ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Με διαβήτη 115 χιλ. άτομα στην Κύπρο

09 Νοεμβρίου 2023, 16:20

images

Το 12,7% του πληθυσμού στην Κύπρο, πάσχει από διαβήτη και οι θάνατοι από την ασθένεια αυτή έχουν αυξητική τάση.

Το θέμα συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας με αφορμή και τη παγκόσμια ημέρα κατά του διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου.

Όπως λέχθηκε, στην Κύπρο πάσχουν από διαβήτη συνολικά 115 χιλ. άτομα ενώ το 2021 οι θάνατοι με τελική αιτία τον διαβήτη , ήταν 493 σε σύγκριση με 370 το 2020.

Την ίδια ώρα, συζητήθηκε το θέμα της Εθνικής Στρατηγικής η οποία είχε συνταχθεί και εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2016. Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση της στρατηγικής.

Παράλληλα, τονίστηκε από τους συνδέσμους διαβητικών, η ανάγκη στελέχωσης των σχολείων με σχολικούς νοσηλευτές ή νομική κατοχύρωση σχολικών συνοδών για χορήγηση ινσουλίνης και μέτρησης σακχάρου στα παιδιά με διαβήτη.  

Αίρεται ο περιορισμός για συσκευές μέτρησης ινσουλίνης

Όπως ενημέρωσε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), το πρώτο τετράμηνο του 2024 θα αρθεί ο ηλικιακός περιορισμός που ισχύει σήμερα (μέχρι 25 ετών) για δωρεάν απόκτηση μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), συσκευής μέτρησης της ινσουλίνης και αυτόματου μετρητή σακχάρου.

Με αυτό τον τρόπο, τονίστηκε, εταιρείες θα καταθέτουν τις προσφορές τους στον ΟΑΥ.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής, Ευθύμιος Δίπλαρος αυτός ο ηλικιακός περιορισμός ήταν ανασταλτικός παράγοντας για κάποιες εταιρείες του εξωτερικού να προβούν σε προσφορές.

«Στις επόμενες προσφορές που θα βγει ο ΟΑΥ, δεν θα υπάρχει το ηλικιακό όριο, άρα η προσφορά θα είναι για μεγάλο αριθμό πληθυσμού οπόταν θεωρούμε ότι θα υπάρχει ανταπόκριση από συγκεκριμένες εταιρείες», τόνισε.

«Εκτιμούμε ότι με τις νέες προδιαγραφές θα έχουμε και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτή ήταν και η επιθυμία των συνδέσμων οι οποίοι βιώνουν καθημερινά αυτά τα προβλήματα με τα παιδιά τους και όχι μόνο», υπογράμμισε.

Επείγει η αναθεώρηση στρατηγικής

Η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, ανέφερε ότι «είδαμε πράγματα να γίνονται, έχουμε όμως να κάνουμε ακόμη περισσότερα». «Δεν νοείται η εθνική στρατηγική για τον διαβήτη να είναι από το 2016 δηλαδή με δεδομένα προ ΓεΣΥ», τόνισε.

«Ζητήσαμε να επιταχυνθούν άμεσα οι διαδικασίες σε ότι αφορά τη επικαιροποιηση της Εθνικής Στρατηγικής. Οι αριθμοί φανερώνουν και την αναγκαιότητα της εκπόνησης αυτής της στρατηγικής», υπογράμμισε.

Εκ μέρους της ΔΗΠΑ, αναφέρθηκε ότι «είναι απαράδεκτο από το 2016 μέχρι τώρα να μην υπάρχει εθνική στρατηγική. Οι αριθμοί πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν από τον ΟΑΥ και το Υπουργείου Υγείας».

Ο Νίκος Συμεού, εκπρόσωπος του Despina Children’s Diabetes Foundation, ανέφερε ότι «ζητάμε ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις μεθόδους διαχείρισης του διαβήτη».

«Από όσο ενημερωθήκαμε στις αρχές της χρονιάς θα γίνει νέος διαγωνισμός σε σχέση με τις επιλογές των ασθενών για αντιμετώπιση του διαβήτη μέσω του ΓεΣΥ. Είναι σημαντικό άμεσα ο ΟΑΥ και η γνωμοδοτική του επιτροπή, να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην υπάρχει κανένας αποκλεισμός προϊόντων όπως έγινε στον προηγούμενο διαγωνισμό», επεσήμανε.

Το θέμα θα απασχολήσει ξανα σε μερικούς μήνες την Επιτροπή Υγείας.

Συλλογική δράση για το διαβήτη

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη μάς υπενθυμίζει ότι ο καθένας από εμάς έχει έναν ρόλο να παίξει και με συλλογική δράση μπορούμε να κάνουμε βήματα προς έναν κόσμο όπου ο διαβήτης αντιμετωπίζεται καλύτερα, και όπου το στίγμα και οι προκλήσεις που συνδέονται με αυτόν μειώνονται σημαντικά, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Σε αναφορά ενώπιον της Ολομέλειας με αφορμή την 14η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, η κ. Δημητρίου είπε ότι η μέρα αυτή είναι μια υπενθύμιση της δύναμης και της ανθεκτικότητας των ατόμων που ζουν με διαβήτη και της σημασίας της υποστήριξης και της κατανόησης από όλους μας.

"Πρέπει να σπάσουμε το στίγμα και να διαλύσουμε τις παρανοήσεις, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ενσυναίσθησης και υποστήριξης για όσους ζουν με διαβήτη", ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής.

Είπε ακόμη ότι η πρόληψη είναι εξίσου κρίσιμη με τη διαχείριση, και ότι υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής μας, όπως μια ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, και πως, για όσους ήδη ζουν με την πάθηση, η κατάλληλη φροντίδα, οι τακτικοί έλεγχοι και η πρόσβαση σε φάρμακα είναι επίσης απαραίτητα στοιχεία

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα