ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Με πόσα βήματα την ημέρα μείωνουμε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

09 Αυγούστου 2023, 18:13

images

Μόνο 4.000 βήματα την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα, η οποία άντλησε δεδομένα από 17 προηγούμενες μελέτες.

Στις μελέτες συμμετείχαν 226.889 άτομα, τα οποία έτυχαν παρακολούθησης κατά μέσο όρο για επτά χρόνια.

Συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, έδειξε ότι κάνοντας 3.967 βήματα την ημέρα μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ενώ 2.337 βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σε αυτή τη μετα-ανάλυση των 17 μελετών στην οποία αξιολογήθηκαν τα οφέλη του περπατήματος στην υγεία, οι μελετητές με επικεφαλής τον Maciej Banach, καθηγητή καρδιολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Λοτζ στην Πολωνία και επίκουρο καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, απέδειξαν ότι με μια αύξηση 1000 βημάτων την ημέρα υπάρχει σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου από κάθε αιτία κατά 15%.

Παράλληλα, αποδείχθηκε ότι με αύξηση 500 βημάτων μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής θνησιμότητας κατά 7%.

«Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι όσο περισσότερο περπατάτε, τόσο το καλύτερο. Διαπιστώσαμε ότι αυτό ισχύει τόσο για άνδρες, όσο και για γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας», είπε ο Banach.

Μέσα από την μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικες 60 ετών και άνω που έκαναν 6.000 με 10.000 βήματα την ημέρα, είχαν μείωση 42% στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ άτομα κάτω των 60 ετών που έκαναν 7.000 μέχρι 13.000 βήματα την ημέρα είχαν 49% μείωση του κινδύνου θανάτου.

Η ομάδα αξιολόγησε επίσης, τον αντίκτυπο που είχαν έως και 20.000 βήματα την ημέρα – κάτι που ισοδυναμεί με περπάτημα 9-10 μιλίων για τον μέσο άνθρωπο- διαπιστώνοντας ότι τα οφέλη για την υγεία συνέχισαν να αυξάνονται.

«Σε έναν κόσμο όπου έχουμε ολοένα και πιο προηγμένα φάρμακα για να στοχεύσουμε συγκεκριμένες παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές, πιστεύω ότι πρέπει πάντα να τονίζουμε πως οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της άσκησης, μπορεί να είναι εξίσου - ή ακόμα πιο αποτελεσματικές, στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και στην παράταση της ζωής», δήλωσε ο Dr. Banach.

Ο καθηγητής James Leiper, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο British Heart Foundation, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα μας δείχνει πόσο καλό είναι το περπάτημα για την υγεία μας. Εάν συσκευάζονταν τα οφέλη ως χάπι, θα το χαιρετούσαμε ως ένα θαυματουργό φάρμακο».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα είναι πλέον η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου στον κόσμο, με 3,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως να αποδίδονται σε αυτήν.

Μ.Μ

Σχετικά Άρθρα