ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νοσοκομεία: Σε στάση αναμονής οι συντεχνίες – «Το μπαλάκι» σε ΟΚΥπΥ, ΥΠΟΙΚ και ΥΠΥΓ

26 Οκτωβρίου 2023, 06:02

images

Σε στάση αναμονής, βρίσκονται πλέον οι τρεις συντεχνίες ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ, μετά τη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια, ρίχνοντας πλέον το «μπαλάκι» στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και στα υπουργεία οικονομικών και υγείας.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου, επεσήμανε ότι θα δοθούν μερικές μέρες στη διοίκηση του ΟΚΥπΥ για «δεύτερες σκέψεις».

Εάν δεν κάνει, πρόσθεσε, οι συντεχνίες θα συναντηθούν εκ νέου, ώστε να αποφασισθούν τα επόμενα μέτρα.

Οι επόμενες αποφάσεις των συντεχνιών, σημείωσε, θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα για αξιολόγηση της κατάστασης, ενώ ερωτηθείς εάν θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων σε περίπτωση αρνητικής ανταπόκρισης από τον ΟΚΥπΥ, απάντησε καταφατικά.

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, η γενική γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ανέφερε ότι θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Εξήγησε ότι τα μέτρα ήταν για οκτάωρη απεργία που ξεκίνησε στις 7:00 το πρωί της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε στις 15:00 το απόγευμα.

Από πλευράς ΔΕΟΚ, ο πρόεδρος της συντεχνίας, Ιωσήφ Αναστασίου, ανέφερε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση από τον ΟΚΥπΥ, τα μέτρα θα κλιμακωθούν.

«Σε αυτό το στάδιο αναμένουμε ενδεχομένως κάποια κίνηση από την πλευρά του οργανισμού ή ακόμη και από την πλευρά του υπουργείου οικονομικών ή του υπουργείου υγείας, πρόσθεσε.

Εάν υπάρξουν πρωτοβουλίες, επεσήμανε, «τότε θα δώσουμε χρόνο στον διάλογο φτάνει να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σε διαφορετική περίπτωση, οι οργανώσεις που συμμετείχαν στη χθεσινή απεργία, θα συναντηθούν μέσα στις επόμενες μέρες, για αξιολόγηση της κατάστασης και για λήψη αποφάσεων.

Ο κ. Αναστασίου τόνισε ότι «θέλουμε να δώσουμε χρόνο στον ΟΚΥπΥ, προς τα υπουργεία, σε αυτούς που ουσιαστικά απευθυνόταν η απεργία».

«Προσδοκούμε ότι θα πάρουν τα μηνύματα που πρέπει, ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες και να καταλήξουμε σε μία συμφωνία και να αποφύγουμε περαιτέρω μέτρα», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιθυμητές οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως τα κρατικά νοσηλευτήρια.

ΟΚΥπΥ: Ικανοποιεί πάγια αιτήματα η πρόταση

Ακολουθώντας την χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση ο ΟΚΥπΥ, ανέφερε σε ανακοίνωση του την Τετάρτη ότι η πρόταση για συλλογική σύμβαση στο πλαίσιο της νομοθεσίας και των κανονισμών που καθορίζουν τη λειτουργία του, ικανοποιεί πάγια αιτήματα των εργαζομένων.

Η πρόταση, κατατέθηκε, σημειώνεται προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, ενώ «δεν έγινε αποδεκτή», σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, ενώ προσθέτει ότι η πρόταση διασφαλίζει τη μελλοντική επαγγελματική ασφάλεια των εργαζομένων.

Η  πρόταση προτείνει προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας με εγγυημένο ποσοστό αύξησης σε όλο το προσωπικό κάθε έτος, επιπλέον του τιμαριθμικού επιδόματος και επιπρόσθετη ετήσια αύξηση, χωρίς ανώτατο μισθολογικό όριο.

Το μισθολογικό όριο, αναφέρεται, θα προκύπτει μέσα από την επίτευξη των στόχων του οργανισμού αλλά και τις ατομικές αξιολογήσεις.

Ο ΟΚΥπΥ επανέλαβε χθες ότι σέβεται το αναφαίρετο δικαίωμα της απεργίας, αλλά θεωρεί ότι η πρόταση που κατέθεσε, δεν τη δικαιολογεί.

Κατά τη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «ΟΚΥπΥ και υπουργείο υγείας ως ο πολιτικός προϊστάμενος, θα λάβουν το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να επωμίζονται όλα τα λάθη του οργανισμού».

Αντιδράσεις εργοδοτών

Παρέμβαση επί του θέματος έκανε χθες και η Ομοσπονδία Εργατών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), με επιστολή του προέδρου της, Αντώνη Αντωνίου, προς τον υπουργό εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου.

Ο κ. Αντωνίου κάλεσε σε απαιτούμενες ενέργειες για άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας που προνοείται στη συμφωνία για τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών σε ουσιώδεις υπηρεσίες.

Κάλεσε ακόμη σε διασφάλιση άμεσης άρσης όλων των απεργιακών μέτρων καθώς και τη μη επανάληψή τους, μέχρις ότου η διαδικασία που προνοεί η σχετική συμφωνία, ολοκληρωθεί.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, σε χθεσινές δηλώσεις του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, ανέφερε στον Alpha, ότι η υπουργός υγείας, Πόπη Κανάρη αναμένεται να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία για γεφύρωση της διάστασης που υπάρχει.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει οτιδήποτε ζητήσουν οι εργαζόμενοι, είπε, με την προϋπόθεση να μην τίθεται εν αμφιβόλω η βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Η Υπ. Υγείας, Πόπη Κανάρη δήλωσε χθες ότι το Υπουργείο, θα συνεχίσει τις προσπάθειες, για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης ανάμεσα στον ΟΚΥπΥ και στις συντεχνίες των εργαζομένων.

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα