ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μοχλός ανάπτυξης οι επενδύσεις στον τομέα υγείας

22 Μαΐου 2023, 06:03

images

Μοχλό ανάπτυξης αποτελούν οι επενδύσεις στην έρευνα και στην καινοτομία στον τομέα της υγείας, καθώς θα συμβάλουν στην τόνωση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας.

Όπως ανέφερε ο γενικός εκτελεστικός διευθυντής της Medicover Genetics, καθηγητής Φίλιππος Πατσαλής, σε ομιλία του στο 6ο Συνέδριο για τον Τομέα της Υγείας στην Κύπρο που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου 2023, τα υψηλά επίπεδα ερευνητικών υποδομών για την υγεία και τον παραγωγικό ιστό των επιχειρήσεων σχετικών με ιατρική και εμπειρογνωμοσύνη, η επάρκεια και η υψηλή ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού καθώς και οι μηχανισμοί μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, έχουν θεμελιώδη σημασία για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

Συνεπώς, υπογράμμισε, η αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας είναι ένας δείκτης της αποτελεσματικότητας της επένδυσης στην ιατρική γνώση.

Προσέλκυση ξένων επενδυτών στον τομέα της υγείας

Ο κ. Πατσαλής ανέφερε ότι «εάν δεν έχουμε καινοτόμα, ανταγωνιστικά προϊόντα, ιατρικές υπηρεσίες, τεχνολογίες, υποδομές, δεν πρόκειται να προσελκύσουμε επενδυτές από το εξωτερικό για επενδύσεις στον τομέα τη υγείας αλλά και να προσφέρουμε ιατρικές υπηρεσίες στη γύρω περιοχή».

Για να επιτευχθεί αυτό, είπε ότι «πρέπει να έχουμε να επιδείξουμε και να προσφέρουμε κάτι που είναι πολύ καλύτερο από αυτό που ήδη έχουν αλλού, ή κάτι μοναδικό, που πρέπει να είναι καινοτόμα, υψηλής προστιθέμενης αξίας ανταγωνιστικά προϊόντα, ιατρικές υπηρεσίες, τεχνολογίες, υποδομές».

«Η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που να βασίζεται στο τρίπτυχο έρευνα, καινοτομία, επιχειρηματικότητα», επεσήμανε, τονίζοντας ότι αυτό θα δώσει πολλά ιατρικά, οικονομικά, κοινωνικά και τεχνολογικά οφέλη στην Κύπρο και στους πολίτες της και θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο οικονομικής και κοινωνικής αειφόρου ανάπτυξης.

Ανταγωνιστικότητα και απασχόληση

Πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις στην έρευνα και στην τεχνολογική ανάπτυξη στον ιατρικό χώρο θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ιατρική, οικονομική, και κοινωνική ανάπτυξη.

Εξήγησε ότι «θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και αξιοποίηση νέων ιατρικών καινοτομιών μέσα από μικρομεσαίες εταιρείες, καθώς και μέσα από μικρές ή μεγάλες υφιστάμενες εταιρείες. Θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη στρατηγικών και διασυνοριακών εταιρικών σχέσεων στο τομέα της υγείας». 

Μέτρα και πολιτικές

Σύμφωνα με τον κ. Πατσαλή, οι επενδύσεις και οι δραστηριότητες στην έρευνα και τη καινοτομία καθώς και η αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων στο τομέα της υγείας , θα πρέπει να γίνουν μέσα από συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές.

Όπως ανέφερε, «θα πρέπει το κράτος να αναπτύξει τη συνεχή κατάρτιση των ιατρικών επιστημόνων, να εμπλουτίσει και να προωθήσει τις δυνατότητες σταδιοδρομίας τους. Θα πρέπει να δημιουργήσει κίνητρα για τους επιστήμονες να επαναπατριστούν και να εργαστούν στη χώρα τους».

Ειδικότερα, επεσήμανε, «θα πρέπει να αναπτύξει ευνοϊκό περιβάλλον στην ανάπτυξη και εξέλιξη νέων ιατρικών τεχνολογιών και να τονίσει τη δημιουργία και την επέκταση επιχειρήσεων στον τομέα της υγείας που να είναι υψηλής τεχνολογίας».

«Είναι σημαντικό επίσης να βελτιώσει την αυτοχρηματοδότηση και την εξωτερική χρηματοδότηση για επενδύσεις στο τομέα της υγείας μέσω μιας σειράς μέτρων η οποία θα επικεντρώνεται στις ανάγκες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως επίσης και σε εταιρείες τεχνοβλαστούς. Θα πρέπει να αναπτύξει αγορές υψηλού κινδύνου επιχειρηματικών κεφαλαίων, ούτως ώστε να υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για επενδύσεις», σημείωσε.

Επιπλέον, «θα πρέπει να βελτιώσει την κινητικότητα μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα μεταξύ επενδυτών και επιστημόνων, να προωθήσει και να ενθαρρύνει τους ερευνητές και τα κέντρα που αναπτύσσουν έρευνα σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας».

Εθνικό Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας

Ο κ. Πατσαλής επεσήμανε ότι ένα στοιχείο που δεν έχει ακόμα η Κύπρος ,είναι η δημιουργία ενός Εθνικού Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας, το οποίο θα υποστηρίζει την επιστημονική κοινότητα και τις επιχειρήσεις σε θέματα εμπορικής αξιοποίησης ερευνητικών ή καινοτόμων αποτελεσμάτων.

Έκανε αναφορά στην υποστήριξη για υποβολή αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, στην εμπορική εκμετάλλευση της έρευνας και της καινοτομίας, στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, κ.ά.

«Η Εθνική Στρατηγική μας θα πρέπει να στοχεύει στην καλλιέργεια πολυεπίπεδης κουλτούρας για δημιουργικότητα, καινοτομία και επιχειρηματικότητα, στην ανάπτυξη επιστημονικής αριστείας και τη διασύνδεσή της με τον παραγωγικό ιστό, δηλαδή τις επιχειρήσεις και στην ώθηση των κυπριακών επιχειρήσεων προς προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς, η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποτελέσει τον νέο επιστήμονα, τον νεαρό επιχειρηματία, το διοικητικό στέλεχος ενός οργανισμού, το σημείο επαφής στους οργανισμούς ή ακόμα στη δημόσια υπηρεσία.

«Την τελευταία πενταετία κινούμαστε αργά αλλά σταθερά και ανοδικά προς τη σωστή κατεύθυνση. Η πολιτεία έχει αντιληφθεί και αγκαλιάσει την ιδέα ότι η δημιουργικότητα και η καινοτομία είναι απαραίτητη ώστε να πετύχουμε οικονομική και κοινωνική αειφόρο ανάπτυξη και ευημερία», κατέληξε.

Έμφαση στις προκλήσεις και στη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ

Στον χαιρετισμό της στο συνέδριο, η υπουργός υγείας Πόπη Κανάρη, έκανε αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΓεΣΥ, όπως ο έλεγχος και η εποπτεία της χρήσης του Συστήματος, τόσο από τους παρόχους όσο και από τους δικαιούχους, σε ό,τι αφορά στην αποφυγή καταχρήσεων αλλά και στη διασφάλιση και αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελούν αναγκαιότητα.

Ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Ανδρέας Παπακωνσταντίνου σημείωσε στο συνέδριο ότι πέραν από την οικονομική βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην κάλυψη αναγκών των ασθενών και στη βελτίωση ποιότητας υπηρεσιών υγείας. Υπογράμμισε ότι με την έναρξη του ΓεΣΥ μειώθηκε η οικονομική επιβάρυνση του νοικοκυριού, προσθέτοντας ότι με το ΓεΣΥ, τα έσοδα του κράτους αυξήθηκαν σημαντικά.

Δημόσια νοσηλευτήρια και ασθενείς

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης, ανέφερε στην ομιλία του ότι ο οργανισμός αποτελεί την ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ, καθώς διαχειρίζεται τα δημόσια νοσηλευτήρια και καλύπτει όλη την επικράτεια της χώρας. Σημείωσε ότι είναι υποχρέωση του οργανισμού να προσπαθήσει ώστε ο οργανισμός να πετύχει, καθώς επίσης μέσα στους στρατηγικούς στόχους του οργανισμού για τα επόμενα χρόνια βρίσκεται και η αυτονόμηση του οργανισμού.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Μάριος Κουλούμας, ανέφερε ότι το ΓεΣΥ κατάργησε τον διαχωρισμό κρατικού και ιδιωτικού τομέα καθώς και την ταλαιπωρία των ασθενών στις ουρές αναμονής. Πρόσθεσε ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ έφερε ένα νέο περιβάλλον στην υγεία, και ειδικότερα με τις πολλαπλές επιλογές που παρέχονται στον ασθενή όπως για τον προσωπικό ιατρό, τα εργαστήρια, τα νοσηλευτήρια κλπ.

CEO Remedica: Η οικονομική σταθερότητα, το άλφα και το ωμέγα για τη βιωσιμότητα του ΓΕΣΥ

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου Εταιρειών Remedica, Δρ. Μιχάλης Νεοπτολέμου, μιλώντας ενώπιον του 6ου «Cyprus Healthcare Conference», τόνισε ότι απαιτείται συλλογική δέσμευση, συνεργασία και καινοτομία για τη συνεχή βελτίωση του Γενικού Συστήματος Υγείας και τη διασφάλιση της ευημερίας των ασθενών.

Σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο, ο Δρ. Νεοπτολέμου επεσήμανε: «Δουλεύοντας χέρι-χέρι, μπορούμε να αγκαλιάσουμε την καινοτομία, να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε πρωτοποριακές θεραπείες και να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς σε όλη την Κύπρο λαμβάνουν το υψηλότερο επίπεδο φροντίδας».

Ανέφερε επίσης ότι κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ΓΕΣΥ εντοπίστηκαν σημαντικά κενά και αδυναμίες, και είναι ζωτικής σημασίας η εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπισή τους. Η οικονομική σταθερότητα, τόνισε, αποτελεί το άλφα και το ωμέγα για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ΓΕΣΥ, προσθέτοντας ότι, «με την ενίσχυση της οικονομικής διαχείρισης, την βελτιστοποίηση της κατανομής των πόρων και την προώθηση της αποδοτικότητας μπορούμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την επιτυχία του ΓΕΣΥ για τα επόμενα χρόνια».

Ο Δρ. Νεοπτολέμου διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Remedica, ως βασικός παράγοντας στη φαρμακοβιομηχανία, παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της να υποστηρίξει τους στόχους του ΓΕΣΥ και να βελτιώσει τα θεραπευτικά αποτελέσματα των ασθενών.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα