Κύπρος: Πρωταθλητές στη μακροζωία σύμφωνα με μελέτη
08 Μαΐου 2025, 10:02

Διεθνής μελέτη υπό την καθοδήγηση της Κύπριας καθηγήτριας Ειρήνης Παπανικόλα (Brown University), αποκαλύπτει ότι η Κύπρος καταγράφει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής διεθνώς, σε σχέση με τις δαπάνες για την υγεία.
Με βάση την μελέτη αναδεικνύεται πως η Κύπρος έχει από τα χαμηλότερα επίπεδα αποφεύξιμης θνησιμότητας ενώ παράλληλα έχει σχετικά χαμηλές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη με τα ευρήματα της μελέτης, υπογραμμίζουν τη σημασία της δημόσιας υγείας.
Η εν λόγω μελέτη εξετάζει την αποφεύξιμη θνησιμότητα σε 40 χώρες υψηλού εισοδήματος και τις ΗΠΑ (2009–2021), τονίζοντας ότι η Κύπρος διαθέτει ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Παρά την αύξηση της αποφεύξιμης θνησιμότητας στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η Κύπρος διατηρεί θετικές επιδόσεις, με τα ευρήματα να αναδεικνύουν τη σημασία της πρόληψης, των δημόσιων πολιτικών υγείας και της διαρκούς αξιολόγησης των δαπανών.
Ωστόσο, παρομοίως με άλλα έθνη υψηλού εισοδήματος, η Κύπρος σημείωσε αύξηση της αποφεύξιμης θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 (2019-2021).
Βασικά Ευρήματα
Αποκλίνουσες Τάσεις Πριν από την Πανδημία
Μεταξύ 2009 και 2019, οι περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος, ιδίως εκείνες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, παρουσίασαν μείωση της αποφεύξιμης θνησιμότητας, ενώ αντίθετα, όλες οι πολιτείες των ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση.
Παρόλο που η Κύπρος σημείωσε επίσης μείωση των αποφεύξιμων θανάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το επίπεδο αυτής της μείωσης ήταν μικρότερο σε σύγκριση με ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.
Η γενική καθοδική τάση υποδηλώνει ότι συστημικοί παράγοντες —όπως η ισχυρή υποδομή δημόσιας υγείας και η καθολική πρόσβαση στην περίθαλψη— συνέβαλαν στα βελτιωμένα αποτελέσματα.
Ο Ρόλος της πρόληψης
Η αύξηση της αποφεύξιμης θνησιμότητας στις ΗΠΑ πριν από την πανδημία οφειλόταν κυρίως σε προλήψιμους θανάτους, σύμφωνα με την μελέτη, ιδίως από εξωτερικές αιτίες και ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος.
Αυτό υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο παραγόντων εκτός του παραδοσιακού συστήματος υγείας, όπως οι πολιτικές δημόσιας υγείας, οι κανονισμοί ασφάλειας και οι κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας.
Η Κύπρος θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την επιτυχία της, αντιμετωπίζοντας προληπτικά αυτούς τους παράγοντες μέσω διατομεακών συνεργασιών και στοχευμένων πρωτοβουλιών δημόσιας υγείας.
Επιπτώσεις COVID-19
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σχεδόν όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κύπρου, παρουσίασαν αύξηση της αποφεύξιμης θνησιμότητας.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι περιοχές με ήδη υψηλά επίπεδα αποφεύξιμων θανάτων παρουσίασαν μεγαλύτερες αυξήσεις.
Δαπάνες και αποτελέσματα
Η μελέτη διαπίστωσε σημαντική αρνητική συσχέτιση μεταξύ των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης και της αποφεύξιμης θνησιμότητας στις χώρες υψηλού εισοδήματος (εκτός ΗΠΑ) —όπου υψηλότερες δαπάνες συσχετίζονταν με καλύτερα αποτελέσματα, ωστόσο, αυτή η συσχέτιση δεν παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ.
Η Κύπρος, επιτυγχάνοντας χαμηλή αποφεύξιμη θνησιμότητα με περιορισμένες δαπάνες, υποδηλώνει αποδοτικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Η συνεχιζόμενη αξιολόγηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των δαπανών είναι κρίσιμη για τη διατήρηση των θετικών αποτελεσμάτων υγείας.