ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέο κύμα ιογενών λοιμώξεων στην ΕΕ - Δεν ξεφεύγει ούτε η Κύπρος

22 Δεκεμβρίου 2023, 06:00

images

Για νέο κύμα ιογενών λοιμώξεων το οποίο επηρεάζει ολόκληρη την Ευρώπη, κάνουν λόγο οι ειδικοί από το οποίο δεν φαίνεται να ξεφεύγει ούτε η Κύπρος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, τα περιστατικά κορωνοϊού, γρίπης Α και RSV άρχισαν να αυξάνονται σε μεγάλο ποσοστό τις τελευταίες μέρες.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, η διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Δρ Ελισάβετ Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι παρατηρείται περεταίρω αύξηση και στο ποσοστό θετικότητας ενώ όπως είπε άρχισαν και οι εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυτή την εβδομάδα έφτασαν τις 46 έναντι 32 την προηγούμενη, ενώ υπήρξαν και πέντε εισαγωγές ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Κλειδί» οι εμβολιασμοί 

Το κλειδί για να αποφευχθούν οι νοσηλείες η βαριά νόσηση, σύμφωνα με την Δρ. Κωνσταντίνου είναι ο εμβολιασμός.

«Το ποσοστό των εμβολισμών έναντι του κορωνοϊού παραμένει χαμηλό. Μέχρι τώρα εμβολιάστηκαν περίπου 20 χιλιάδες άτομα. Ειδικά οι ευάλωτες ομάδες και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να εμβολιαστούν και με το εμβόλιο της γρίπης για να προστατευθούν», τόνισε.

Παράλληλα οι ειδικοί συμβουλεύουν για λήψη ατομικών μέτρων προστασίας για αποφυγή νόσησης αλλά και διασποράς των ιών.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, η Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος Δρ. Μαρία Κολιού ανέφερε ότι όλοι οφείλουμε να λαμβάνουμε κάποια μέτρα.

«Πολύ σημαντική είναι η αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους και ο καλός εξαερισμός στους χώρους που βρισκόμαστε», σημείωσε.

Σύμφωνα με τη Δρ Κολιού, η γρίπη η οποία άρχισε να παρουσιάζεται θα σημάνει το τέλος του RSV. «Αυτοί οι δύο ιοί φαίνεται ότι ανταγωνίζονται. Για τη γρίπη βέβαια υπάρχει το εμβόλιο το οποίο πρέπει να κάνουν όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και τα παιδιά μέχρι 5 ετών τουλάχιστον», είπε.

Επίσης, όπως συμβουλεύει η Δρ Κολιού,   τα άτομα άνω των 60 ετών θα πρέπει να κάνουν και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου το οποίο θα τους προστατεύσει από τις πνευμονίες οι οποίες στις μεγάλες ηλικίες μπορεί να αποβούν και μοιραίες για τη ζωή.

«Στην ενίσχυση του οργανισμού φυσικά συμβάλει και η υγιεινή διατροφή και η άσκηση, ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά για να ενισχύουν το ανοσολογικό σύστημα και σε συνδυασμό με την άσκηση είναι φοβερά βοηθητικά και για την άμυνα του οργανισμού» πρόσθεσε.

Τεράστια αύξηση στα περιστατικά ΠΙ

Ερωτηθείσα η Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Οικογενειακών και Προσωπικών Ιατρών Δρ. Μαίρη Αβρααμίδου για την κατάσταση που επικρατεί στα ιατρεία των ΠΙ αυτές τις μέρες, ανέφερε ότι υπάρχει τεράστια αύξηση στα περιστατικά που παρουσιάζονται για αξιολόγηση.

«Τους προηγούμενους μήνες βλέπαμε 2-3  περιστατικά κορωνοϊού την εβδομάδα και τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζονται 5-6 την ημέρα», σημειώνει.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, άρχισαν να εμφανίζονται και τα πρώτα περιστατικά γρίπης τα οποία όπως είπε κάνουν παραδοσιακά την εμφάνιση τους στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου.

«Τώρα με τις γιορτές των Χριστουγέννων θα υπάρχει πιο μεγάλη μετάδοση των ιών, της γρίπης, του κορωνοϊού αλλά και των κοινών εποχικών λοιμώξεων δηλαδή των ιών που προκαλούν τα κοινά κρυολογήματα», επισημαίνει. 

Η Δρ. Αβρααμίδου συστήνει περιορισμό και χρήση μάσκας από τα άτομα που παρατηρούν συμπτώματα αλλά και επικοινωνία με τον προσωπικό τους γιατρό για πιθανή χορήγηση των αντικών φαρμάκων σε περίπτωση νόσησης με κορονοϊό.

Στο 95% η πληρότητα του Μακάριου Νοσοκομείου

Τέλος οι ειδικοί συστήνουν προσοχή και στη μετάδοση ιών μεταξύ των παιδιών.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ Αβραάμ Ηλία, η πληρότητα του Μακάρειου Νοσοκομείου αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στο 95%.

«Tα περισσότερα παιδιά που εισάγονται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο έχουν προσβληθεί από πνευμονίες και βρογχιολίτιδες οι οποίες προκαλούνται από τον ιό RSV», σημείωσε.


Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα