ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μονόδρομος ο «Συνήγορος του Ασθενή» - Τεράστιο το κενό

02 Φεβρουαρίου 2024, 06:00

images

Η τροποποίηση του νόμου για τα δικαιώματα των ασθενών και η λειτουργία του θεσμού του «Συνηγόρου του Ασθενή», πρέπει να θεωρείται από όλους μονόδρομος, υποστηρίζει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).

Η θέση της ΟΣΑΚ επί του θέματος είναι σαφής και όπως έχουν ήδη δηλώσει δημόσια αρκετά από τα μέλη της ηγεσίας της, «υπάρχει διάθεση για συνεργασία με τον νέο Υπουργό Υγείας ώστε να προωθηθεί το σχετικό νομοσχέδιο, χωρίς άλλη καθυστέρηση στη Βουλή».

«Όταν αρχίσει να λειτουργεί αυτός ο θεσμός, θα κατανοήσουμε όλοι και το τεράστιο κενό που σήμερα υπάρχει στον τομέα της Υγείας σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ασθενών», τονίζει στο YgeiaWatch, ο γενικός γραμματέας της ΟΣΑΚ, Μάριος Χαραλαμπίδης.

Όπως ανέφερε, «μέσω των Συνδέσμων Ασθενών αλλά και της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για ανάδειξη, προώθηση, προστασία, διεκδίκηση, αλλά και διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών».

«Δυστυχώς», παραδέχεται, «πολλοί συμπολίτες μας έχουν περιορισμένη γνώση των δικαιωμάτων τους σε θέματα που σχετίζονται με την υγεία. Επίσης, η χρήση των μηχανισμών ελέγχου από τους πολίτες σε σχέση με τα δικαιώματα των ασθενών είναι σε χαμηλά επίπεδα», επισημαίνει, τονίζοντας ότι «η απουσία ενός θεσμικού οργάνου σε επίπεδο Επιτρόπου/Συνηγόρου που θα ασχολείται αποκλειστικά με τη συνηγορία των ασθενών είναι πολύ έντονη και το κενό τεράστιο».

Γι’ αυτό «και ο τροποποιητικός νόμος περιλαμβάνει, ως βασικό πυλώνα, τη λειτουργία του θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενή, ο οποίος θα λειτουργεί ως ο θεματοφύλακας των δικαιωμάτων των ασθενών».

«Εξαιρετικά σημαντικό επίτευγμα και συνάμα σημείο-σταθμός το οποίο σχετίζεται με τον νόμο για τα δικαιώματα των ασθενών», είπε ο κ. Χαραλαμπίδης, «ήταν η θεσμοθέτηση της ΟΣΑΚ ως κοινωνικός εταίρος του Κράτους σε θέματα που αφορούν τους ασθενείς» και τόνισε ότι «πλέον οποιαδήποτε υπηρεσία/Αρχή/Φορέας πρόκειται να αποφασίσει για θέματα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τις διάφορες ομάδες ασθενών, πρέπει οπωσδήποτε να διαβουλεύεται και να συνεργάζεται με την ΟΣΑΚ», σημείωσε.

«Έχουμε ήδη κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα με τη θεσμοθέτηση του ρόλου της Ομοσπονδίας. Τώρα, αναμένουμε από την Πολιτεία να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση σε σχέση με τα δικαιώματα των ασθενών, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο ολοκλήρωσης μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας».

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, η τροποποίηση του νόμου θα σφραγίσει και τη λειτουργία του «Συνηγόρου του Ασθενή», αλλά και τις προσπάθειες των οργανωμένων ασθενών ώστε τα δικαιώματά τους να κατοχυρώνονται και να διασφαλίζονται, έχοντας πλέον ένα σημαντικό θεσμικό όργανο, με άλλες εξουσίες, πέραν του θεσμικού ρόλου της ΟΣΑΚ.

«Υπάρχουν τα βασικά καθήκοντα του Συνηγόρου του Ασθενή, όμως θέλω να υπογραμμίσω ότι η έννοια της συνηγορίας είναι πολύπλευρη και πολυεπίπεδη, συνεπώς, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στα οποία ο θεσμός αυτός θα μπορούσε να συνεισφέρει ουσιαστικά», σημειώνει.

Προσθέτει ότι η δημιουργία του Συνηγόρου του Ασθενή μέσα από την τροποποίηση του νόμου για τα δικαιώματα των ασθενών, υιοθετείται τόσο από την εκτελεστική όσο και από τη νομοθετική εξουσία, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι σύντομα αυτό θα υλοποιηθεί, προς όφελος της κοινωνίας.

Πέραν του Συνηγόρου, τονίζει, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μηχανισμούς ελέγχου μέσω της δημιουργίας της θέσης Λειτουργού Δικαιωμάτων των Ασθενών σε κάθε παροχέα υπηρεσιών υγείας και Επιτροπή Εξέτασης Παραπόνων ανά Επαρχία.

Συγκεκριμένα, εξηγεί, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών αφορούν στη φροντίδα υγείας και θεραπεία, στην αξιοπρεπή μεταχείριση στη φροντίδα υγείας, στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας στην προσφορά φροντίδας υγείας χωρίς δυσμενείς διακρίσεις αλλά και στην πληροφόρηση για τα δικαιώματά τους.

Επιπλέον, περιλαμβάνεται το δικαίωμα στη φροντίδα υγείας με τη συγκατάθεση του ασθενή αφού προηγηθεί ολοκληρωμένη ιατρική πληροφόρηση, την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής.

Τι προνοεί το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην βουλή, ο «Συνήγορος του Ασθενή» έχει εξουσία όπως παρακολουθεί και συντονίζει τις εργασίες και ενέργειες των παροχέων υπηρεσιών υγείας που αφορούν ή επηρεάζουν τα δικαιώματα των ασθενών.

Παράλληλα παρακολουθεί την εφαρμογή πολιτικών και μέτρων που προωθούν οι παροχείς υπηρεσιών υγείας αναφορικά με τα δικαιώματα των ασθενών και υποβάλλει προτάσεις και εισηγήσεις προς οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα για την προώθηση και εφαρμογή μέτρων πολιτικής στον τομέα των δικαιωμάτων τους.

Περεταίρω, διοργανώνει σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για θέματα δικαιωμάτων των ασθενών και διαφωτιστικές εκστρατείες για ενημέρωση του κοινού και ειδικότερα των ασθενών για τα δικαιώματά τους.

Στις εξουσίες του Συνηγόρου συμπεριλαμβάνεται η  αυτεπάγγελτη εξέταση και ετοιμασία εκθέσεων με απόψεις, εισηγήσεις και προτάσεις για την κατάσταση των δικαιωμάτων των ασθενών

Επιπλέον, εγκρίνει τις πολιτικές όλων των παροχέων υπηρεσιών υγείας αναφορικά με τα δικαιώματα των ασθενών και ελέγχει τη συμμόρφωση όλων των παροχέων υπηρεσιών υγείας με τις πρόνοιες του νόμου. Υποβάλλει εκθέσεις για τα νοσηλευτήρια, ανά διετία, με διαπιστώσεις, εισηγήσεις και συστάσεις, με αιτιολογημένη αξιολόγηση.

Συνεργάζεται με τα αρμόδια Υπουργεία και όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, Φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών.

Επιπρόσθετα, ετοιμάζει και υποβάλλει Ετήσια Έκθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις διαπιστώσεις, παρατηρήσεις και εισηγήσεις του και παρακολουθεί τις πολιτικές που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί και υποβάλλει εισηγήσεις προς υιοθέτηση καλών πρακτικών σε εθνικό επίπεδο.

Πριν το καλοκαίρι στη βουλή

Σαφείς φαίνεται να είναι και οι προθέσεις του υπουργού Υγείας Μιχάλη Δαμιανού ο οποίος σε πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο πλαίσιο της συζήτησης για τα δικαιώματα των ασθενών, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται υπό μελέτη στο Υπουργείο και ότι πριν από το καλοκαίρι θα κατατεθεί στη Βουλή.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα