ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κυριαρχούν οι γυναίκες στο επάγγελμα νοσηλευτικής και μαιευτικής

21 Μαΐου 2023, 06:00

images

Γυναικεία πλειοψηφία κατέχει το επάγγελμα νοσηλευτικής και μαιευτικής, τόσο στην Κύπρο, όσο και στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως, ενώ αποτελεί το κύριο επάγγελμα που οι υπάλληλοι εργάζονται περισσότερο από 49 ώρες την εβδομάδα και πληρώνονται λιγότερο από το μέσο όρο των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Σημειώνεται ότι ο Μάιος σηματοδοτεί, τόσο τη Διεθνή Ημέρα της Μαίας, όσο και τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών - δύο ομάδες εργαζομένων που διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο σε οποιοδήποτε σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωσης Εργασίας (ILO), σε αυτά τα δύο επαγγέλματα κυριαρχούν γυναίκες με πολλές ώρες εργασίας και χαμηλή αμοιβή.

Όσον αφορά την Κύπρο, το 2021 εργάζονταν συνολικά 7,3 χιλ. γυναίκες στη νοσηλευτική και μαιευτική, με το σύνολο των εργαζομένων στον τομέα αυτόν να είναι 10,3 χιλ.

Η χώρα με τις περισσότερες εργαζόμενες γυναίκες στη νοσηλευτική και μαιευτική ήταν η Βραζιλία, με 1,2 εκατ. 

Υπερβολικός χρόνος εργασίας για νοσοκόμες και μαίες

Σημειώνεται ότι οι νοσοκόμες και οι μαίες τείνουν να εργάζονται πολλές ώρες και αυτό το ζήτημα συμβάλλει στην εξουθένωση και τις ελλείψεις, και ως εκ τούτου και στη χαμηλότερη ποιότητα περίθαλψης.

Όπως αναφέρει η ILO, οι υπερβολικές ώρες εργασίας (που ορίζονται ως εργασία περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα) είναι ιδιαίτερα συχνές μεταξύ των νοσοκόμων και των μαιών σε χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος, με πολλές αφρικανικές χώρες να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Ωστόσο, αυτές οι πολλές ώρες εργασίας δεν είναι απαραίτητα ο κανόνας σε αυτές τις χώρες.

Για την Κύπρο, το μερίδιο των νοσηλευτών και μαιών που εργάζονται 49 ώρες ή περισσότερες την εβδομάδα  ανέρχεται στο 6%, σε σύγκριση με το σύνολο των εργαζομένων στον τομέα υγείας που είναι  10%.

Ωστόσο, ο μεγάλος χρόνος εργασίας δεν μεταφράζεται σε καλύτερους μισθούς για τις νοσοκόμες και τις μαίες. Όσον αφορά τις μηνιαίες αποδοχές, διαπιστώνεται ότι οι νοσοκόμες και οι μαίες αμείβονται λιγότερο από το μέσο όρο των εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης σε 34 από τις 49 χώρες.

Τονίζεται ότι οι χαμηλές αμοιβές αποτελούν μια αυξανόμενη ανησυχία για τουλάχιστον το ένα τρίτο των εργαζομένων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκόμων και των μαιών.

Επίσης, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης είναι επίσης ανησυχητικό, με μεγαλύτερες διαφορές από ό,τι σε πολλούς άλλους κλάδους. Μια ανάλυση των ωρομισθίων δείχνει ότι οι γυναίκες νοσοκόμες και μαίες κερδίζουν λιγότερα σε σύγκριση με τους άντρες ομολόγους τους στις μισές περίπου χώρες που εξετάστηκαν.

Στο 12% το μερίδιο αλλοδαπών νοσοκόμων και μαιών 

Η ILO επισημαίνει ότι η παγκόσμια έλλειψη εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, είναι μια ωρολογιακή βόμβα και η πανδημία του COVID-19 την έχει επιδεινώσει.

Τονίζεται ότι πενήντα πέντε χώρες με μερικά από τα πιο εύθραυστα συστήματα υγείας στον κόσμο δεν έχουν αρκετούς εργαζομένους στον τομέα της υγείας  και πολλές τους χάνουν λόγω της διεθνούς μετανάστευσης.

Ακόμη, εκτός από τα μικρά νησιά και τις χώρες με κυρίως ξένο εργατικό δυναμικό, οι χώρες υψηλού εισοδήματος βρίσκονται στην κορυφή του μεριδίου των αλλοδαπών (ή μη υπηκόων) νοσοκόμων και μαιών.

Για την Κύπρο το 2021, το ποσοστό αλλοδαπών νοσοκόμων και μαιών ανήλθε στο 12%, ενώ η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό το 2021 ήταν το Ναούρου με 44%.

Σημειώνεται ότι αυτή η τάση δεν είναι μοναδική σε αυτό το επάγγελμα της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς οι ευνοϊκότερες συνθήκες εργασίας και οι ευκαιρίες έχουν ιστορικά οδηγήσει στη μετανάστευση σε πλουσιότερα έθνη.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα