ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

OAY: Αλλαγές στις πληρωμές προσωπικών ιατρών

07 Αυγούστου 2023, 17:55

images

Με την εισαγωγή νέων ποιοτικών κριτηρίων αλλά και νέων δεικτών απόδοσης για αποζημίωση των προσωπικών ιατρών για ενήλικες αλλά και των παιδίατρων που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, προχωρά o Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στόχος του Οργανισμού μέσω αυτών των αλλαγών που ξεκίνησαν σταδιακά από τον Ιούνιο του 2022, είναι η αναβάθμιση και η βελτίωση του θεσμού του Προσωπικού γιατρού.

Η διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Έφη Καμμίτση, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι οι αλλαγές αυτές είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης που ήταν σε εξέλιξη με τους εκπροσώπους των προσωπικών γιατρών εδώ και αρκετό καιρό.

«Έγινε μια μελέτη από εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό με χρηματοδότηση από το σχέδιο ανάκαμψης και έτσι αναπτύξαμε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο αμοιβής των προσωπικών γιατρών, σε σχέση με ποιοτικά κριτήρια και δείκτες απόδοσης και τώρα, ερχόμαστε και εμπλουτίζουμε τους δείκτες που εισαγάγαμε πέρσι», είπε.

Όπως εξήγησε, τα νέα κριτήρια και οι δείκτες που θα εισαχθούν κινούνται σε τρεις άξονες.

«Ο ένας είναι η εκπαίδευση, ο άλλος αφορά την διαχείριση ασθενειών και χρόνιων ασθενών και το τρίτος αφορά τις υποδομές των ιατρείων των προσωπικών γιατρών, όπως για παράδειγμα ο ιατρικός εξοπλισμός που διαθέτουν», πρόσθεσε.

Οι αλλαγές αυτές θα αρχίσουν σταδιακά τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2024.

«Αρχίσαμε από πέρσι να συνδέουμε την αμοιβή των προσωπικών ιατρών με δείκτες απόδοσης, δηλαδή να μην πληρώνονται μόνο κατά κεφαλήν, κάτι που αντιστοιχεί στο 80% της πληρωμής. Το υπόλοιπο 20% αφορά τους δείκτες απόδοσης, άλλα και κάποια ποιοτικά κριτήρια. Ο ΟΑΥ προχώρησε σε επίσημη ενημέρωση των επηρεαζόμενων γιατρών του συστήματος», εξήγησε η κ. Καμμίτση.

«Κάποια από τα ποιοτικά κριτήρια που θα εισαχθούν τον Σεπτέμβριο είναι η συμμετοχή των γιατρών σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, ο εντοπισμός και παρουσίαση από τους ίδιους ιδιαίτερων περιστατικών σε συναδέλφους τους, η χορήγηση εμβολίων κατά τις γρίπης (άνω των 65 ετών) και η καταγραφή του ποσοστού των δικαιούχων που παρουσιάζουν αρτηριακή πίεση (άνω των 45)», όπως ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ Καμμiτση και οι ίδιοι οι προσωπικοί γιατροί, αλλά και οι εκπρόσωποι τους συμφωνούν με αυτές τις αλλαγές και την εισαγωγή αυτών των κριτήριων και δεικτών.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα