ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Κρυφά» γυμναστήρια σε υπόγεια - Προωθούνται ποινές €20 χιλ. αντί €300…

11 Ιανουαρίου 2024, 06:00

images

Σε υπόγεια, σπίτια και διαμερίσματα κρύβονται κάποια από τα παράνομα γυμναστήρια, σύμφωνα με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ)  ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δέχονται μόνο άτομα που επισκέπτονται το χώρο μετά από συστάσεις ατόμων που γυμνάζονται ήδη εκεί, σύμφωνα με καταγγελίες του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων (ΠΑΣΙΓΥ).

Τα «κρυφά» γυμναστήρια, σύμφωνα με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) κάνουν τον έργο των επιθεωρητών που προβαίνουν σε ελέγχους, ακόμη δυσκολότερο ενώ προωθείται νομοθετική ρύθμιση για ποινές μέχρι €20 χιλ. αντί μέχρι €300 στους παρανομούντες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων (ΠΑΣΙΓΥ), μόλις τα 192 από τα 850 (22%) γυμναστήρια που λειτουργούν στην Κύπρο το 2023, εργάζονται νόμιμα αφού έχουν αποκτήσει άδεια λειτουργίας από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ). Το 2022, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 21% ενώ το 2021 14%.


Κινδυνεύει η ασφάλεια πολιτών, ξεγελούν το κράτος

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων, Νίκος Μαυρουδής, ανέφερε ότι τα θέματα που προκύπτουν μέσα από αυτή την παρανομία, είναι πολυδιάστατα.

«Το ένα αφορά τον κόσμο ο οποίος επισκέπτεται εν αγνοία του αυτά τα γυμναστήρια και κινδυνεύει η ασφάλεια του. Επίσης αυτά τα γυμναστήρια, ξεγελούν ξεκάθαρα το κράτος αφού δεν πληρώνουν καμία οφειλή. Αυτό όμως που επηρεάζει άμεσα, είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός ο οποίος είναι άνισος αγώνας αφού δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε στις τιμές», τόνισε.

Άλλο ένα θέμα που προκύπτει, σύμφωνα με τον κ. Μαυρουδή, λόγω της απώλειας ελέγχων, αυτά τα γυμναστήρια εργοδοτούν μη πτυχιούχους γυμναστές και με αυτό τον τρόπο πληρώνουν  και χαμηλότερους μισθούς.

«Άρα μπορούν να προσφέρουν και χαμηλότερες τιμές από τα νόμιμα γυμναστήρια που εργάζονται με άδεια λειτουργίας, τηρούν τη νομοθεσία και υπόκεινται σε όλους τους ελέγχους», συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαυρουδής, η κατάσταση με τα παράνομα γυμναστήρια έχει ξεφύγει.

«Ο ΚΟΑ, έφτασε πλέον σε σημείο να μην μπορεί να ελέγξει την κατάσταση. Γι’ αυτό φτάσαμε και σε αυτούς τους αριθμούς».

Εντατικοποίηση ελέγχων

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ, Δρ Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται πολύ περισσότερες ενέργειες από πλευράς Οργανισμού και αυτές οι ενέργειες, όπως είπε, αντανακλώνται και στον αριθμό των ελέγχων αλλά και στον αριθμό των διαταγμάτων για αναστολές λειτουργίας υποστατικών αυτών που έχουν εκδοθεί από τα δικαστήρια.

Συγκεκριμένα, ανέφερε, το 2020 εκδόθηκαν από το δικαστήριο (μετά από αίτημα του ΚΟΑ) 27 προσωρινά διατάγματα αναστολής λειτουργίας υποστατικών.

Το 2022 εκδόθηκαν 98 διατάγματα αναστολής λειτουργίας και το 2023, 72 διατάγματα.

Όσον αφορά τους  αιφνίδιους ελέγχους, επεσήμανε ότι από το 2018 που ήταν 553, το 2022 έφθασαν τους 1033.

Και το 2023, συμπλήρωσε, πραγματοποιήθηκαν 840 αιφνίδιοι έλεγχοι, οι πλείστοι από αυτούς μετά από καταγγελίες που δέχεται ο ΚΟΑ.

Σημειώνεται ότι, τα δύο τελευταία χρόνια μετά από απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού, ο ΚΟΑ προχωρά σε ελέγχους υποστατικών και στις περιπτώσεις που η καταγγελία προέρχεται από ανώνυμη πηγή (μέσω ταχυδρομείου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφώνου κτλ), με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.   

Παράλληλα, το τμήμα στελεχώθηκε με αγορά υπηρεσιών με ένα αριθμό ατόμων με σκοπό να απεγκλωβιστούν οι επιθεωρητές από κάποια καθήκοντα για να μπορούν να πραγματοποιούν περισσότερους ελέγχους.

Η δυσκολία την οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο ΚΟΑ, σύμφωνα με την Δρ. Παπαμιλτιάδη, είναι η πραγματοποίηση ελέγχων στα υποστατικά που λειτουργούν σε ιδιωτική ιδιοκτησία, όπως δωμάτια, υπόγεια, αποθήκες, σπίτια και διαμερίσματα, σε σημεία δηλαδή που δύσκολα μπορεί να εισέλθει επιθεωρητής του ΚΟΑ.

«Γι΄ αυτές τις περιπτώσεις βρήκαμε κάποιο τρόπο σε συνεργασία με την  αστυνομία να μπορούμε να εισέλθουμε όταν μας αρνείται κάποιος την είσοδο. Αν βέβαια υπάρχουν βάσιμες υποψίες και στοιχεία ότι στο υποστατικό παρέχονται υπηρεσίες άθλησης», διευκρίνισε.

Ποινές μέχρι €20 χιλ. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όπως εξήγησε η διευθύντρια του ΚΟΑ, είναι ότι η υφιστάμενη νομοθεσία δεν περιλαμβάνει αποτρεπτικές ποινές για αυτούς που παρανομούν.

«Γι’ αυτό το λόγο τα τελευταία χρόνια μπήκαμε σε διαδικασία δημιουργίας νέας νομοθεσίας η οποία σύντομα θα πάει για νομοτεχνικό έλεγχο», σημείωσε.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο προσχέδιο του νομοσχεδίου, οι ποινές για τους παρανομούντες φτάνουν μέχρι τις €20 χιλ. για το υποστατικό που παρανομεί και μέχρι €10 χιλ. για τα άτομα τα οποία παρέχουν υπηρεσίες άθλησης χωρίς να δικαιούνται.

Σημειώνεται ότι με την υφιστάμενη νομοθεσία οι ποινές δεν ξεπερνούν τα €300.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

 


Σχετικά Άρθρα