ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα αναβολή για τα εφημερεύοντα ιατρεία

16 Ιουνίου 2022, 12:07

images

Νέα αναβολή για την ερχόμενη Τετάρτη παίρνει η απόφαση για τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί εκ νέου σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με τους εμπλεκόμενους φορείς.

 Μετά την αντίδραση των συντεχνιών για την ανακοίνωση της απόφασης του ΟΑΥ και του ΟΚΥπΥ για την έναρξη λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων χωρίς την άποψη των ιατρών, οι κυβερνητικοί ιατροί θα πραγματοποιούσαν σήμερα 3ωρη στάση εργασίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας, η οποία όμως αναβλήθηκε.

Σήμερα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς ΠΙΣ, ΟΑΥ, ΟΚΥπΥ για περαιτέρω συζήτηση και διαλεύκανση του ζητήματος.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο κ. Χατζηπαντέλας ανέφερε ότι «ο κύριος στόχος είναι να λειτουργήσουν αυτά τα εφημερεύοντα ιατρεία, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα εξυπηρετείται ο απλός πολίτης που τόσο τα έχει ανάγκη. Στη σημερινή σύσκεψη ακούσαμε προσεκτικά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ακούσαμε κάποια προβλήματα και έχουμε συμφωνήσει ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν κάποιες επιπρόσθετες συσκέψεις από το Υπουργείο Υγείας ώστε να λύσουμε κάποια από τα προβλήματα που συζητήθηκαν σήμερα».

«Επίσης, όσον αφορά ιατρικά θέματα έχουμε συμφωνήσει να δημιουργηθεί μία επιτροπή υπό την εποπτεία του ΠΙΣ που θα εξετάζει όλα τα ιατρικά θέματα. Επίσης, αποφασίστηκε ότι θα έχουμε ξανά μία συνεδρία την επόμενη Τετάρτη στις 5:00 στο Υπουργείο Υγείας, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και να ανακοινωθεί στον κόσμο τι θα πράξουμε όσο αφορά τα εφημερεύοντα ιατρεία. Σίγουρα θα ξέρουμε πότε θα λειτουργήσουν την επόμενη Τετάρτη», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το εάν έχουν τεθεί κάποια χρονοδιαγράμματα όσον αφορά την ημερομηνία έναρξης, δήλωσε ότι «σίγουρα θα ξέρουμε πότε θα λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία την επόμενη Τετάρτη. Έχουμε ακούσει προσεκτικά όλους τους φορείς, το έχω αναφέρει ξανά, και βάσει του τι έχουμε ακούσει, θα βρούμε και τις κατάλληλες λύσεις. Ο στόχος μας όπως ανέφερα και στη σύσκεψη, σίγουρα δεν μιλούμε για Σεπτέμβριο όπως βγήκε στο φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες. Εάν θα κάνουμε τα εφημερεύοντα ιατρεία, θα τα κάνουμε σίγουρα τις επόμενες εβδομάδες».

Σημείωσε ότι «υπήρξαν κάποια προβλήματα που έχουν λυθεί ευτυχώς, υπήρξε μια πρόοδος. Υπήρχε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα όσον αφορά τι ιατρικές πράξεις θα διενεργούνται σε αυτά τα ιατρεία, έχει ξεκαθαριστεί, υπάρχει και κάποιο άλλο θέμα όσον αφορά την στελέχωση των εξωτερικών ιατρείων, και αυτό είναι ένα θέμα που θα το μελετήσουμε ως Υπουργείο Υγείας».

Ανέφερε ακόμη ότι γνωρίζει από την πρώτη μέρα που έχει διοριστεί Υπουργός την άποψη των ασθενών (ΟΣΑΚ) και σίγουρα θα τους ενημερώσει για αυτή τη σύσκεψη. «Αλλά γνωρίζουμε και θέλουμε όπως και η Ομοσπονδία Ασθενών τη λειτουργεία αυτών των εφημερευόντων ιατρείων και εμείς στο Υπουργείο Υγείας», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του στον Πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρο Αγαθαγγέλου, του οποίου ήταν καθοριστική η παρέμβαση του χθες ώστε να αποφευχθεί η απεργία. «Ήδη υπό την προεδρία του θα εξεταστούν όλα τα ιατρικά θέματα που αφορούν τα εφημερεύοντα ιατρεία», είπε.

 Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα