ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κύπριοι: Συνεργασία με χώρες εκτός ΕΕ για μείωση φτώχειας

21 Ιουνίου 2022, 07:24

images

Το 98% των Κυπρίων πιστεύει ότι είναι σημαντικό να συνεργαστούν με χώρες εκτός της ΕΕ για τη μείωση της φτώχειας σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρομέτρου για την αναπτυξιακή συνεργασία.

Η έρευνα διεξήχθη κατά το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2022, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη στάση τους απέναντι στην αναπτυξιακή βοήθεια. Σύμφωνα με την έρευνα, οι ερωτηθέντες στην Κύπρο έχουν γίνει πιο θετικοί σχετικά με την αναπτυξιακή βοήθεια από το Νοέμβριο έως το Δεκέμβριο του 2020, καθώς επίσης αποτελούν από τους πιο θετικούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Συγκεκριμένα, σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες στην Κύπρο (98%) πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να συνεργαστούν με χώρες εκτός ΕΕ για τη μείωση της φτώχειας σε όλο τον κόσμο, ποσοστό το οποίο αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ και υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ που είναι 89%.

Όσο αφορά την άποψη ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας στις χώρες εταίρους πρέπει να είναι μία από τις κύριες προτεραιότητες της ΕΕ, οι Κύπριοι συμφωνούν σχεδόν καθολικά (97%), με ποσοστό επίσης σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ (80%). Μάλιστα, περισσότεροι από έξι στους δέκα (62%) δηλώνουν ότι «συμφωνούν απόλυτα», σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από οποιοδήποτε κράτος μέλος.

Σημειώνεται επίσης ότι η μεγάλη πλειοψηφία (78%) πιστεύει ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας στις χώρες εταίρους πρέπει να είναι μία από τις κύριες προτεραιότητες της εθνικής κυβέρνησης, με αύξηση οκτώ μονάδων από το 2020 και ιδιαίτερα υψηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ (67%).

Υπέρ της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες στην Κύπρο (98%) πιστεύουν ότι είναι σημαντικό η ΕΕ να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στις χώρες εταίρους (έναντι του μέσου όρου της ΕΕ 89%), καθώς αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από οποιοδήποτε κράτος μέλος.

Ακόμη, εννέα στους δέκα ερωτηθέντες (90%) στην Κύπρο πιστεύουν ότι είναι σημαντικό για την ΕΕ να δωρίσει εμβόλια COVID-19 σε χώρες εταίρους, κάτι που είναι ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 86%.

Από την άλλη, λιγότερο από τους μισούς Κύπριους (49%) πιστεύουν ότι η ΕΕ είναι επί του παρόντος επιτυχημένη στην οδήγηση θετικών βιώσιμων αλλαγών σε όλο τον κόσμο όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εξακολουθώντας να κυμαίνονται σημαντικά πιο ψηλά από τον μέσο όρο της ΕΕ (39%).

Σχετικά με το αν η ΕΕ είναι επιτυχής στην οδήγηση θετικών, βιώσιμων αλλαγών σε όλο τον κόσμο όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID- 19, οι Κύπριοι φάνηκαν να είναι πιο θετικοί από το μέσο όρο της ΕΕ με ποσοστό 62% έναντι του μέσου όρου 49%.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι οι ερωτηθέντες στην Κύπρο θεωρούν την υγεία (59%), την εκπαίδευση (52%) και την ειρήνη και την ασφάλεια (36%) ως τις πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες εταίροι. Ακόμη, είναι επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν την επισιτιστική ασφάλεια και τη γεωργία (20%), αλλά λιγότερο πιθανό να αναφέρουν την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση (33%), τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα (24%) ή την κοινωνική ισότητα (8%).

Επιπλέον, ακόμα ένα υψηλό ποσοστό 95%, πιστεύουν ότι είναι σημαντικό η ΕΕ να υποστηρίζει τις χώρες εταίρους στην ψηφιακή μετάβαση (ΕΕ 79%), καθώς επίσης το 99% συμφωνεί ότι η προώθηση της εκπαίδευσης για όλους στις χώρες εταίρους πρέπει να είναι μία από τις κύριες προτεραιότητες της ΕΕ (έναντι του μέσου όρου της ΕΕ 91%).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελευταία έρευνα του Ευρωβαρομέτρου για την αναπτυξιακή συνεργασία δείχνει ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν έχει μειώσει την υποστήριξη των πολιτών στο έργο της ΕΕ στον τομέα της διεθνούς ανάπτυξης.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα