ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο ρόλος και η χρησιμότητα του Αρχείου Καρκίνου Κύπρου

30 Δεκεμβρίου 2022, 16:41

images

Σε απάντηση του προς το βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα εξηγεί το ρόλο του Αρχείου Καρκίνου Κύπρου καθώς και τη χρησιμότητα του σε πολλές διεθνείς και ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρει ότι στη Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας υπάρχει το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου, το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία για τα περιστατικά καρκίνου, όχι μόνο για ενήλικες αλλά και για παιδιά.

«Για  το λόγο αυτό, υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των γιατρών του Μακάριου Νοσοκομείου και του Αρχείου Καρκίνου Κύπρου στα πλαίσια της ανταλλαγής και κωδικοποίησης των δεδομένων και στη συγγραφή δημοσιεύσεων», δηλώνει.

Προσθέτει ότι το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου άρχισε τη λειτουργία του το 1990 και διαθέτει πλήρη στοιχεία από το 1998, καθώς επίσης θεωρείται σήμερα ένα ώριμο αρχείο, με διαθέσιμα στοιχεία για μια σειρά ετών πέραν των 20.

Ακόμη, αποτελεί τον επίσημο μηχανισμό συστηματικής συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών, που σχετίζονται με τον καρκίνο και προέρχονται από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υγείας.

Ο κ. Χατζηπαντέλα εξηγεί επίσης ότι ως πληθυσμιακό αρχείο, αποτελεί την κυριότερη πηγή πληροφοριών για τον υπολογισμό της επίπτωσης του επιπολασμού, της θνησιμότητας και της  επιβίωσης των διαφόρων μορφών καρκίνου.

«Τα δεδομένα του Αρχείου Καρκίνου Κύπρου, έχουν κριθεί κατάλληλα, στη βάση συγκεκριμένων προτύπων δεικτών ποιότητας και εντάχθηκαν σε πολλές διεθνείς και ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων και προγραμμάτων, όπως το European Cancer Information System, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της EUROSTAT, το πρόγραμμα CONCORD, την IARC (International Agency for Cancer Registries) και το ENCRV (European Network for Cancer Registries)», συμπληρώνει.

Επιπρόσθετα, τα στατιστικά στοιχεία του Αρχείου Καρκίνου δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και διατίθενται σε όλους τους ενδιαφερόμενους ερευνητές, επιστήμονες και γιατρούς, ώστε να εξάγουν συμπεράσματα και να διεξάγουν επιστημονικές μελέτες.

Για το λόγο αυτό, υπάρχουν μέχρι σήμερα περισσότερες από 20 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, σημειώνει.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα