ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μ. Δαμιανός: Σημαντικά τα οφέλη ηλεκτρονικής υγείας - Στόχος να ολοκληρωθεί τέλος 2024

05 Φεβρουαρίου 2024, 14:59

images

Η ηλεκτρονική υγεία μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη σε ολόκληρη την κοινωνία, βελτιώνοντας την πρόσβαση στην παρεχόμενη περίθαλψη καθώς και την ποιότητά της, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, μετά την ολοκλήρωση συνάντησης με τον Πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας.

Ο υπουργός ανέφερε πως ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δράσεις της Αρχής, οι οποίες έχουν ως κύριο στόχο, την υλοποίηση και εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας ξεκινώντας από τον Ενιαίο Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας των πολιτών.

Όπως τόνισε, τα  εργαλεία ηλεκτρονικής υγείας, παρέχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για την υγεία που μπορούν να σώσουν ζωές, «γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό λόγω της ολοένα μεγαλύτερης διασυνοριακής κυκλοφορίας πολιτών και ασθενών».

Ένα από τα πιο βασικά οφέλη, πρόσθεσε είναι η συμβολή της ηλεκτρονικής υγείας στην πρόληψη.

Τόνισε παράλληλα πως η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας συντονίζει την Κοινή Δράση των κρατών μελών της ΕΕ για τον καθορισμό ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού φακέλου υγείας του ευρωπαίου πολίτη που θα μας οδηγήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.

«Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, η οποία συνιστά αναγνώριση του σημαντικού ρόλου της Κύπρου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε.

Τέλος ο κ. Δαμιανός διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να ενθαρρύνει και να στηρίζει τις προσπάθειες για ανάπτυξη του τομέα της ηλεκτρονικής υγείας.

Ψηλά στις προτεραιότητες Υπουργείου Υγείας

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας Δρ. Χρίστος Σχίζας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ηλεκτρονική υγεία βρίσκεται ανάμεσα στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας.

«Έχουμε ξεκινήσει σε συνεργασία με τους πάροχους υγείας να συλλέγουμε στοιχεία για τον φάκελο. Ελπίζουμε μέχρι το τέλος του 2024 να είναι ολοκληρωμένος ο φάκελος. Ελπίζουμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα έχουμε ολοκληρώσει αυτή τη δράση», κατέληξε. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνολικά, ο ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία αναμένεται να εξοικονομήσει στην ΕΕ περίπου €11 δισ.  σε διάστημα δέκα ετών. Από αυτά, €5,5 δισ. θα εξοικονομηθούν από την καλύτερη πρόσβαση και ανταλλαγή δεδομένων υγείας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ άλλα €5,4 δισ. θα εξοικονομηθούν από την καλύτερη χρήση των δεδομένων υγείας για την έρευνα, την καινοτομία και τη χάραξη πολιτικής.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

 

Σχετικά Άρθρα