ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΑΥ: Στρεβλώσεις στο ΓεΣΥ λόγω ανυπαρξίας νομοθεσιών

17 Απριλίου 2024, 12:47

images

Στρεβλώσεις στη σωστή εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) προκαλεί η ανυπαρξία νομοθεσιών που να διέπουν τον τρόπο λειτουργίας διαφόρων ομάδων επαγγελματιών, σύμφωνα τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Όπως αναφέρεται στην πρώτη έκθεση αξιολόγησης του συστήματος που πραγματοποίησε ο ΟΑΥ, μέχρι σήμερα το ΓεΣΥ συμβάλλεται με όλους τους παρόχους που τηρούν τις πρόνοιες των υφιστάμενων νομοθεσιών ως προς την εξασφάλιση της άδειας άσκησης του επαγγέλματος. 

«Σε αρκετές περιπτώσεις όμως, διαφαίνεται ότι, είτε δεν υπάρχουν νομοθεσίες, είτε οι υφιστάμενες νομοθεσίες δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες», τονίζεται.

Συγκεκριμένα ο ΟΑΥ επισημαίνει ότι:

 H λειτουργία των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων δεν διέπεται από νομοθεσία.

  • Ο περί ιδιωτικών νοσηλευτηρίων νόμος αφορά μόνο στα νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα και όχι του δημοσίου.
  • Οι πρόνοιες για τη λειτουργία των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών είναι υποτυπώδεις.
  • Τα θέματα των κλινικών εργαστηρίων για τη λειτουργία ή όχι αιμοληπτικών κέντρων χρονίζουν
  • Τα νομοσχέδια για τη ρύθμιση των κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, των ασθενοφόρων και άλλων υπηρεσιών παραμένουν σε εκκρεμότητα. 

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Οργανισμό, παρόλο που το ΓεΣΥ μπορεί να προχωρήσει στον καθορισμό δικών του επιπρόσθετων κριτηρίων, πέραν αυτών που προβλέπει η νομοθεσία, αναμφιβόλως θα βοηθούσε τα μέγιστα η ύπαρξη εκσυχρονισμένων νομοθεσιών οι οποίες θα ρύθμιζαν τα πιο πάνω θέματα και θα συνέβαλαν στη βελτίωση της αποδοτικότητας του Συστήματος.

Σημειώνεται ότι όπως δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, προωθούνται στη Νομική Υπηρεσία, σημαντικά νομοσχέδια που αφορούν τον τομέα της υγείας.

Μετάξυ άλλων, ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τα κέντρα αποκατάστασης, δηλώνοντας ότι το Υπουργείο προχωρά στη τελειοποίησή του. Τέλος, ο κ. Δαμιανός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τα ασθενοφόρα βρίσκεται υπό συζήτηση στο πλαίσιο της κυβέρνησης και έχει να κάνει με τον ευρύτερο τομέα των ασθενοφόρων και τη λειτουργία τους.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα