ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο επίκεντρο η αξιολόγηση απόδοσης ΓεΣΥ

18 Μαΐου 2023, 16:26

images

Στην αξιολόγηση της απόδοσης του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) εστιάζει το 6ο Cyprus Healthcare Conference που πραγματοποιείται σήμερα, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα, αναλύοντας την αγορά της Υγείας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα και θέτοντας προοπτικές βελτίωσης για τα επόμενα χρόνια.

Σε χαιρετισμό στο συνέδριο, η υπουργός υγείας, Πόπη Κανάρη, επεσήμανε ότι  τo Γενικό Σύστημα Υγείας στην Κύπρο (ΓεΣΥ), τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2019 και στόχος του είναι η διασφάλιση μιας ανθρωποκεντρικής και καθολικής πρόσβασης σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών φροντίδας υγείας, προάγοντας την κοινωνική αλληλεγγύη και καταργώντας τις κοινωνικές ανισότητες.

Πρόσθεσε ότι απώτερος στόχος είναι να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες, θέτοντας τον ασθενή και τα θεμιτά δικαιώματά του, καθολικά στο επίκεντρο της πολιτικής του με ταυτόχρονες λήψεις μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ .

Οι προκλήσεις του ΓεΣΥ

Συγκεκριμένα η υπουργός έκανε αναφορά σε κάποιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΓεΣΥ, όπως ο έλεγχος και η εποπτεία της  χρήσης του Συστήματος, τόσο από τους παρόχους όσο και από τους δικαιούχους, σε ό,τι αφορά στην αποφυγή καταχρήσεων αλλά και στη διασφάλιση και αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελούν αναγκαιότητα.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, όπως είπε, απαιτείται η διαφοροποίηση των μοντέλων αποζημίωσης των παρόχων στη βάση ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης, η προώθηση κινήτρων και αντικινήτρων όπου υπάρχει στρέβλωση της σχέσης ζήτησης – προσφοράς, η αξιοποίηση λογισμικών εφαρμογών για την ενίσχυση της ταχύτητας και ακρίβειας στον εντοπισμό καταχρήσεων ή/και ασυνήθιστων συμπεριφορών.

Επίσης, η καθιέρωση κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών με τη σταδιακή ανάπτυξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων, που πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω με τη συνεισφορά του Υπουργείου Υγείας, μέσω της ανάπτυξης Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης, έργο το οποίο ήδη προωθείται.

Ακόμα μία πρόκληση που αντιμετωπίζει το ΓεΣΥ, τόνισε, είναι η επάρκεια φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων και πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα.

Σύμφωνα με την κ. Κανάρη, το Υπουργείο Υγείας προσβλέπει στην εξέταση και ένταξη των νέων και καινοτόμων φαρμάκων στον κατάλογο φαρμάκων του ΓεΣΥ, το συντομότερο δυνατόν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επάρκεια, ώστε η όλη διαδικασία χορήγησης φαρμάκων στους δικαιούχους, να αυτοματοποιηθεί, χωρίς να απαιτείται η υφιστάμενη γραφειοκρατική διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και λήψης απόφασης, στην οποία εμπλέκεται αριθμός Επιτροπών, Υποεπιτροπών και Συμβουλίων.

Η οικονομική βιωσιμότητα του ΓεΣΥ και κάλυψη αναγκών των ασθενών

Ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Ανδρέας Παπακωνσταντίνου στην παρουσίαση του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι παρόλο που οι εθνικές δαπάνες υγείας της Κύπρου είναι αρκετά χαμηλές σε σύγκριση με το μέσο όρο της ΕΕ, σύμφωνα με την Eurostat, ωστόσο τα αποθέματα για το 2022 ήταν €100 εκατ. περισσότερα από αυτά που είχαν προβλεφθεί.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι πέραν από την οικονομική βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην κάλυψη αναγκών των ασθενών και στη βελτίωση ποιότητας υπηρεσιών υγείας.

Υπογράμμισε ότι με την έναρξη του ΓεΣΥ μειώθηκε η οικονομική επιβάρυνση του νοικοκυριού, προσθέτοντας ότι με το ΓεΣΥ, τα έσοδα του κράτους αυξήθηκαν σημαντικά.

Από την άλλη, έκανε αναφορά σε δύο κινδύνους, εκ των οποίων ο ένας αφορά «το να μπούμε στον πειρασμό να κάνουμε παράλληλο σύστημα υγείας. Το μόνο αγκάθι είναι τα καινοτόμα φάρμακα που πρέπει να βρεθεί λύση».

Ο δεύτερος κίνδυνος που ανέφερε είναι τυχόν ελλείμματα προϋπολογισμού του ΟΚΥπΥ για υπηρεσίες που παρέχει στο ΓεΣΥ».

Ο ΟΚΥπΥ είναι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης, ανέφερε ότι ο οργανισμός αποτελεί την ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ, καθώς διαχειρίζεται τα δημόσια νοσηλευτήρια και καλύπτει όλη την επικράτεια της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη, είναι υποχρέωση του οργανισμού να προσπαθήσει ώστε ο οργανισμός να πετύχει, καθώς επίσης μέσα στους στρατηγικούς στόχους του οργανισμού για τα επόμενα χρόνια βρίσκεται και η αυτονόμηση του οργανισμού.

Όπως ανέφερε, πριν τη δημιουργία του ΟΚΥπΥ, τα νοσηλευτήρια έτυχαν διαχείρισης από το κράτος και δεν είχαν ανταγωνιστική συμπεριφορά, η οποία υιοθετήθηκε με τη δημιουργία του ΟΚΥπΥ.

Πρόσθεσε ότι ο ΟΚΥπΥ προβαίνει σε σχέδιο δομών που θα βοηθήσει στην αυτονόμηση και δημιουργία μοντέλων για κάθε είδος προσωπικού, σημειώνοντας ότι το κόστος του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί μεγάλο μέρος της κοστολογικής φάσης.

Αναφορικά με την πίεση που δέχονται τα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ανέφερε ότι «με την υποστήριξη το υπουργείου δόθηκε έμφαση στα ΤΑΕΠ και βάλαμε δράσεις πώς θα τα βελτιώσουμε σε ένα γρήγορο χρονικό διάστημα».

Επίσης, αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο για πιστοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και στην πιστοποίηση του ίδιου του Οργανισμού.

Ο κ. Σταυρίδης, διαβεβαιώνει σε όλο τον κόσμο ότι ο ΟΚΥπΥ αναπτύσσεται, είναι τριών χρονών και θα ανεξαρτητοποιηθεί όταν πρέπει και όταν είναι έτοιμο παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Το ΓεΣΥ κατήργησε την ταλαιπωρία των ασθενών 

Το ΓεΣΥ κατήργησε τον διαχωρισμό κρατικού και ιδιωτικού τομέα καθώς και την ταλαιπωρία των ασθενών στις ουρές αναμονής, σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Μάριος Κουλούμας.

Όπως ανέφερε, η εφαρμογή του ΓεΣΥ έφερε ένα νέο περιβάλλον στην υγεία, και ειδικότερα με τις πολλαπλές επιλογές που παρέχονται στον ασθενή όπως για τον προσωπικό ιατρό, τα εργαστήρια, τα νοσηλευτήρια κλπ.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στο φαρμακείο της γειτονιάς το οποίο είναι ο πιο προσβάσιμος χώρος υγείας, με 600 φαρμακεία εντός ΓεΣΥ παγκύπρια.

«Σήμερα η Κύπρος περιφανεύεται σε όλη την Ευρώπη, ως η μόνη χώρα που έχει εθνικό σύστημα καταγραφής δεδομένων», δήλωσε.

Παρόλα αυτά, αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά την πρόσβαση των ασθενών σε πληροφορίες που αφορούν τους γιατρούς όπως τι πτυχίο έχουν, η πρόσβαση των ασθενών σε επαγγελματίες υγείας και ειδικότερα για την τρίτη ηλικία όσον αφορά τα παθολογικά περιστατικά.

Πρόσθεσε τα προβλήματα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, και την πρόσβαση στα ΤΑΕΠ.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν λειτουργίες όπως τα ηλεκτρονικά ραντεβού, ο έλεγχος υπέρχρησης και κατάχρησης, οι οριζόντιοι περιορισμοί όπως η τιμωρία ασθενών και γιατρών, και η προσέλκυση και εκπαίδευση ειδικών ιατρών.

Επίσης, υπογράμμισε τις εκκρεμότητες νομοσχεδίων αναφορικά με την ανακουφιστική φροντίδα για τα άτομα με καρκίνο και την ιδρυματική αποκατάσταση που προσφέρεται περιορισμένα για μία ομάδα μόνο πασχόντων, καθώς επίσης και την αναβάθμιση και επέκταση των εφημερευόντων ιατρείων για την εξυπηρέτηση των ασθενών.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα