ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μακριά από την εξουσία οι γυναίκες στην Κύπρο

11 September 2022, 06:00

images

Γένους αρσενικού είναι η εξουσία στην Κύπρο, καθώς αντί να αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που κατέχουν θέσεις εξουσίας στη δομή του κράτους, υποχώρησε περαιτέρω κατά τη φετινή χρονιά.

Τη θέση της πρώην υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, η οποία απεβίωσε, αλλά και άλλων υψηλόβαθμων γυναικών στη κρατική μηχανή, όπως η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι οποίες συνταξιοδοτήθηκαν ανέλαβαν άντρες, ενώ την ίδια ώρα τη θέση του επικεφαλής του νεοσύστατου υφυπουργείου Πολιτισμού, ανέλαβε επίσης ακόμα ένας άντρας.

Σύμφωνα με σημείωμα της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, Άντρης Σάββα, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών Μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, η Κύπρος για το 2021 βρίσκεται στην 21η θέση από το σύνολο των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης, όσον αφορά ζητήματα έμφυλης ισότητας.

Με βάση στατιστικά στοιχεία που απέστειλε στη Βουλή η κ. Σάββα, στο 55% ανέρχεται το ποσοστό των γυναικών σε θέσεις εξουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ την ίδια ώρα στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις στο 30% και φαίνεται να υποχωρεί περαιτέρω το 2022.

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, αναφέρει ότι μόλις δύο γυναίκες βρίσκονται στο τιμόνι υπουργείου, ενώ σε αντίθεση οι άντρες υπουργοί, φθάνουν τους δέκα. Από τους πέντε εξάλλου υφυπουργούς της χώρας, μόνο μία είναι γυναίκα.

Όσον αφορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρότι στην ηγεσία (θέσεις προέδρου και γενικής διευθύντριας) βρίσκονται δύο γυναίκες, εντούτοις η εκπροσώπησή τους στο Κοινοβούλιο βρίσκεται πολύ χαμηλά.

Σημειώνει ότι, στη θέση αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου βρίσκεται γυναίκα, ενώ και τη θέση επιτρόπου έχουν αναλάβει έξι γυναίκες, καθώς και ότι έξι γυναίκες βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 56 βουλευτών του κυπριακού Κοινοβουλίου μόλις οκτώ είναι γυναίκες ή σε ποσοστό 14,3%, σε σχέση με 48 άντρες ή σε ποσοστό 85,7%.

Αναφορικά με τη δημόσια υπηρεσία, η κ. Σάββα ενημερώνει ότι στη θέση γενικού διευθυντή υπουργείων βρίσκονται δέκα άντρες και μόλις μια γυναίκα, ενώ στα υφυπουργεία οι θέσεις είναι μοιρασμένες.

Τα 16 συμβούλια Οργανισμών εξάλλου, έχουν στην ηγεσία τους εννέα άντρες και επτά γυναίκες, ενώ από το σύνολο των 131 μελών τους, οι 96 (73,3%) είναι άντρες και οι 35 (26, 7%) γυναίκες, ενώ και στα σώματα ασφαλείας την ηγεσία φαίνεται να μονοπωλούν οι άντρες.

Διάκριση φύλου για γυναίκες στο στρατό   

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών Μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, θα τεθεί ξανά το θέμα της συμμετοχής γυναικών στη δομή του κράτους σε σχέση με τις βαθμίδες ιεραρχίας.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο θέμα άνισης μεταχείρισης και διάκρισης λόγω φύλου στην εργασία, γυναικών μόνιμων Υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, μετά από εισήγηση της προέδρου της Επιτροπής, Ειρήνης Χαραλαμπίδοu και των βουλεύτριων Ρίτας Θεοδώρου-Σούπερμαν και Αλεξάνδρας Ατταλίδοu.

Υπενθυμίζεται ότι, σημαντική παραβίαση της αρχής της ισότητας αναφορικά με τα δικαιώματα 199 γυναικών μόνιμων υπαξιωματικών στον στρατό, διαπίστωσαν, τόσο η Επίτροπος Διοικήσεως, όσο και η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, οι οποίες κάλεσαν το Υπουργείο Άμυνας να λάβει διορθωτικά μέτρα.

Από πλευράς του, το υπουργείο, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θα αναμένει την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου, για να λάβει οποιαδήποτε μέτρα.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής, κλήθηκαν να παραστούν η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Επίτροπος για την Ισότητα των Φύλων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς , της Νομικής Υπηρεσίας, του Συνδέσμου Υπαξιωματικών του Κυπριακού Στρατού και επηρεαζόμενα πρόσωπα.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα