνιες, μη κληρονομικές και με άγνωστες αιτίες.

Αναφέρει ότι «το ήπαρ/συκώτι είναι ζωτικό όργανο και υπεύθυνο για πάρα πολλές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό. Εάν το ήπαρ υπολειτουργεί υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην λειτουργικότητα και καθημερινότητα του παιδιού».

Προσθέτει επίσης ότι πολλές από αυτές τις παθήσεις είναι επικίνδυνες για την ζωή του παιδιού και ο κυριότερος λόγος που μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί σε μεταμόσχευση ήπατος.

Για την αντιμετώπιση της πάθησης, ο ασθενής θα πρέπει να αποτεθεί σε παιδοηπατολόγο ή/και παιδογαστρεντερολόγο.

Σύνδεσμος «Παιδιά με Ηπατικές Παθήσεις – Γιώργος Ψαράς –Round Table»

Ο Σύνδεσμος Παιδιά με Ηπατικές Παθήσεις – Γιώργος Ψαράς –Round Table», ιδρύθηκε το 2010 από μια μικρή ομάδα ανθρώπων με έμπνευση και κίνητρο τις προσωπικές μας εμπειρίες, σε συνεργασία με το προσωπικό του Κέντρου.

«Αποτελούμε μη κερδοσκοπικό οργανισμό με κύριους σκοπούς την υποστήριξη οικογενειών, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ασθενών, ιατρών και του κοινού σχετικά με τις ηπατικές παθήσεις», σημείωσε.

Τόνισε επίσης ότι βασικό μέλημα του συνδέσμου είναι «να δοθούν λύσεις στα περίπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά λόγω της Ηπατικής Πάθησης τους δημιουργώντας σταθερές βάσεις για μια λειτουργική, ποιοτική ζωή τόσο για τα ίδια όσο και για τις οικογένειες τους».

«Στόχος μας είναι η όλη μας προσπάθεια να γίνεται με αλληλοστήριξη με τους γιατρούς του κέντρου μας, το Μακάρειο Νοσοκομείο ευρύτερα, το King’s College Hospital (ένεκα της Τεχνικής Συμφωνίας), του ΟΚΥΠΥ καθώς και του Υπουργείου Υγείας. Τέλος ο σύνδεσμος μας, εξοπλίζει και στηρίζει το κέντρο σε όλες του τις ανάγκες σε καθημερινή βάση», συμπλήρωσε.

Επεσήμανε ακόμη τη στήριξη που παρέχει η Παγκύπρια Συμμαχία Σπανίων Παθήσεων (ΠΑΣΣΠ), που «μέχρι και σήμερα υποστηρίζουν ποικιλοτρόπως και ασταμάτητα, τον σύνδεσμο, το κέντρο και κατ’ επέκταση τα παιδιά μας. Η οικονομική τους αγωγή στα πρώτα χρόνια βοήθησε στο να δημιουργηθεί και να στεγαστεί το κέντρο αλλά και να εφοδιαστεί με εξειδικευμένο εξοπλισμό τηλε-ιατρικής και τηλε-διάγνωσης για υλοποίηση της Τεχνικής Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του King’s College Hospital του Λονδίνου».

Αξιοσημείωτη, δήλωσε, είναι η συμβολή όχι μόνο των μελών αλλά και άλλων εθελοντών και υποστηρικτών, οι οποίοι προσφέρουν τη βοήθεια τους ανιδιοτελώς και η λειτουργία του συνδέσμου δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη συμβολή τους.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα