ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νοσοκομεία: Βροντερό «όχι» για υπαλλήλους δύο ταχυτήτων

25 Οκτωβρίου 2023, 09:58

images

Ίση μεταχείριση με τους εργαζομένους του υπόλοιπου δημοσίου τομέα, ζητούν οι συντεχνίες για τους εργαζομένους στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Οι εργαζόμενοι στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ,  κατέρχονται από τις 7:00 το πρωί, σε οκτάωρη  στάση εργασίας, αφού μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση. 

Κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Όχι σε εργαζόμενους δυο ταχυτήτων»,  «Ζητάμε εργασιακή ασφάλεια» και «Τέρμα η κοροϊδία, Ζητούμε συλλογική σύμβαση εργασίας », οι εργαζόμενοι στα νοσηλευτήρια άφησαν τα καθήκοντά τους και βγήκαν έξω για να διαμαρτυρηθούν.

Σε δηλώσεις του, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου δήλωσε ότι «είμαστε εδώ για να προασπίσουμε την επαγγελματική αξιοπρέπεια των γιατρών που εργάζονται στον ΟΚΥπΥ. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε, οι εργαζόμενοι στον ΟΚΥπΥ να είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Το μήνυμα μας προς τον ΟΚΥπΥ είναι ότι αυτό που ζητάμε είναι ίση μεταχείριση με τους άλλους εργαζόμενους σε όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς. Ζητάμε δηλαδή τα αυτονόητα επομένως σήμερα όλος ο κόσμος μαζεμένος εδώ έξω βροντοφωνάζουμε και λέμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυματοποιήσουμε αυτόν τον κόσμο να έχει επαγγελματική ανασφάλεια, αβεβαιότητα και να έχει καταντήσει ο ΟΚΥπΥ κέντρο διερχομένων. Να μην έχουν προοπτική ανέλιξης και να μην μπορούν να μείνουν στον Οργανισμό γιατί δεν ξέρουν τι τους επιφυλάσσει το αύριο».

Εναντίον της κυβέρνησης έριξε τα πυρά της η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, δηλώνοντας ότι «είναι καιρός η κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει κρυφτούλι. Ο ΟΚΥπΥ είναι δημόσιος Οργανισμός. Ανήκει στο κράτος. Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να τοποθετηθεί εάν συμφωνεί σε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων».

Η κ. Χαραλάμπους  πρόσθεσε ότι ο ΟΚΥπΥ, πρέπει να πιάσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

«Η προοπτική του είναι η προοπτική των εργαζομένων του. Εάν δεν έχουν προοπτική οι εργαζόμενοι να νιώθουν ότι σε αυτό τον Οργανισμό έχουν μέλλον και θεωρούν την παρουσία τους εδώ παροδική όπως δυστυχώς γίνεται με τα προσωπικά συμβόλαια χωρίς οποιαδήποτε προοπτική, τότε αυτό θα αντανακλαστεί και στον Οργανισμό. Νοσοκομεία χωρίς επαρκή στελέχωση δεν μπορεί να είναι νοσοκομεία με ποιοτική προσφορά προς τους συμπολίτες μας», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη να τοποθετηθεί ξεκάθαρα επί τούτου καθότι, όπως είπε, αφορά τον ευαίσθητο τομέα των νοσηλευτηρίων και το εργασιακό καθεστώς το οποίο είναι καθοριστικό και για τη βιωσιμότητα των νοσοκομείων αλλά και για τη διασφάλιση της ομαλότητας και της εργατικής ειρήνης.

«Δεν έχουμε δει δυστυχώς μέχρι σήμερα καμία παρέμβαση από την πλευρά της Υπουργού Υγείας, ούτε από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε.

Σε ό,τι αφορά τη νέα πρόταση που δόθηκε από τον ΟΚΥπΥ, ο κ. Αναστασίου ανέφερε ότι αυτή δεν διαφοροποιείται καθόλου από τις προηγούμενες και επομένως  διευκρίνισε δεν υπάρχει κοινό έδαφος για συνεννόηση.  

«Εδώ και δυο χρόνια καταβάλλονται προσπαθείς για να συνομολογηθεί η συλλογική σύμβαση αλλά δυστυχώς προβάλλονται επιχειρήματα τα οποία δεν βοηθούν καθόλου τη συζήτηση και δεν διαμορφώνουν ένα πλαίσιο συνεννόησης. Δεν έχει δικαίωμα ο ΟΚΥπΥ να βάζει προσκόμματα του τύπου της βιωσιμότητας των κρατικών νοσηλευτηρίων», πρόσθεσε .

Θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις

Το μήνυμα ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν εάν δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση από τον ΟΚΥπΥ στο θέμα της συλλογικής σύμβασης, έστειλαν ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρης Κούμας και ο εκπρόσωπος Τύπου της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), Θεόδωρος Πετέλης.

Οι δηλώσεις των δυο συντεχνιακών έγιναν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου συνεχίζεται, από το πρωί, η 8ώρη απεργία των συντεχνιών  ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΚΙ, μετά το αδιέξοδο των διαβουλεύσεων για το θέμα σύναψης συλλογικών συβάσεων του προσωπικού που προσλήφθηκε με προσωπικά συμβόλαια.

Ο κ. Κούμας εξέφρασε την ελπίδα όπως ο  ΟΚΥπΥ αλλά και το Υπουργείο Υγείας, ως πολιτικός προϊστάμενος, «θα λάβουν το μήνυμα ότι πλέον δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να επωμίζονται όλα τα λάθη του μοντέλου που ονομάζεται Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας».

«Ευελπιστούμε ότι ο ΟΚΥπΥ θα σταματήσει να χρονοτριβεί και να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το χθεσινό, όταν μας είχε αποστείλει ένα κείμενο, κάποιες ώρες πριν την έναρξη της απεργίας, το οποίο με διαφορετικές λέξεις επαναλάμβανε αυτό που είχε απορριφθεί νωρίτερα», συμπλήρωσε.

Χρειαζόμαστε, συνέχισε, συλλογική σύμβαση, ώστε οι εργαζόμενοι να νιώθουν επαγγελματική ασφάλεια για να εργαστούν κανονικά και σωστά και σημείωσε πως δεν μπορεί ο ΟΚΥπΥ να φέρνει «επιλεκτικά» ως επιχείρημα την νομοθεσία, αφού «ο ίδιος πρώτα από όλα την παραβιάζει».

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ κάλεσε τον ΟΚΥπΥ να απαντήσει για πόσα χρόνια δεν κατέβαλλε Ταμείο Προνοίας όπως καθορίζει η συλλογική σύμβαση και γιατί δεν έχει δώσει αύξηση στα τρία χρόνια, όπως προβλέπουν τα συμβόλαια.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να διαβουλευθούμε, ως συνδικαλιστικές οργανώσεις, επί μιας σωστής βάσης και έχουμε αποδείξει ότι οικονομική επίπτωση δεν θα υπάρχει», ανέφερε ενώ επανέλαβε πως «δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να πληρώσουν συνεχώς την κακή διαχείριση των δημοσίων νοσηλευτηρίων από τον ΟΚΥπΥ».

Για εμάς, συνέχισε, το μοντέλο έχει αποτύχει και πρέπει η Πολιτεία να βάλει στη ζυγαριά δυο πράγματα, «είτε θέλει σωστά δημόσια νοσηλευτήρια, με ό,τι αυτό σημαίνει και θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του, ενώ αν ο ΟΚΥπΥ δεν μπορεί πλέον να τα διαχειριστεί, να τα πάρει πίσω το κράτος».

Σήμερα ξεκινά ένας απεργιακός αγώνας  για μια σωστή συλλογική σύμβαση, ο οποίος θα τελειώσει όταν καταφέρουμε να πετύχουμε αυτή τη συλλογική σύμβαση που δικαιούνται αυτοί οι εργαζόμενοι, ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ.

Ο κ. Πετέλης είπε ότι «το κεφάλαιο συζητήσεων με τον συγκεκριμένο οργανισμό, αυτή τη στιγμή έχει καταλήξει σε ένα αδιέξοδο» και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να πληρώνουν τα λάθη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ .

«Δεν θα δεχθούμε αντεργατικές συλλογικές συμβάσεις, δεν θα δεχθούμε εργαζομένους δυο ταχυτήτων. Σήμερα ξεκινούμε και αν χρειαστεί θα κλιμακώσουμε μέχρι να δικαιωθεί αυτός ο αγώνας», κατέληξε στη δήλωση του ο εκπρόσωπος των νοσηλευτών.

Απεργία στην Πάφο

Oι εργαζόμενοι και στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου στο πλαίσιο απεργίας που πραγματοποιούν σήμερα συγκεντρώθηκαν έξω από το κρατικό νοσηλευτήριο, μετά από την απόφαση των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΚΙ.

Κρατώντας πλακάτ που ανέγραφαν συνθήματα όπως «όχι στους εργαζόμενους διαφόρων ταχυτήτων»,«τέρμα στην κοροϊδία», «Συλλογική Σύμβαση», «Σωστή Στελέχωση» και «ποιοτική υπηρεσία υγείας» διεκδικούν την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης και την μισθολογική ανέλιξη τους.

Όπως ανέφεραν στους δημοσιογράφους κάθε εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να εργάζεται και να νιώθει ασφάλεια στον χώρο εργασίας του, για αυτό πρέπει να υπογραφούν οι συμβάσεις του προσωπικού για να νιώθουν ασφαλείς.

Εμείς ως ΠΑΣΥΔΥ ανέφεραν άλλοι εργαζόμενοι και σε συνεργασία με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουμε δώσει αρκετή πίστωση χρόνου στον ΟΚΥπΥ για να υπογράψει συλλογική σύμβαση που είναι κάτι το αυτονόητο για τον εργαζόμενο. Αυτό δεν το έχει κάνει ο Οργανισμός για αυτό γίνεται η απεργία, συμπλήρωσαν.

Διερωτήθηκαν επίσης κατά πόσο υπάρχουν άλλες δημόσιες υπηρεσίες που εργάζονται χωρίς συλλογικές συμβάσεις. Στόχος μας, σημείωσαν οι εργαζόμενοι, είναι η διεκδίκηση της συλλογικής σύμβασης για όλο το προσωπικό και να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επεσήμαναν επίσης πως λόγω της ανασφάλειας που τους διακατέχει αρκετοί είναι αυτοί που φεύγουν προς εξεύρεση άλλης εργασίας.

Οι  εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία ξεκίνησαν την απεργία στις 07:00 το πρωί της Τετάρτης μέχρι τις 15:00 το απόγευμα. Το Νοσοκομείο Πάφου όπως και τα υπόλοιπα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας. 

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα