ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μήνυμα ΟΕΒ για άρση απεργίας στα νοσηλευτήρια

25 Οκτωβρίου 2023, 13:07

images

Κατά παράβαση του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων και της συμφωνίας για τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών σε ουσιώδεις υπηρεσίες, γίνεται η σημερινή απεργία, σημειώνει σε επιστολή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Αντώνης Αντωνίου, προς τον υπουργό εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι σε κάθε εργατική διαφορά και ειδικότερα, σε διαφορές που επηρεάζουν υπηρεσίες ζωτικής σημασίας θα πρέπει να εξαντλείται κάθε περιθώριο, που μπορεί να οδηγήσει σε συναινετικές και αμοιβαία αποδεχτές ρυθμίσεις για διαφύλαξη της εργατικής ειρήνης και διασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας του κοινωνικού συνόλου.

Η συμφωνία για τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών σε ουσιώδεις υπηρεσίες, εφαρμόστηκε τον Μάρτιο του 2004, προστίθεται, και υπογράφτηκε από τους κοινωνικούς εταίρους και το ΥΠΕΡΓ.

Για σκοπούς ομοιόμορφης, σημειώνεται, ρύθμισης της επίλυσης εργατικών διαφορών σε ουσιώδεις υπηρεσίες και στον δημόσιο τομέα, η συμφωνία επεκτάθηκε τον Νοέμβριο του 2005 με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στον δημόσιο τομέα.

Υπογραμμίζει ακόμη, ότι σύμφωνα με το άρθρο 3.1. της συμφωνίας, «Στην περίπτωση διαπραγµατεύσεων, είτε για τη σύναψη συλλογικής σύµβασης για πρώτη φορά είτε για ανανέωση συλλογικής σύµβασης, και εφόσον διαπιστωθεί ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια διαπραγµατεύσεων βάσει των υφιστάµενων διαδικασιών για τον κάθε τοµέα και κηρύσσεται αδιέξοδο, τότε τα δύο Μέρη υποχρεούνται να παραπέµψουν τη διαφορά σε Επιτροπή ∆ιαιτησίας γνωστοποιώντας την απόφασή τους στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η παραποµπή γίνεται είτε από κοινού είτε χωριστά».

Βάσει επίσης της συμφωνίας, αναφέρει, απεργιακά μέτρα μπορούν να ληφθούν μόνο σε περίπτωση αποδοχής από τα μέρη ή οποιοδήποτε μέρος της απόφασης της επιτροπής διαιτησίας.

Ο κ. Αντωνίου καλεί τέλος τον ΥΠΕΡΓ, να προβεί «στις απαιτούμενες ενέργειες για άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας που προνοείται στην σχετική συμφωνία» και να διασφαλίσει «την άμεση άρση όλων των απεργιακών μέτρων καθώς και την μη επανάληψη τους μέχρις ότου η πιο πάνω διαδικασία ολοκληρωθεί».

Σε αντίθετη περίπτωση, η τυχόν συνέχιση των απεργιών θα επιδεινώσει την κατάσταση και θα ταλαιπωρήσει δυσανάλογα αθώους και ευάλωτους συμπολίτες μας, καταλήγει.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε ακόμη προς τον υπουργό οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, την υπουργό υγείας Πόπη Κανάρη και τον πρόεδρο του ΟΚΥπΥ, Μαρίνο Καλλή.

Μ.Κ.

Σχετικά Άρθρα