ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νοσηλευτήρια: Τρέχουν για αποκλιμάκωση της εργατικής κρίσης

15 Νοεμβρίου 2023, 05:15

images

Κοινή συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) συγκάλεσε για σήμερα η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη σε συνέχεια των μεσολαβητικών της προσπαθειών για αποκλιμάκωση της εργατικής κρίσης.

Το επίμαχο σημείο της εργατικής διαφοράς που ταλανίζει τα δημόσια νοσοκομεία, αφορά στη διεκδίκηση του συνδικαλιστικού κινήματος να πετύχει τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης στο πλαίσιο των όρων εργοδότησης που διέπουν τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η Υπουργός στο πλαίσιο των προηγούμενων συναντήσεων που είχε με τις συντεχνίες κα τον ΟΚΥπΥ άκουσε τις θέσεις και τα επιχειρήματα των εμπλεκόμενων μερών, ώστε να σχηματίσει πιο συγκεκριμένη εικόνα ως προς την ουσία της εργατικής διαφοράς που έχει ανακύψει στον ΟΚΥπΥ.

Θέση του Υπουργείου Υγείας μέχρι στιγμής, είναι να συνεχιστούν οι προσπάθειες, για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης ανάμεσα στον ΟΚΥπΥ και στις συντεχνίες των εργαζομένων, στο πλαίσιο των όσων προνοεί η νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του ΟΚΥπΥ.

Η κ. Κανάρη σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις της άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης του Υπουργείου Εργασίας, σε περίπτωση που οι δικές της προσπάθειες δεν καρποφορήσουν.

Κλειδί στην επίλυση της επίμαχης διαφοράς φαίνεται να είναι η μισθολογική αναβάθμιση των εργαζομένων στον Οργανισμό στη βάση των όρων μισθοδοσίας που εφαρμόζεται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Όπως έγραψε το YgeiaWatch, η μισθολογική αναβάθμιση αποτελεί κομβικό σημείο της διαφοράς, το οποίο εκ των πραγμάτων, φαίνεται να περνά και από το μικροσκόπιο της αξιολόγησης του οικονομικού κόστους από το ΥΠΟΙΚ.

Σημειώνεται ότι η κ. Κανάρη είχε χαρακτηρίσει το αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης στον οργανισμό, «ως θεμιτό».

Πρόσθεσε ότι οι συντεχνίες είναι ευέλικτες και σε άλλα σημεία και ότι δεν είναι αρνητικές στην αξιολόγηση των υπαλλήλων αυτών για σκοπούς ανέλιξης.

Το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε αναμονή των αναφορών της Υπ. Υγείας και σύμφωνα με πληροφορίες του YgeiaWatch, είναι έτοιμες να επιδείξουν ευελιξία, μέσα σε ένα λογικό πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι συντεχνίες ζητούν από τον ΟΚΥπΥ τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για τους εργαζομένους του οργανισμού, οι οποίοι προσλήφθηκαν από το 2019 με προσωπικά συμβόλαια.

Η πρώτη διαβούλευση για να υπογραφεί συλλογική σύμβαση των εργαζομένων του ΟΚΥπΥ, ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Οι βασικές αρχές που είχαν θέσει στον ΟΚΥπΥ, αφορούν:

  • Στην καταβολή της ΑΤΑ όπως αυτή παραχωρείται σε όλους τους εργαζόμενους χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς
  • Στην αξίωση όπως, οι υπάλληλοι οι οποίοι προσλαμβάνονται στη βάση κλιμάκων, όπως και οι υπόλοιποι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα να λαμβάνουν προσαυξήσεις σύμφωνα με το τι ισχύει στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πρόταση ΟΚΥπΥ

Επισημαίνεται ότι ο ΟΚΥπΥ πρότεινε τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας με εγγυημένο ποσοστό ετήσιας αύξησης σε όλο το προσωπικό, επιπλέον του τιμαριθμικού επιδόματος, και επιπρόσθετη ετήσια αύξηση χωρίς ανώτατο μισθολογικό όριο, που θα προκύπτει μέσα από την επίτευξη των στόχων του Οργανισμού καθώς και τις ατομικές αξιολογήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Οκτωβρίου, το προσωπικό που στελεχώνει τον ΟΚΥπΥ προχώρησε σε οκτάωρη καθολική απεργία στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα