ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μέτρα προστασίας κατά λοιμώξεων αναπνευστικού συστήματος

22 Δεκεμβρίου 2023, 14:12

images

Τα μέτρα προστασίας κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, υπενθυμίζουν μέσω ανακοίνωσής τους, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Προληπτικά μέτρα προστασίας

  • Εφαρμόζετε τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή προβαίνετε σε χρήση αλκοολούχου διαλύματος
  • Αποφύγετε ή περιορίστε τις επαφές σας με άτομα που ήδη νοσούν και έχουν συμπτώματα ειδικά εάν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες
  • Εάν παρουσιάζετε συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, αυτοπεριοριστείτε και παραμείνετε στο σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες μετά από την υποχώρηση τους, για αποφυγή μετάδοσης σε άλλα άτομα
  • Πραγματοποιείτε καλό και τακτικό αερισμό των προσωπικών χώρων, της οικίας και της εργασίας
  • Εφαρμόζετε τακτική καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών καθώς και των αντικειμένων που πιθανόν να έχουν επιμολυνθεί από μικροοργανισμούς
  • Αποφεύγετε να παρευρίσκεστε σε κλειστούς και πολυσύχναστους δημόσιους χώρους καθώς και να κάνετε χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) σε περίπτωση που παρουσιάζετε συμπτώματα όπως βήχα, πονόλαιμο, γενική αδυναμία, ρίγη, μυαλγίες.
  • Σε περίπτωση ταξιδιού, συστήνεται η εφαρμογή κανόνων υγιεινής και μέτρων προσωπικής προστασίας
  • Εάν αισθάνεστε οποιαδήποτε συμπτώματα ασθένειας, αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα και συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Υπενθυμίζεται ότι διαθέσιμα εμβόλια για πρόληψη υπάρχουν, τόσο για την εποχική γρίπη, όσο και για τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Τα εμβόλια, όπως σημειώνει το Υπουργείο Υγείας, όταν χορηγηθούν σωστά και έγκαιρα, αποτελούν τον πλέον αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο προστασίας, καθώς προφυλάσσουν από τη μετάδοση των ιών και από τις σοβαρές επιπλοκές.

Τέλος το Υπουργείο συστήνει ότι για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, είναι απαραίτητη η συμβουλή του προσωπικό ιατρού ή  παιδίατρου.

Σχετικά Άρθρα