ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κτύπησαν συναγερμό για τομέα Υγείας

19 Δεκεμβρίου 2023, 06:38

images

Κάλεσμα για άμεση λήψη αποφάσεων και εφαρμογή μέτρων προς αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας και διόρθωση στρεβλώσεων του Γενικού Συστήματος Υγείας, απηύθυναν αρχηγοί κομμάτων προς την κυβέρνηση, κατά την πρώτη μέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024.

Στο επίκεντρο των αναφορών σχεδόν όλων των αρχηγών κομμάτων, τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τον τομέα της υγείας, καθώς και οι σχετικές πολιτικές της κυβέρνησης.

ΔΗΣΥ: Δεν εισακουστήκαμε

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, επεσήμανε ότι ο ΔΗΣΥ κατέθεσε μια σειρά από κοστολογημένες διορθωτικές εισηγήσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό, οι οποίες ωστόσο, όπως ανέφερε, δεν υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση.

Μοναδική εξαίρεση, είπε, «είναι το έργο της δημιουργίας Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, το οποίο, ενώ αρχικά είχε παγοποιηθεί, μετά και από δικές μας πιέσεις συμπεριλήφθηκε εν τέλει στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας».

Μιλώντας για τις σημαντικότερες βελτιώσεις του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και προτάσεις πολιτικής που πρότεινε ο ΔΗΣΥ για το 2024, αναφέρθηκε στο θέμα της εισαγωγής ειδικού σχεδίου για τη στήριξη των συνοδών ασθενών στο εξωτερικό.

Σημείωσε ότι ήταν «κάτι το οποίο τέθηκε επιτακτικά και ομόφωνα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, με αίτημα συμπερίληψης στον κρατικό προϋπολογισμό κονδυλίου ύψους €4 εκατ. αλλά και από εμένα την ίδια προσωπικά με σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Με απογοήτευση οφείλω να πω διαπιστώνουμε ότι δεν εισακουστήκαμε σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα με ανθρώπινες και ανθρωπιστικές διαστάσεις, στο οποίο η πολιτεία έχει υποχρέωση να συνδράμει και είναι κάτι βεβαίως που θα εμμένουμε επισταμένα», ανέφερε.

ΑΚΕΛ: Αποφάσεις πριν να είναι αργά

Ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, κατά την ομιλία του ανέφερε ότι σε πολλούς βασικούς δείκτες κοινωνικής πολιτικής η Κύπρος υστερεί από τους μέσους όρους της ΕΕ.

«Σε κάποιους δε κοινωνικούς δείκτες η Κύπρος βρίσκεται στον πάτο, όπως για παράδειγμα για τα άτομα με αναπηρίες, για τη στήριξη της οικογένειας, σε επιδόματα παροχής υγείας, συντάξεις κ.α.», επεσήμανε.

Αναφερόμενος ειδικότερα στον τομέα της υγείας, τόνισε ότι «εν πάση περιπτώσει, στη δημόσια υγεία χρειάζονται μέτρα αμέσως».

«Τόσο για να σωθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια όσο και για να διορθωθούν προβλήματα και να συμπληρωθούν ανάγκες και κενά στο ΓεΣΥ. Οι εξελίξεις είναι κρίσιμες και επιβάλλονται ενέργειες και αποφάσεις πριν να είναι αργά», υπογράμμισε.

Μεγάλη, όπως είπε, είναι η πρόκληση για την πράσινη μετάβαση, η οποία όπως ανέφερε, πρέπει να στοχεύει στην προστασία και την ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου της χώρας, στην προστασία της υγείας, αλλά και της ευημερίας των πολιτών από επιπτώσεις που σχετίζονται με την περιβαλλοντική κρίση.

ΕΔΕΚ: Μέτρα για διόρθωση στρεβλώσεων

Εκτενής ήταν η αναφορά του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου στα θέματα υγείας, καθώς σημείωσε ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της κοινωνικής πολιτικής του κράτους.

Ο κ. Σιζόπουλος σημείωσε ότι τα τελευταία 4 χρόνια οι δαπάνες στον τομέα της υγείας αυξήθηκαν κατά €1 δισ. ετησίως, χωρίς να υπάρξει και η ανάλογη ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, οι οποίες αντίθετα όπως είπε, σε πολλές περιπτώσεις υποβαθμίστηκαν επικίνδυνα.

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για το ΓεΣΥ, έκανε λόγο για λανθασμένο τρόπο υλοποίησης της σχετικής νομοθεσίας, ο οποίος «αποκάλυψε σε μεγάλο βαθμό τις αδυναμίες του συστήματος και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη βιωσιμότητά του».

«Η ευθύνη ανήκει τόσο στο Υπουργείο Υγείας όσο και στον ΟΑΥ. Φυσικά συνυπεύθυνοι είναι και όλοι όσοι για τους δικούς τους λόγους αντί να συμβάλουν στη διόρθωση των στρεβλώσεων, με τη στάση τους συμβάλουν άμεσα ή έμμεσα στη συνέχιση και την ενίσχυσή τους», είπε.

Υποστήριξε επίσης, ότι οι καταχρήσεις σε θεραπείες, εργαστηριακές και παρακλινικές εξετάσεις, αναλώσιμα, φάρμακα, λόγω κυρίως της πολιτικής που ακολουθεί ο ΟΑΥ, επέφεραν μια επικίνδυνη αύξηση του σφαιρικού προϋπολογισμού, με κίνδυνο είτε περαιτέρω μείωσης της ποιότητας στις προσφερόμενες υπηρεσίες, είτε να αυξηθούν οι εισφορές τόσο των πολιτών όσο και των εργοδοτών.

Κατά την ομιλία του αμφισβήτησε ότι η υλοποίηση του ΓεΣΥ διασφαλίζει τις τρείς βασικές αρχές της φιλοσοφίας του: Την ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου, την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες και κυρίως, σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την αποκτήσουν με άλλα μέσα (ασφαλιστική κάλυψη, οικονομική άνεση), και με το να αποτελεί ο δημόσιος τομέας τη ραχοκοκαλιά του συστήματος σε πλαίσιο αγαστής συνεργασίας και συνέργειας με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε σε σοβαρά προβλήματα του δημόσιου τομέα σε ότι αφορά την επιστημονική του στελέχωση και την οικονομική του βιωσιμότητα, σημειώνοντας ότι για την αποφυγή των κινδύνων, το κράτος την περίοδο 2015-2019 έπρεπε να είχε προχωρήσει στην αναδιοργάνωση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων σε Διοικητικό και Επιστημονικό επίπεδο, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικά και να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία.

«Αντί αυτού, οι τότε υπεύθυνοι όχι μόνο εγκατέλειψαν τον Δημόσιο τομέα, αλλά επέβαλαν και χρονικό περιορισμό στην κάλυψη των οικονομικών του ελλειμμάτων. Ο στόχος προφανής. Όταν στον χρονικό ορίζοντα της 5ετίας τα Δημόσια Νοσηλευτήρια δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τα ελλείμματά τους και το κράτος δεν θα μπορεί, λόγω κρατικής ενίσχυσης, να τα καλύψει, να πωληθούν σε ξένα κεφάλαια για να έχουν κάποιοι τεράστια οικονομικά οφέλη», είπε.

Στη βάση των παραπάνω διαπιστώσεων τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η άμεση λήψη μέτρων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις και να εφαρμοστεί σωστά το ΓεΣΥ , ώστε να ανταποκρίνεται στις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του.

Για το σκοπό αυτό παρέθεσε σειρά εισηγήσεων οι οποίες αφορούν τα κριτήρια συμβολής των προσωπικών ιατρών με το σύστημα, την πρόσβαση των ασθενών σε ειδικό ιατρό, το δικαίωμα επίσκεψης σε ιατρό εκτός ΓεΣΥ, τις τιμές και τον αριθμό ιατρικών πράξεων, την ένταξη των ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ, την πολιτική φαρμάκων και τον εποπτικό, επιστημονικό και οικονομικό έλεγχο του συστήματος.

ΔΗΠΑ: Κίνδυνοι από δημογραφικό και κακοδιαχείριση ΓεΣΥ

Εκ μέρους της ΔΗΠΑ, ο πρόεδρος Μάριος Κάρογιαν, ενέταξε τους κινδύνους που σχετίζονται μεταξύ άλλων, με την κακοδιαχείριση του ΓεΣΥ και στους κινδύνους που ελλοχεύουν απειλώντας να εκτροχιάσουν τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς.

Σημείωσε ότι τόσο αυτός ο παράγοντας, όσο και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις κρατικές εγγυήσεις, τις αλόγιστες δαπάνες που μετατρέπονται σε σπατάλες, την καθυστέρηση της μετάβασης στην πράσινη οικονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το μεταναστευτικό, δεν θα πρέπει να αγνοηθούν.

Ο κ. Κάρογιαν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον «κίνδυνο της υποβάθμισης της σημασίας που έχει για το μέλλον και την ποιότητα ζωής της χώρας, η κοινωνική πολιτική σε κρίσιμους τομείς όπως είναι αυτός της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών».

«Ειδικότερα μάλιστα των παιδιών που η μοίρα τους συμπεριφέρθηκε σκληρά και άδικα από πολύ νωρίς και για τα οποία η πολιτεία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί για τη φροντίδα τους», όπως είπε.

Τόνισε ότι «οφείλουμε να παραδειγματιστούμε από προηγμένες χώρες, όπου η στήριξη του κράτους προς τους πολίτες, δεν περιλαμβάνει μόνο οικονομικούς δείκτες και δεδομένα, αλλά εμπλουτίζεται από πολιτικές που δημιουργούν δομές και υποδομές, που βελτιώνουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής και που θεωρούνται δικαίως ότι αποτελούν ‘στρατηγικές επενδύσεις’».

Υπογράμμισε επίσης την «εθνική ανάγκη να καταπολεμηθεί η υπογεννητικότητα και κατ’ επέκταση το δημογραφικό πρόβλημα», που όπως ανέφερε, ενέχει υπαρξιακούς κινδύνους για το κράτος και την εξέλιξή του.

Αναφέρθηκε επίσης, στη γήρανση του πληθυσμού, σημειώνοντας ότι η αναπλήρωσή του έχει αρνητικό πρόσημο, υποστηρίζοντας ότι οι δύο κίνδυνοι «επηρεάζουν και απειλούν τη δημογραφική, οικονομική και κοινωνική προοπτική της πατρίδας μας».

Υποστήριξε ότι «πολιτεία, οι πολιτικές δυνάμεις, οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς της πατρίδας μας, πρέπει χωρίς άλλη χρονοτριβή να θέσουν στο επίκεντρο των συζητήσεων τους μια εθνική – μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη – πολιτική που να δίνει ουσιαστικές δέσμες κινήτρων στις πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και τα απαραίτητα οικονομικά μέσα στα νεαρά ζευγάρια, ακολουθώντας βέλτιστες πρακτικές άλλων κρατών που πέτυχαν να αντιμετωπίσουν δραστικά το δημογραφικό».

Οικολόγοι: Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία νέων

Εκ μέρους των Οικολόγων, ο Βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, σημείωσε ότι πριν από ένα χρόνο, στο πλαίσιο έρευνας και αξιολόγησης κινδύνου του Ευρωκοινοβουλίου για τα επόμενα χρόνια, διαφάνηκε ότι «ένας από τους μελλοντικούς κινδύνους για το μέλλον της ΕΕ, ήταν η αναφορά ότι ένας στους 10 νέους από 10 μέχρι 18 χρόνων αντιμετωπίζει κάποιας μορφής πρόβλημα στην πνευματική και συναισθηματική του υγεία».

Σημείωσε ότι αναφορές για το πρόβλημα ψυχικής υγείας των νέων αντιμετωπίζουμε και στην Κύπρο, ενώ πρόσθεσε πως «σε όλη την Ευρώπη υπάρχει έξαρση στη βία ανάμεσα σε νέους και αν κοιτάξουμε και εμείς στα δικά μας γεγονότα, νομίζω ότι έχουμε και εμείς αυτό το σοβαρό πρόβλημα».

«Έχουμε και χουλιγκανισμό και bullying στα σχολεία και βία ανάμεσα στους νέους».

Ο κ. Θεοπέμπτου υπέδειξε ότι η βελτίωση της ευημερίας των νέων απαιτεί την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της κακής ψυχικής υγείας.

«Χρειάζονται πραγματικές αλλαγές και μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα ευνοεί τις συνθήκες της ζωής των νέων ανθρώπων. Ζητήματα όπως η στέγαση, η δίκαιη εργασία και η κοινωνική πρόνοια, δεν μπορούν να παραμένουν διαχωρισμένες από τα ζητήματα της ψυχικής υγείας και της ευημερίας», υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, ο κ. Θεοπέμπτου άφησε αιχμές για τον ελλιπή επιμορφωτικό ρόλο του κράτους, σημειώνοντας πως «το κράτος σπάνια κάνει εκστρατείες και ό,τι γνωρίζουμε για την υγεία μας και το πώς να ζούμε υγιεινά, τη βία στην οικογένεια, τα προβλήματα στην παιδεία, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, τα μαθαίνουμε όλα από τις ΜΚΟ».

Της Μαρίας Χαμπή

Σχετικά Άρθρα