ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οδηγίες Κανάρη σε ΟΑΥ για παράδοση μελέτης βασικών υπηρεσιών ΓεΣΥ

23 September 2023, 15:32

images

Οδηγίες προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας όπως αναλάβει να υποβάλει στο Υπουργείο Υγείας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου μελέτη, στην οποία θα καθοριστούν οι βασικές υπηρεσίες, που πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλες τις περιοχές της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων και των ακριτικών περιοχών όπως είναι ο Πύργος Τηλλυρίας, έδωσε η Υπουργός Υγείας, Δρ. Πόπη Κανάρη, κατά την επίσκεψη, που πραγματοποίησε το Σάββατο στο Κέντρο Υγείας Πύργου Τηλλυρίας.

Σε δηλώσεις της, μετά την επίσκεψη, η Δρ. Κανάρη είπε πως η συγκεκριμένη μελέτη «θα αξιολογηθεί από το Υπουργείο Υγείας, θα εγκριθεί και θα κοινοποιηθεί στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία των ακριτικών περιοχών των απομακρυσμένων περιοχών».

Όπως πρόσθεσε η μελέτη θα αφορά στις υπηρεσίες, που σχετίζονται με την πρωτοβάθμια περίθαλψη, υπηρεσίες που αφορούν εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, υπηρεσίες ασθενοφόρων και υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών, που αφορούν στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.

Η Υπουργός Υγείας, η οποία αποδέχτηκε πρόσκληση του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, Νίκου Κλεάνθους, ώστε να εξετάσει από κοντά τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει το Ιατρικό Κέντρο Τηλλυρίας, εξέφρασε την ικανοποίησή της, λέγοντας πως στόχος του Υπουργείου της είναι να προωθήσουν διάφορα θέματα, όπως η συγκεκριμένη μελέτη.

Σημείωσε πως ο ΟΑΥ θα προχωρήσει να αναβαθμίσει την υγειονομική περίθαλψη, που θα καλύψει και τις ακριτικές περιοχές και τις απομακρυσμένες συμπεριλαμβανομένης της Πόλης Χρυσοχούς, του Πύργου Τηλλυρίας και των ορεινών περιοχών.

«Αυτό», τόνισε, «θα το πετύχει με την συνεργασία του ΟΚΥπΥ, που έχει την ευθύνη, ώστε να λειτουργούν αυτά τα κέντρα με ιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας».

Επίσης, σημείωσε πως αν χρειαστεί θα συμβάλει και ο ιδιωτικός τομέας.

Σύμφωνα με την Δρ. Κανάρη «ο ΟΚΥπΥ λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Πύργου Τηλλυρίας με τη χρήση τηλεϊατρικής», ενώ εξέφρασε την ευαρέσκεια της για την εξεύρεση της λύσης αυτής λόγω της απόστασης.

«Υπάρχουν κάποιες ανάγκες για αυτό είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να προωθήσουμε κάποιες δράσεις για μια ισότιμη πρόσβαση στο Σύστημα Υγείας όπως όλοι οι συμβαλλόμενοι στο ΓεΣΥ», είπε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβούλιου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, Νίκος Κλεάνθους, είπε ότι ζουν στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της Κύπρου και οι συνθήκες «είναι ιδιαίτερες, αλλά και τα προβλήματα μας πολλαπλά».

Πρόσθεσε ότι ως κοινοτική αρχή ζητούν την αναβάθμιση του Ιατρικού Κέντρου Τηλλυρίας σε εξοπλισμό, αλλά και σε στελέχωση με προσωπικό, ενώ ζήτησε ακόμα την ενίσχυση της περιοχής με ασθενοφόρα.

Σχετικά Άρθρα