ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μικρό το ποσοστό απασχόλησης στον αθλητισμό

28 Ιουλίου 2023, 17:20

images

Μικρό είναι το ποσοστό απασχόλησης στον αθλητικό τομέα σε Κύπρο και ΕΕ, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Το 2022, 1,51 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνταν στον αθλητικό τομέα στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 0,8% της συνολικής απασχόλησης. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 10,9% στον αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον αθλητικό τομέα σε σύγκριση με το 2021 (1,36 εκατομμύρια).

Ο αθλητικός τομέας περιλαμβάνει οικονομικές δραστηριότητες και επαγγέλματα όπως σε αθλητικές ομάδες και συλλόγους, προπονητές, ανεξάρτητους αθλητές, γυμναστήρια και δραστηριότητες για την προώθηση και διαχείριση αθλητικών εκδηλώσεων.

Μεταξύ των μελών της ΕΕ, η Σουηδία είχε το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που εργάζονται στον τομέα του αθλητισμού (1,4% της συνολικής απασχόλησης), ακολουθούμενη από τη Φινλανδία, τη Δανία (και οι δύο 1,2%), την Ισπανία και τη Γαλλία (και οι δύο 1,1%).

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά ατόμων που απασχολούνται στον αθλητικό τομέα καταγράφηκαν στη Ρουμανία (0,2% της συνολικής απασχόλησης), τη Βουλγαρία (0,3%), την Πολωνία και τη Σλοβακία (και οι δύο 0,4%) και την Κροατία και τη Λιθουανία (και οι δύο 0,5%).

Στην Κύπρο, το ποσοστό ανέρχεται σε 0,73%,

Όσον αφορά την απασχόληση στον τομέα του αθλητισμού, εκπροσωπούνταν περισσότεροι άνδρες από ό,τι οι γυναίκες (55% και 45%, αντίστοιχα), οδηγώντας σε ελαφρώς μεγαλύτερο χάσμα απασχόλησης μεταξύ των φύλων σε σύγκριση με τη συνολική απασχόληση (54% και 46%, αντίστοιχα).

Η απασχόληση στον αθλητισμό διαφέρει από τη συνολική απασχόληση ως προς τις ηλικιακές ομάδες. Περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) των ατόμων που απασχολούνται στον αθλητισμό ήταν ηλικίας 15-29 ετών, υπερδιπλάσιο από το μερίδιο που παρατηρήθηκε στη συνολική απασχόληση (17%) το 2022.

Η ηλικιακή ομάδα 30-64 ετών είχε το υψηλότερο μερίδιο των ατόμων που απασχολούνται στον αθλητισμό, αντιπροσωπεύοντας το 62% του συνόλου των εργαζομένων στον αθλητισμό, που είναι 18 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) λιγότερο από το ποσοστό που αναφέρθηκε για τη συνολική απασχόληση (80%).

Τα άτομα ηλικίας 65+ αντιπροσώπευαν το 3% τόσο στον τομέα του αθλητισμού όσο και στη συνολική απασχόληση.

 Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα