ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα έκκληση στον ΟΑΥ για τα κέντρα αποκατάστασης

27 September 2023, 13:59

images

Εκ νέου έκκληση προς τον ΟΑΥ, να άρει τον άδικο αποκλεισμό των μελών του από τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης και αποθεραπείας μέσω του ΓεΣΥ, απευθύνει ο Σύνδεσμος Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας (ΣYΚΕΑΑ).

Καλεί μάλιστα τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), να εξεύρουν άμεσα τρόπους, για αγορά υπηρεσιών και από τον ΣYΚΕΑ, διασφαλίζοντας τα ελάχιστα ποιοτικά κριτήρια, τα οποία είναι κοινά για όλους όσοι παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες.

Ο ΣYΚΕΑΑ κάνει λόγο για κατάφωρη αδικία εις βάρος του, μετά την απόφαση του ΟΑΥ να υπογράψει συμβάσεις με συγκεκριμένα νοσηλευτήρια, χωρίς καμία αιτιολόγηση και μάλιστα πριν ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία από τη Βουλή.

Τη θέση του ΣYΚΕΑΑ ότι «ο αποκλεισμός των μελών του από τη δυνατότητα να συμβληθούν με τον ΟΑΥ, επηρεάζει αρνητικά τα συμφέροντα και την ευημερία των ίδιων των ασθενών, οι οποίοι πλέον έχουν περιορισμένες επιλογές πρόσβασης σε υπηρεσίες αποκατάστασης και αποθεραπείας, μέσω του ΓεΣΥ», φαίνεται να συμμερίζεται και ο ΟΣΑΚ, ο οποίος με επιστολή του καλεί τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να αναθεωρήσει άμεσα την απόφαση του.

«Είναι απαράδεκτο οι ασθενείς να μην έχουν πρόσβαση σε κέντρα αποκατάστασης με τα οποία ακόμα και το Υπουργείο Υγείας είχε στο παρελθόν συνεργασία και να περιορίζει τις επιλογές τους σε κέντρα που δημιουργήθηκαν πολύ πρόσφατα, αποκλείοντας καταξιωμένα κέντρα αποκατάστασης στον τομέα τους, τα οποία λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο ΟΣΑΚ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το θέμα των ισότιμων και δίκαιων όρων πρόσβασης των μελών του ΣYΚΕΑΑ στο ΓεΣΥ, συζήτησε ο ΣΥΚΕΑΑ σε πρόσφατη συνάντηση του με την Υπουργό Υγείας, Πόπη Κανάρη, υποδεικνύοντας πως η παράταση της αδικίας οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, στη δημιουργία ολιγοπωλιακού και αναξιοκρατικού καθεστώτος, αλλά και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η άμεση άρση της αδικίας αυτής, τονίζει ο ΣYΚΕΑΑ θα συμβάλει, στην ενίσχυση των κινήτρων για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς όφελος των ασθενών, στη μεγιστοποίηση των επιλογών και τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασφαλιζομένων/ασθενών, στη μείωση τους κόστους των εν λόγω υπηρεσιών, στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών του καθώς και στην προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος.

Eκ μέρους του ΟΑΥ, αναφέρθηκε αρμοδίως στο YgeiaWatch ότι η ένταξη των κέντρων αποκατάστασης στο ΓεΣΥ σκοντάφτει στη νομοθεσία.

Σχετικά Άρθρα