ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συντεχνίες: Αδιέξοδο για συλλογική σύμβαση με ΟΚΥπΥ

04 Ιουλίου 2023, 16:43

images

Σε αδιέξοδο κατέληξε η σημερινή συνάντηση που είχαν οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ με τον ΟΚΥπΥ, αναφορικά το αίτημά τους για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης και προσαυξήσεις μισθών για τους εργαζομένους των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Ο γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), Παναγιώτης Γεωργίου, μιλώντας στο YgeiaWatch ανέφερε ότι μετά τη σημερινή συνάντηση που είχαν με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), οι συντεχνίες απογοητεύτηκαν.

Για την έκβαση της σημερινής συνάντησης, οι συντεχνίες θα δημοσιοποιήσουν αύριο από κοινού δελτίο Τύπου το οποίο θα αποσταλεί και στον ΟΚΥπΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, εκ μέρους του ΟΚΥπΥ ειπώθηκε ότι το αίτημα είναι μη βιώσιμο.

Όπως δήλωσε, οι συντεχνίες ήλπιζαν για μία καλύτερη εξέλιξη, προσθέτοντας ότι προηγήθηκε καθυστέρηση για το εν λόγω ζήτημα λόγω της αλλαγής του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, καθώς και της αλλαγής του ΠτΔ.

«Καθυστερήσαμε αρκετά για το θέμα, δείξαμε υπομονή, αλλά έχουμε και μία υποχρέωση προς τους εργαζόμενους ως συντεχνία», σημείωσε.

Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για το «κακό μοντέλο» διοίκησης

Μιλώντας  στο YgeiaWatch, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών  Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), Σωτήρης Κούμας, αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση με  τον ΟΚΥπΥ, δήλωσε ότι ήταν άνευ αποτελέσματος και ότι δεν έχει  επιτευχθεί συμφωνία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο ΟΚΥπΥ παρόλο που  δηλώνει ότι δήθεν είμαστε κοντά, αρνείται επιμελώς να δηλώσει και να  καταγράψει ότι αποδέχεται την πρόταση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η  οποία έγκειται στο να γίνει αποδεκτό ότι στο πλαίσιο της συλλογικής  σύμβασης θα υπάρχουν ετήσιες προσαυξήσεις των υπαλλήλων και στο ότι θα  υπάρχει τουλάχιστον για τους γιατρούς η προοπτική ανέλιξης, κάτι το  οποίο υπάρχει τώρα στο δημόσιο και είναι αναγκαίο, το οποίο διασφαλίζει  δομημένες κλινικές όπως θα πρέπει».

Σημείωσε ότι με το υφιστάμενο  μοντέλο του ΟΚΥπΥ, δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτό, συμπληρώνοντας ότι «η  επιλογή ενός κακού μοντέλου διοίκησης για τα δημόσια νοσηλευτήρια ή  διαχείρισης και η ευθύνη για τη μη ύπαρξη των θεμιτών αποτελεσμάτων, δεν  μπορεί να μεταφερθεί στους εργαζομένους».

«Δεν θα δεχτούμε τα  δημόσια νοσηλευτήρια να τύχουν άλλης τύχης, γιατί κάποιοι έχουν επιλέξει  κακό μοντέλο διοίκησης», υπογράμμισε. 

Ο κ.  Κούμας εξήγησε ότι ένας γιατρός δεν μπορεί να περιμένει τρία χρόνια για  να πάρει αύξηση και αυτό θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα του  ΟΚΥπΥ, τονίζοντας ότι «όλα αυτά παίζουν αρνητικό ρόλο στο να έρθουν ή να  παραμείνουν οι γιατροί και αυτό ο ΟΚΥπΥ πρέπει να το λάβει υπόψη του».

Αρνείται το αίτημα ο ΟΚΥπΥ για λόγους βιωσιμότητας

Κληθείς  να σχολιάσει κατά πόσο το αίτημα των συντεχνιών και η άρνηση του ΟΚΥπΥ  συνδέεται με την οικονομική αυτονόμηση του Οργανισμού, ο κ. Κούμας  ανέφερε ότι «θα πρέπει να μπει περιεχόμενο στο τι εννοούμε διοικητική  αυτονόμηση του ΟΚΥπΥ», χαρακτηρίζοντάς το ως ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο  θέμα.

Σύμφωνα με τον κ. Κούμα, η βιωσιμότητα εξαρτάται από πολλούς  άλλους παράγοντες και σίγουρα η βιωσιμότητα δεν αποτελεί το προσωπικό.

«Ως  ΠΑΣΥΚΙ είχαμε προειδοποιήσει για πολλά πράγματα και τώρα ένα-ένα  αναδεικνύεται και λόγω αυτών έχει αποτύχει η σημερινή συνάντηση. Θα  υπάρξει περαιτέρω διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τον  τρόπο αντίδρασης σε αυτό», είπε.

Πρόσθεσε ότι «το βασικό αίτημα  μας αν γίνεται αποδεκτό το μοντέλο που υφίσταται στο δημόσιο, δηλαδή οι  προσαυξήσεις και η προοπτική ανέλιξης δεν έχει απαντηθεί. Υπάρχει  τεχνική στις απαντήσεις εκ μέρους του ΟΚΥπΥ, από την μία λέει μπορεί να  συμφωνεί αλλά το διασυνδέει κάπως με βιωσιμότητες».

«Εμείς ως  εκπρόσωποι των εργαζομένων θα επιμένουμε, γιατί η βασική μας διεκδίκηση  είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια να παραμείνουν ζωντανά και να δουλέψουν  εντός του ΓεΣΥ στο πλαίσιο αυτού του περιβόητου ορισμού ‘ραχοκοκαλιά’, ο  οποίος πρέπει να έχει περιεχόμενο», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι  οι συντεχνίες ζητούν από τον ΟΚΥπΥ τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης  για  τους εργαζομένους του οργανισμού, οι οποίοι προσλήφθηκαν από το  2019 με προσωπικά συμβόλαια. Επίσης, η πρώτη διαβούλευση για να γίνει  συλλογική σύμβαση των εργαζομένων του ΟΚΥπΥ, ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο  του 2021.

Συγκεκριμένα, οι βασικές αρχές που έθεσαν στον ΟΚΥπΥ, αφορούν:

-Η ΑΤΑ να καταβάλλεται όπως καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς

-Οι   υπάλληλοι να προσλαμβάνονται στη βάση κλιμάκων, όπως και οι υπόλοιποι   υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα και θα παίρνουν τις προσαυξήσεις   τους όπως ο υπόλοιπος κόσμος.

Ο πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών  της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημόσιων  Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), Πρόδρομος  Αργυρίδης, σε δηλώσεις του στο YgeiaWatch, όσον αφορά το θέμα της ΑΤΑ,  σχολίασε ότι «παρόλο που είχε διάφορα θέματα, τελικά έχει συμφωνηθεί και  ο ΟΚΥπΥ θα προσαρμοστεί όπως τον υπόλοιπο ευρύτερο  δημόσιο τομέα,  δηλαδή θα καταβάλλει το μέρος της ΑΤΑ που συμφωνήθηκε στο  επίπεδο του  υπουργού εργασίας».


Σύμφωνα  με ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ, «ο ΟΚΥπΥ ήταν και παραμένει υπέρ της  συνομολόγησης μιας συλλογικής σύμβασης, που να καθορίζει τα δικαιώματα  των εργαζομένων, αλλά ταυτόχρονα η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να  διασφαλίζει την οικονομική αυτονομία, ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα  του Οργανισμού».

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα