ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΑΥ: Κατάρτιση σχεδίου δράσης για αντιμετώπιση καταχρήσεων ΓεΣΥ

07 Απριλίου 2022, 13:09

images

Στην κατάρτιση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των καταχρήσεων εντός του ΓεΣΥ προχώρησε πρόσφατα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) το οποίο θα εφαρμόσει εντός του 2022.

Στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με θέμα «Ισότιμη πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Υγείας, ο ΟΑΥ υπενθυμίζει ότι η ισότιμη, δίκαιη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας είναι αναφαίρετο δικαίωμα για όλους, προσθέτοντας ότι σχεδόν τρία χρόνια μετά τη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας της Κύπρου, αυτό ήταν και παραμένει το ξεκάθαρο μήνυμα του: Υγεία για όλους, χωρίς εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, έτσι και το Γενικό Σύστημα Υγείας ήρθε αντιμέτωπο με δυσκολίες και προκλήσεις όπως οι καταχρήσεις από παρόχους και δικαιούχους να αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την ομαλή λειτουργία του Συστήματος.

Έτσι, ο ΟΑΥ προχώρησε πρόσφατα στην κατάρτιση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των καταχρήσεων, το οποίο εντός του 2022 με την ενίσχυσή του σε προσωπικό, προγραμματίζει εντατικοποίηση των πιο κάτω δράσεων:

•Εφαρμογή περιορισμών, κατευθυντήριων οδηγιών ή/και πρωτοκόλλων για την υποβολή/έγκριση απαιτήσεων από τους παρόχους υπηρεσιών, τη χορήγηση φαρμάκων και τη διενέργεια ενδονοσοκομειακών πράξεων.

•Εφαρμογή αυστηρότερων ποινών σε παρανομούντες παρόχους υπηρεσιών ή/και δικαιούχους.

•Τακτική αναθεώρηση των καταλόγων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των βαρυτήτων κάθε δραστηριότητας.

•Ποιοτική αξιολόγηση των παραπεμπτικών των Προσωπικών Ιατρών προς Ειδικούς Ιατρούς και Κλινικά Εργαστήρια.

•Εκστρατεία ενημέρωσης για τη δημιουργία κουλτούρας τόσο στους δικαιούχους όσο και στους παρόχους για την σωστή χρήση του ΓεΣΥ και την αποφυγή καταχρήσεων.

•Συνεργασία με τον Οργανισμό του Ηνωμένου Βασιλείου NICE, τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την υιοθέτηση κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών.

•Εφαρμογή της αμοιβής των Προσωπικών Ιατρών στη βάση ενός μεικτού συστήματος αμοιβών το οποίο θα περιλαμβάνει ποιοτικούς δείκτες απόδοσης.

•Επέκταση της εφαρμογής ξεχωριστών προϋπολογισμών ανά ειδικότητα Ειδικών Ιατρών.

•Επέκταση των ποιοτικών ελέγχων σε παραπεμπτικά για κλινικές εργαστηριακές εξετάσεις και απεικονιστικές εξετάσεις από Ειδικούς Ιατρούς.

•Εντατικοποίηση των ελέγχων σε συνεργασία με εξωτερικούς συμβούλους και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο.

•Έναρξη επιτόπιων ελέγχων σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες.

Όπως σημειώνεται παρά τις καταχρήσεις και τα όποια άλλα προβλήματα καλείται να αντιμετωπίσει, το ΓεΣΥ είναι και παραμένει οικονομικά βιώσιμο, καθώς τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι το 2021 υπήρξαν τάσεις σταθεροποίησης του Συστήματος.

Τα προβλήματα και οι καταχρήσεις

Κάνοντας αναφορά στα προβλήματα και στις καταχρήσεις που αντιμετωπίζει το ΓεΣΥ, ο ΟΑΥ επισημαίνει ότι σήμερα έχει διερευνήσει δεκάδες περιπτώσεις γιατρών, φαρμακοποιών και άλλων παρόχων και έχει προχωρήσει σε αναστολές και τερματισμό συμβάσεων, συστάσεις, επιβολή διοικητικών προστίμων σε πέραν των 43 περιπτώσεων καθώς και απόρριψη απαιτήσεων η αξία των οποίων ξεπερνά τα €3 εκατ.

Τρόποι αντιμετώπισης

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, προγραμματίζεται η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενημέρωσης, επικοινωνίας και εκπαίδευσης των δικαιούχων του ΓεΣΥ το οποίο μεταξύ άλλων στοχεύει στη δημιουργία κουλτούρας για την ορθή χρήση του Συστήματος και τη μείωση των καταχρήσεων, καθώς και ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δικαιούχων και τη σημαντικότητα του ρόλου του ΠΙ εντός του ΓεΣΥ.

Παράλληλα, ο ΟΑΥ έχει θέσει ως προτεραιότητά του την ένταξη στο ΓεΣΥ επιπλέον καινοτόμων φαρμάκων, την αντιμετώπιση των καταχρήσεων και την βελτίωση της ποιότητας με την προσαρμογή και υιοθέτηση διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει καθορίσει την 1η Ιουνίου ως Μέρα ΓεΣΥ, κατά την οποία ο Οργανισμός θα προβαίνει σε ετήσια ανασκόπηση του Συστήματος και θα ενημερώνει σχετικά με τον προγραμματισμό για το μέλλον.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα