ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κύπριοι επιστήμονες σε ευρωπαϊκή έρευνα για ανάπτυξη ρομποτικού συστήματος

10 Ιανουαρίου 2023, 19:15

images

Κύπριοι επιστήμονες συμμετέχουν στην πρώτη ευρωπαϊκή έρευνα για την ανάπτυξη Αυτόνομου Ρομποτικού Συστήματος για τον εντοπισμό θαλάσσιων απορριμμάτων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ. Όπως αναφέρεται πρόκειται για ένα νέο, καινοτόμο Ευρωπαϊκό έργο που ξεκίνησε με την νέα χρονιά, το SeaClear 2.0 και που στοχεύει στην επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών στον βυθό και στην επιφάνεια της θάλασσας με ρομποτικές τεχνολογίες.

Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, τα ρομπότ θα μπορούν αυτόνομα να αναγνωρίσουν, να εντοπίσουν και να συλλέξουν τα απορρίμματα. Ταυτόχρονα το έργο ενσωματώνει σύγχρονες μεθόδους για την ενεργοποίηση των πολιτών της Ευρώπης, υλοποιώντας δράσεις της επιστήμης των πολιτών. Με σχεδόν μισό δισεκατομμύριο τόνους πλαστικών να εισέρχονται στις ευρωπαϊκές θάλασσες κάθε χρόνο, οι τεχνολογικές λύσεις για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση των απορριμμάτων πρέπει να συνδυαστούν με κοινωνικές παρεμβάσεις για την πρόληψη και τη μείωση της παραγωγής και της απελευθέρωσης απορριμμάτων από τους ίδιους τους πολίτες.

Σύμφωνα με την Ακτομηχανικό Δρ Ξένια Ι. Λοϊζίδου, Διευθύντρια της κυπριακής εταιρίας ερευνητών ISOTECH Ltd, που είναι εταίρος σε αυτό το έργο, «οι θάλασσές μας έχουν γίνει χωματερές και πρέπει όλοι μαζί να καταβάλουμε την προσπάθεια που χρειάζεται για να αντιστρέψουμε την καταστροφική πορεία που οδηγεί στην κατάρρευση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων».

Η κυπριακή επιστημονική ομάδα ηγείται της ανάπτυξης συστάσεων πολιτικής και της εφαρμογής κοινωνικών παρεμβάσεων σε όλη τη Μεσόγειο με σκοπό την πρόληψη και τη μείωση της παραγωγής και ακατάλληλης διάθεσης απορριμμάτων.

Το έργο SeaClear 2.0 πρόκειται να αναπτύξει έναν στόλο έξυπνων ρομπότ, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, για τον εντοπισμό και την αφαίρεση θαλάσσιων απορριμμάτων με συνδυασμό εναέριων drones, υποβρύχιων ρόβερ, αυτόνομων πλοίων επιφανείας και ειδικά κατασκευασμένων ρομποτικών αρπάγων, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο τεχνολογικός πυρήνας του SeaClear 2.0 αποτελείται από ένα ιδιαίτερα αναβαθμισμένο λογισμικό για αυτοματοποιημένη συλλογή απορριμμάτων, το οποίο μπορεί να προχωρήσει σε μεγαλύτερο βάθος, να ανυψώσει βαρύτερα απορρίμματα αλλά και να συλλέξει και τα επιφανειακά σκουπίδια. Χρησιμοποιεί σόναρ υψηλής ανάλυσης, ηλεκτρομαγνητικούς αισθητήρες και αισθητήρες ανίχνευσης μικροπλαστικών. Μια έξυπνη και ευέλικτη λαβή και ένας πλωτήρας συλλογής πρόκειται να αναπτυχθούν, για να μαζεύονται και να μεταφέρονται στη στεριά τα μεγάλα σκουπίδια, προστίθεται.

Το έργο SeaClear 2.0 χρηματοδοτείται από το ερευνητικό πλαίσιο Horizon Europe της ΕΕ με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται στα € 9.086.305. Η ερευνητική κοινοπραξία αποτελείται από 13 εταίρους από 9 χώρες, με ένα εύρος τεχνογνωσίας από ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη έως διαχείριση απορριμμάτων και συμμετοχικές διαδικασίες. Πρόκειται για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Delft της Ολλανδίας που συντονίζει το έργο, την Κυπριακή Isotech Ερευνητές-Σύμβουλοι Περιβάλλοντος, τον Περιφερειακό Οργανισμό Dunea και το Πανεπιστήμιο του Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, από τη Γερμανία το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, τη Fraunhofer και την Λιμενική Αρχή Αμβούργου, την M.Danchor από το Ισραήλ, τις Γαλλικές εταιρίες Subsea Tech και Veolia, την Ισπανική TecnoSub, το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Κλουζ- Ναπόκα της Ρουμανίας, και τον Ιταλικό Οργανισμό Venice Lagoon Plastic Free, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα