ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα έρευνα για τη χρήση αλκοόλ από νέους

15 Ιανουαρίου 2024, 06:00

images

Νέα έρευνα για τη χρήση αλκοόλ από νέους, βρίσκεται σε εξέλιξη, έπειτα από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «Προμηθέας» και της Οργάνωσης Φίλων και Συγγενών Εξαρτημένων Ατόμων (ΟΦΣΕΑ).

Μέσα από την έρευνα, οι αρμόδιοι επιδιώκουν να αφουγκραστούν την παρούσα κατάσταση γύρω από τη χρήση αλκοόλ σε νεαρά ενήλικα άτομα που ζουν στην Κύπρο.

Η έρευνα με την ονομασία «Το όνομα μου είναι αλκοόλ», θα συλλέξει δεδομένα ανά το παγκύπριο από νεαρά ενήλικα άτομα ηλικίας 18-40 ετών. 

Μιλώντας στο YgeiaWatch, η Κοινωνική-Αναπτυξιακή Ψυχολόγος, Λειτουργός της ΟΦΣΕΑ, Μαρία Δίπλαρου, ανέφερε ότι έχοντας μια καλύτερη γνώση της εικόνας του θέματος, οι δράσεις γίνονται ουσιαστικότερες και βάζουν στο επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες και τα κενά που υπάρχουν.

«Μέσα από την έρευνα θέλουμε να εγείρουμε στο δημόσιο διάλογο, την ανάγκη να ασχοληθεί με σοβαρότητα η κοινωνία και οι πολιτικές αρχές καθώς και οι δημόσιοι εμπλεκόμενοι φορείς με το θέμα», πρόσθεσε.

Το αλκοόλ εμπίπτει στις νόμιμες ουσίες, σημειώνει η κ. Δίπλαρου, «κάτι που ενδεχομένως εσφαλμένα συμβάλλει σε ένα ακούσιο εφησυχασμό που μπορεί να ωθεί τον παραμερισμό της προβληματικής κατανάλωσης αλκοόλ, αγνοώντας τις αρνητικές συνέπειες που γεννάει».

Πρόσθετα, μέσα από την έρευνα, οι εμπλεκόμενοι επιδιώκουν την ενδυνάμωση της έκτασης της φωνής τους, κοινοποιώντας σημαντικά αιτήματα όπως η εφαρμογή του περί Πωλήσεως Οινοπνευματωδών Ποτών Νόμου, η ενίσχυση των προγραμμάτων της Μονάδας Εσωτερικής και Εξωτερικής Θεραπείας της Θεραπευτικής Μονάδας Εξαρτημένων Ατόμων «ΘΕΜΕΑ», ενώ στόχος είναι και η προώθηση μέτρων για αντιμετώπιση της κατάχρησης και εξάρτησης από το αλκοόλ.

Καταναλώνει αλκοόλ το 62% πληθυσμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), το 62% του γενικού πληθυσμού της Κύπρου έχει αναφέρει κατανάλωση αλκοόλ, κατά τον τελευταίο μήνα.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, έχει μεθύσει τουλάχιστον μία φορά περίπου το 4% του πληθυσμού, ενώ όσον αφορά στην υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ (6+ αλκοολούχα ποτά σε μια περίσταση, κατά τον τελευταίο χρόνο), αναφέρθηκε περίπου από το 36% του πληθυσμού, παρουσιάζοντας ανησυχητική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη σειρά της έρευνας 22,6% το 2016).

Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε επίσης στην οδήγηση μετά από κατανάλωση 3-6 ποτών (28%, σε σχέση με 20% το 2016).

Όσον αφορά τον φοιτητικό πληθυσμό, 9 στους 10 φοιτητές/φοιτήτριες έχει καταναλώσει αλκοόλ έστω και μια φορά στη ζωή τους, ενώ 4 στους 10 φοιτητές ανέφεραν υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ (5 + ποτά σε μια περίσταση) κατά τον τελευταίο μήνα.

Όπως σημειώνει η Αρχή, ανησυχητική είναι επίσης η πρόσβαση στα αλκοολούχα ποτά από ανήλικους/ες, αφού με βάση τα ευρήματα έρευνας, η Κύπρος ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, με σχεδόν 8 στους 10 μαθητές/τριες να αναφέρουν πως είναι εύκολο/ πολύ εύκολο να βρουν αλκοόλ.

Όσον αφορά στις αντιλήψεις των Κυπρίων για το αλκοόλ και τις πολιτικές που το συνοδεύουν, εντοπίστηκε ότι σε γενικές γραμμές, είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν περιοριστικές πολιτικές που έχουν να κάνουν με πιο αυστηρά μέτρα τροχαίας, περισσότερους ελέγχους αλκοτέστ, ενώ θεωρούν ότι τα επιτρεπτά επίπεδα αλκοόλ, κατά την οδήγηση, πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο αυστηρά.

Σύνδεσμος για συμμετοχή στην έρευνα:

 ΕΛ
https://www.surveymonkey.com/r/RHD6RCP
ENG
https://www.surveymonkey.com/r/88QYLZ3

Επιπτώσεις κατανάλωσης αλκοόλ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να επηρεάσουν τον οργανισμό σε πολλά επίπεδα. Ορισμένες από τις κύριες επιπτώσεις περιλαμβάνουν:

Υγεία του εγκεφάλου: Η χρήση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, προκαλώντας προσωρινές αλλαγές στη σκέψη, στη συμπεριφορά και στην κατανόηση.

Υγεία του ήπατος: Η χρήση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ηπατικές παθήσεις, όπως η λιπώδης ηπατίτιδα, η κίρρωση του ήπατος και άλλες διαταραχές της λειτουργίας του ήπατος.

Καρδιαγγειακό σύστημα: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.

Συστήματα ανοσοποιητικού συστήματος: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις και νόσους.

Εθισμός: Η μακροχρόνια και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό, που αποτελεί μια σοβαρή κατάσταση όπου ο οργανισμός είναι εξαρτημένος από την ουσία.

Κοινωνικές επιπτώσεις: Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις κοινωνικές σχέσεις, την εργασία και την οικογενειακή ζωή.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα