ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θ. Αντωνίου: Το επόμενο ΔΣ θα έχει πολλά μπροστά του

04 Αυγούστου 2022, 11:44

images

Το επόμενο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ θα έχει πολλά μπροστά του και τα επόμενα χρόνια δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου μία μέρα μετά την ανακοίνωση τη πρόθεσής του για παραίτηση από τον οργανισμό, και ενώ ο ΠτΔ αναμένει τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα και της Επιτροπή Ασυμβίβαστου προτού εγκρίνει την παραίτηση.

Μιλώντας στο ράδιο του «Πολίτη», ο κ. Αντωνίου αναφερόμενος στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) δήλωσε ότι όταν υπήρχαν μηδέν πιθανότητες να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, έπρεπε να πείσουμε τους αρμόδιους ότι πρέπει να εφαρμοστεί και ότι υπάρχει σχέδιο υγείας στη χώρα μας.

«Καταφέραμε να το εφαρμόσουμε με τα προβλήματα του και καταφέραμε να το σταθεροποιήσουμε», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «παλέψαμε σε ένα σωρό εμπόδια που έμπαζαν από παντού».

Ερωτηθείς εάν μέσα στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) έχει διαπιστώσει προσπάθειες να αλλάξει η φιλοσοφία του ΓεΣΥ, απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας ότι ήταν πάρα πολύ τυχερός που συνεργάστηκε με ανθρώπους ενός επιπέδου, με κύρος και με θέληση να δουλέψουν.

Κλήθηκε να σχολιάσει ακόμη για το εάν θα ήταν υποβοηθητική η συμμετοχή και ενός γιατρού στο ΔΣ του ΟΑΥ, καθώς ένας άνθρωπος που γνωρίζει εκ των έσω τα προβλήματα  θα συνέβαλε θετικά.

Σε αυτό το ερώτημα ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι ίσως σε άλλα συστήματα άλλων χωρών να λειτουργούσε αυτό, αλλά «θα πρέπει να δούμε τι λέει το σύστημα υγείας της κάθε χώρας ξεχωριστά, ποια είναι η κουλτούρα αυτής της χώρας. Ο συγκεκριμένος γιατρός ήταν εκτός συστήματος. Το ηθικό και το θεσμικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό. Εδώ πρόκειται για γιατρούς οι οποίοι δεν πίστευαν στο ΓεΣΥ», υπέδειξε.

Πρόσθεσε, ότι αυτοί που τάσσονται σε έναν νόμο πρέπει να τον υπηρετήσουν πρέπει να τον πιστεύουν. «Φανταστείτε να έχουμε σε ένα ΔΣ ανθρώπους που δεν πιστεύουν στο σύστημα, να δίνουν την καθοδήγηση για τη στρατηγική του ΓεΣΥ στους λειτουργούς και στους διευθυντές και να υπηρετήσουν αυτόν τον νόμο. Να δίνουν την αίσθηση στον κόσμο ότι αυτό που υπηρετούμε θέλουμε να το υποσκάψουμε», είπε.

Σχολίασε επίσης ότι «αυτό μειώνει την αξιοπιστία όλων μας και καθοριστικό στοιχείο για να δουλέψει οποιοσδήποτε θεσμός είναι η αξιοπιστία του. Η μάχη δίνεται πρώτα απ’ όλα στο επίπεδο του ήθους του. Ο κάθε ημικρατικός οργανισμός πρέπει να κερδίσει αυτό το στοίχημα και ο ΟΑΥ το κέρδισε».

Το στοίχημα ήταν η εφαρμογή του ΓεΣΥ

Ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι το τεράστιο στοίχημα τα πρώτα χρόνια ήταν να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ και ακολούθως με την εφαρμογή του η τεράστια προσπάθεια ήταν επίσης να σταθεροποιηθεί το σύστημα, να κερδίσει ο κόσμος την αξιοπρέπεια του και να έχει τις υπηρεσίες του.

«Ο κόσμος είναι ικανοποιημένος, αλλά πρέπει να αφήσουμε το σύστημα να πάρει μπρος. Ακόμα και τα συστήματα υγείας που είναι πολλών χρόνων δεν θεωρώ ότι έχουν σταθεροποιηθεί πλήρως, η ιατρική εξελίσσεται και τα συστήματα προσαρμόζονται», συμπλήρωσε, καθώς «έχουμε ένα δίκαιο, αλληλέγγυο και βιώσιμο σύστημα με πολύ γερά θεμέλια και ο κόσμος ο ίδιος το κρίνει».

Παραδέχθηκε ότι υπάρχει σπατάλη και σκάνδαλα, αλλά ένα 80% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες του ΓεΣΥ και έχει βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής και της υγείας του.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι τα νοσηλευτήρια είναι σταθεροποιημένα εδώ και ενάμισι-δύο χρόνια, οι απαιτήσεις και ο αριθμός των ιατρικών πράξεων έχει σταθεροποιηθεί, «δηλαδή, αυτές οι καταχρήσεις που υπάρχουν στο σύστημα τουλάχιστον καταφέραμε να τις δαμάσουμε, άρα έχουμε ένα βιώσιμο σύστημα υγείας το οποίο παράγει ποιοτικές υπηρεσίες», δήλωσε.

Όσον αφορά την επιθυμία για την παραίτηση του κ. Αντωνίου από τη θέση του προέδρου του ΔΣ του ΟΑΥ, για αυτό ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και αναμένει τις γνωματεύσεις και απόψεις του Γενικού Εισαγγελέα και της Επιτροπής Ασυμβίβαστου προτού λάβει τις όποιες αποφάσεις του.

Σε γραπτή δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνου ανέφερε ότι «πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν μας ικανοποιεί δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε σταθερότητα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, κάτι που συνέβαλε στο να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προέκυψαν κατά τα πρώτα στάδια της υλοποίησης μιας ιστορικής μεταρρύθμισης, αλλά και για να προωθηθούν αναβαθμίσεις στο Γενικό Σύστημα Υγείας».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα