ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μ. Παναγιώτου: Αλλάζουν νομοθεσίες για προστασία του περιβάλλοντος

02 Απριλίου 2024, 13:47

images

Στόχος του υπουργείου Γεωργίας είναι να συμπληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες, ώστε να τερματιστούν οι διαδικασίες παράβασης από την ΕΕ προς την κυπριακή Δημοκρατία, διαμήνυσε σήμερα η υπουργός Γεωργίας Αγροτικής, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου αναλύοντας τα πεπραγμένα του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κατά το πρώτο έτος διακυβέρνησης του προέδρου Χριστοδουλίδη, η κ. Παναγιώτου, ανέφερε ότι με στόχο την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών και οδηγιών και της εθνικής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος προχωρά η τροποποίηση των νομοθεσιών για περιβαλλοντική εκτίμηση έργων, περιλαμβανομένων και έργων εντός ή κοντά σε περιοχές Natura 2000 για υποχρεωτική παρακολούθηση των περιβαλλοντικών όρων και εισαγωγή προνοιών για ρύθμιση παράβασης περιβαλλοντικών όρων.

«Ως εκ τούτου βρισκόμαστε σε διαδικασία επεξεργασίας τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την περιβαλλοντική αξιολόγηση έργων», σημείωσε.

Επεσήμανε ότι με τις τροποποιήσεις θα προστεθούν πρόνοιες για:

-Υποχρεωτική παρακολούθηση της υλοποίησης των περιβαλλοντικών ορών που τίθενται στις αδειοδοτήσεις, είτε εκ μέρους του κύριου του έργου, είτε της περιβαλλοντικής Αρχής.

Αυτό θα είναι απαραίτητο για έργα που είναι εντός ή επηρεάζουν περιοχή του δικτύου Natura 2000.  Ανάλογα με τον τύπο του έργου, η παρακολούθηση μπορεί να γίνεται κατά τη διάρκεια της κατασκευής ή/και λειτουργίας του.

-Συγκεκριμένες ρυθμίσεις σε περιπτώσεις μη εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων, ειδικά των ουσιωδών όρων ή/και αυτών που προέρχονται από την έκθεση της ειδικής οικολογικής αξιολόγησης όπως τερματισμό εργασιών, εξώδικες ρυθμίσεις κ.ά.

Παράλληλα, τόνισε ότι «έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένουμε να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες όλες οι ενέργειες που αφορούν την επέκταση του δικτύου Ν2000, της συμπλήρωσης των 38 εκκρεμούσων διαταγμάτων διαχείρισης και προστασίας, όπως και της βελτίωσης της διαδικασίας αξιολόγησης των έργων, που υποβάλλονται σε περιβαλλοντική εκτίμηση».

Η υπουργός, ανέφερε επίσης, ότι συνεχίζεται η κοινή πρωτοβουλία με την πρώτη Κυρία για μετατροπή του προεδρικού Μεγάρου σε Κτήριο Μηδενικών Απορριμμάτων στις χωματερές και εξέφρασε την προσδοκία, τις επόμενες εβδομάδες να έχουμε την επαλήθευση του κτηρίου του Προεδρικού Μεγάρου ως κτήριο μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές. 

Αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης

Όσον αφορά τις δράσεις για αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης  είπε ότι  στο τέλος του 2024 και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επιχειρησιακή κοινή άσκηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με τη συμμετοχή των κρατών του Ισραήλ και Ελλάδος και με τη στήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Αντιμετώπισης Επειγόντων Περιστατικών Θαλάσσιας Ρύπανσης στη Μεσόγειο (REMPEC), στο πλαίσιο της εφαρμογής του Υπο-Περιφερειακού Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για τη θαλάσσια πετρελαϊκή ρύπανση.

Ταυτόχρονα, εντός του 2024 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία θέσπισης και συμπερίληψης της νέας προτεινόμενης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής «Άγιος Γεώργιος Αλαμάνου» στο δίκτυο Natura 2000 και της επέκτασης της υφιστάμενης περιοχής του Natura 2000 «Κάβο Γκρέκο».

Τόνισε, ότι το τμήμα Δασών επεξεργάζεται πλάνο συντονισμού και επίτευξης του ετήσιου παγκύπριου στόχου των εκατό χιλιάδων δένδρων ανά έτος με γεωγραφική κατανομή, μέθοδο φύτευσης κατάλληλη για τις κλιματικές συνθήκες της Κύπρου και συστηματική παρακολούθηση.

Οι φυτεύσεις αυτές, μαζί και με άλλες δράσεις που επεξεργαζόμαστε και οι οποίες θα ενισχύσουν το αστικό πράσινο ή το μικροκλίμα στα αστικά κέντρα θα συμβάλουν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της μελισσοτροφίας, καθώς και στη δέσμευση του άνθρακα.

Θεσμός πράσινων κοινοτήτων

Όπως εξαγγέλθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας εντός του 2024 θα ξεκινήσει ο θεσμός των Πράσινων Κοινοτήτων ο οποίος προωθείται μαζί με άλλα συναρμόδια υπουργεία και με την Προεδρία.

«Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η πράσινη κοινότητα δεν περιορίζεται μόνο στην ενεργειακή της ανεξαρτησία, αλλά προϋποθέτει μία σειρά μέτρων και επενδύσεων σε υποδομές που αφορούν τις ΑΠΕ, τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων και την ολιστική Διαχείριση Αποβλήτων, την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης λυμάτων και ομβρίων και εφαρμογή τεχνολογιών εξοικονόμησης νερού, εφαρμογή προτύπων για την ενεργειακή απόδοση σε νέα και υφιστάμενα κτήρια, προώθηση της βιώσιμης μετακίνησης, τη δημιουργία και συντήρηση πράσινων χώρων και πολλών άλλων», ανέφερε η υπουργός.

Στα €435 εκατ. οι δαπάνες το 2023

Ειδικότερα για τις δράσεις του 2023 η κ. Παναγιώτου, είπε ότι το 2023 οι πραγματικές δαπάνες του υπουργείου ανήλθαν σε €435 εκατ. περίπου.

«Με ενθουσιασμό και αισιοδοξία, προχωράμε στην επόμενη φάση των προσπαθειών μας εντός του 2024, πάντα με την υποστήριξη και τη συνεργασία όλων εσάς, με έναν προϋπολογισμό της τάξης των €440 εκατ.», είπε.

Η κ. Παναγιώτου, αναφέρθηκε στο στόχο για αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα, όπως ορίζεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης και ως απόρροια της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις Αγροτικές Οργανώσεις, στις 8/12/2023, για τον οποίο συστάθηκε Ομάδα Εργασίας αποτελούμενη από τεχνοκράτες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), της Προεδρίας της Δημοκρατίας, καθώς και από έναν εκπρόσωπο από κάθε Αγροτική Οργάνωση. Σκοπός της Ομάδας είναι η επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Πρωτογενή Τομέα. 

Η επικαιροποίηση, σημείωσε, βασίζεται σε μελέτη του τμήματος Γεωργίας η οποία εντόπισε τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτεινόμενες εισηγήσεις των αγροτικών οργανώσεων.

Αυτή την στιγμή, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τυγχάνουν επεξεργασίας, ώστε να ληφθούν υπόψη τόσο οι εισηγήσεις των αγροτικών οργανώσεων, όσο και της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και από ειδικούς που αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και ασχολούνται με την προώθηση του πρωτογενούς τομέα εντός και εκτός Κύπρου.

«Απώτερος μας στόχος είναι η αύξηση του ποσοστού του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ της χώρας, η επέκταση και αναβάθμιση του τομέα με όρους αειφορίας για ικανοποίηση των εγχώριων αναγκών και η προώθηση των ντόπιων προϊόντων της κυπριακής γης σε νέες αγορές», πρόσθεσε. 

Το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 αποτελεί το βασικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο που επιτρέπει την υλοποίηση της αγροτικής πολιτικής προς όφελος της κυπριακής γεωργίας και της κυπριακής υπαίθρου γενικότερα.

«Από την πρώτη μέρα της χρονιάς που μας πέρασε όπου το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ ξεκίνησε και επίσημα την εφαρμογή του, είναι εστιασμένο στην ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο και στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα», σύμφωνα με την υπουργό. 

«Με έναν προϋπολογισμό που φτάνει τα €454,9 εκατ. για την πενταετία 2023-2027, εκ των οποίων τα €373,8 εκατ. αποτελούν ευρωπαϊκή συνεισφορά και τα €81,1 εκατ. εθνική, οι επιμέρους δράσεις υλοποιούνται μέσω ετήσιων και τακτικών προσκλήσεων ενδιαφέροντος με βάση τους πυλώνες πολιτικής», επεσήμανε η κ. Παναγιώτου. 

Τόνισε ότι το τρέχον Στρατηγικό Σχέδιο διαφοροποιείται σημαντικά από εκείνο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, καθώς έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο.

«Αυτή η νέα προσέγγιση εστιάζει στην υποστήριξη διαφόρων ομάδων δικαιούχων, περιλαμβάνοντας γεωργούς, ομάδες παραγωγών, επιχειρήσεις, ιδιώτες, τοπικές αρχές, κυβερνητικά τμήματα και άλλους φορείς. Πέραν του ανθρωποκεντρικού του χαρακτήρα, στο νέο Σχέδιο έχουν αυξηθεί οι περιβαλλοντικές και πράσινες δράσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης, σε σημαντικές αποφάσεις της κυβέρνησης που οδήγησαν σε περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα, στις οποίες όπως είπε, ξεχωρίζει η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, του Ιουλίου του 2023, όπου διπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός μέτρου των νέων γεωργών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης από τα πέντε στα δέκα εκατ. ευρώ.

«Παρέχοντας αυξημένη οικονομική στήριξη σε όσους επιθυμούν να ενταχθούν και να δραστηριοποιηθούν στον τομέα, δόθηκαν σε 270 νέους και νέες, αυξημένα χρηματοδοτικά εργαλεία  επιθυμώντας να εισέλθουν και να διατηρηθούν στον κλάδο. Την ίδια στιγμή διπλασιάστηκε και ο προϋπολογισμός του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης όπου με ένα ποσό της τάξης των εξήντα εκατ. ευρώ εγκρίθηκαν όλες οι επιλέξιμες αιτήσεις του επενδυτικού μέτρου», σημείωσε.

Μεγάλο πρόβλημα γεωργών το κόστος παραγωγής

Η υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του αυξημένου κόστους παραγωγής υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.

Γι’ αυτό, τόνισε, δόθηκαν δέκα περίπου εκατομμύρια ευρώ αποκλειστικά για  αποτελεσματική στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, εντός του 2023 το Υπουργικό Συμβούλιο στήριξε τη σιτοκαλλιέργεια και παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών με το ποσό των €2.075.642, καθώς και τον κλάδο της πατατοκαλλιέργειας με το ποσό των €1.654.000. Την ίδια στιγμή αποφασίστηκε και η στήριξη των γεωργών της Δυτικής Λευκωσίας, με το ποσό του ενός εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, έχουν εγκριθεί επενδύσεις ύψους €1,1 εκατ. για αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στον πρωτογενή τομέα, δυναμικότητας περίπου 10ΜW. 

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα