ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μέχρι το 2024 η υλοποίηση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας

19 Ιανουαρίου 2023, 06:00

images

Μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί η συλλογή όλων των δεδομένων υγείας των πολιτών στον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, καθώς οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά και στη δυνατότητα διασυνοριακής περίθαλψης.

Το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας σε συνεργασία με το γραφείο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, πραγματοποίησε χθες ενημερωτική συνάντηση αναφορικά με τον προτεινόμενο Κανονισμό για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας και για τον περί Ηλεκτρονικής Υγείας Νόμο, ο οποίος είναι σε πλήρη ισχύ από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με μελέτη, οι πληροφορίες που θα υπάρχουν θα μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς ώστε να μην κάνουν λάθη και ότι τουλάχιστον ένα 4-5% σοβαρών λαθών που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές και θανάτους μπορούν να σταματήσουν.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ανέφερε ότι η πρόσφατη υγειονομική κρίση με την πανδημία, έχει αναδείξει τη σημασία της χρήσης ψηφιακών εργαλείων στον ευρύτερο τομέα της υγείας, όπως για παράδειγμα η δημιουργία και χρήση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19.

Σημείωσε ότι η προώθηση και εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Υγείας προϋποθέτει την θέσπιση του αναγκαίου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο να διασφαλίζει την προστασία των τόσο ευαίσθητων και εμπιστευτικών δεδομένων της υγείας, την ασφάλεια του συστήματος, το ακριβές περιεχόμενο του ηλεκτρονικού Φακέλου του ασθενούς και του τρόπου χρήσης του, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας, το οποίο να λειτουργεί στα πλαίσια μιας υπεύθυνης ιατρικής δεοντολογίας.

«Στον τομέα αυτό η μικρή μας Κύπρος, όπως είναι γνωστό, έχει πρωτοστατήσει, αφού προχώρησε, εδώ και καιρό, αρχικά στην ίδρυση και λειτουργία μιας ανεξάρτητης δομής, της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας και στη συνέχεια στη θέσπιση ειδικής νομοθεσίας, του περί Ηλεκτρονικής Υγείας Νόμου, ο οποίος ρυθμίζει όλες τις σχετικές παραμέτρους», πρόσθεσε.

 Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΕΗΦΥ), Χρίστος Σχίζας, ανέφερε ότι η διασυνοριακή περίθαλψη που παρέχει ο φάκελος αυτός είναι σημαντική για την Κύπρο, γιατί υπάρχουν 4 εκατ. πολίτες της ΕΕ που έρχονται στην Κύπρο, και αν δεν προσφέρεται αυτή η υπηρεσία στο νησί τότε θα επηρεαστεί και η οικονομία της χώρας.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι η φιλοσοφία της ηλεκτρονικής υγείας είναι να έχει ως κέντρο τον ασθενή και τον πολίτη και ότι η καρδιά του συστήματος είναι ο Ολοκληρωμένος Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος να είναι σωστά διατυπωμένος και τηρούμενος ευλαβικά.

Βασικοί στόχοι Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΕΗΦΥ)

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, επισημάνθηκαν οι δύο βασικοί στόχοι του ΕΗΦΚΥ οι οποίοι είναι:

-Να μπορούν οι συμπολίτες να μοιράζονται τα δεδομένα υγείας τους με νοσοκομεία και γιατρούς σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων τους, ιατρικές συνταγές κ.ά.

-Να επιτευχθεί η χρήση δεδομένων υγείας για σκοπούς έρευνας και καινοτομίας.

Παράλληλα, η Ομάδα Εργασίας  για τα θέματα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει στην βιομηχανία, σε ερευνητές και σε δημόσια ιδρύματα να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα υγείας με στόχο της ανάπτυξη πρωτοποριακών θεραπειών αλλά και ιατρικών προϊόντων.

Ο έλεγχος των δεδομένων υγείας στα χέρια των πολιτών

Σύμφωνα με τον κ. Σχίζα, οι πολίτες θα έχουν τον πλήρη έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων, ως προς το ποιοι επαγγελματίες υγείας θα έχουν πρόσβαση και σε ποια δεδομένα υγείας τους.

Εξήγησε ότι αυτοί που θα πρέπει να επαναχρησιμοποιήσουν τα δεδομένα αυτά, θα πρέπει να έχουν σχετική άδεια μέσα από ένα ασφαλές και ελεγχόμενο πληροφοριακό περιβάλλον.

Αρχικά, όμως, οι πάροχοι δεν έχουν πρόσβαση στον Ολοκληρωμένο Εθνικό Φάκελο Υγείας (ΟΕΗΦΥ) του πολίτη. Για την απόκτηση πρόσβασης του παρόχου στον φάκελο, ο πολίτης πρέπει πρώτα να δώσει εξουσιοδότηση πρόσβασης.

Αυτό συμβαίνει με την χορήγηση συγκατάθεσης καθορίζοντας:

-Το περιεχόμενο της συγκατάθεσης: τον τύπο των δικαιωμάτων πρόσβασης που χορηγούνται στον πάροχο (σε ποια δεδομένα υγείας μπορεί να έχει πρόσβαση και σε ποια όχι)

-Η διάρκεια ζωής της συγκατάθεσης: η διάρκεια ζωής των δικαιωμάτων πρόσβασης που δίνονται στον πάροχο. Με τη λήξη αυτής της περιόδου ο πάροχος δεν έχει ποια πρόσβαση στον ΟΕΗΦΥ του πολίτη.

Σύμφωνα με το άρθρο 20 του νόμου, «όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορούν να είναι κάτοχοι Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας εκτός εάν υπάρχει αντίρρηση να συμμετάσχουν σε αυτήν (εθελούσια αυτοεξαίρεση opt-out).

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 22 του νόμου, «με την γέννηση κάθε τέκνου στη Δημοκρατία δημιουργείται αυτόματα Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας στην Ενιαία Τράπεζα Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας».

Όπως ανέφερε, η Τράπεζα Δεδομένων για τον Ολοκληρωμένο Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας περιέχει το βασικό σύνολο δεδομένων υγείας του πολίτη και τα δεδομένα υγείας που καταχωρίζονται από τον ίδιο τον πολίτη ή τον νόμιμο εκπρόσωπο του.

Το περιεχόμενο του βασικού συνόλου δεδομένων για την υγεία καθορίζεται με διάταγμα του Υπουργού μετά από σύσταση της Αρχής και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36 της εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο του νόμου περί διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης.

Της Ουρανίας Στυλιανού


Σχετικά Άρθρα