ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κρούουν κώδωνα κινδύνου τα νέα περιστατικά καρκίνου στην Κύπρο

17 Νοεμβρίου 2023, 14:51

images

Οι αριθμοί των νέων περιστατικών καρκίνου που καταγράφονται στην Κύπρο, κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, για την ανάγκη για άμεσες συντονισμένες προσπάθειες και αποφασιστική δράση, ανέφερε η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη.

Σε τοποθέτησή της στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργανώνει η Μόνιμη Επιτροπή Καρκίνου της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Καρκίνου με θέμα: «Κύπρος και Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου», σημείωσε ότι κάθε χρόνο εντοπίζονται στην Κύπρο, 4000 νέα περιστατικά καρκίνου περίπου.

Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, είπε,  αναδεικνύει σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

«Η αναβάθμιση του δικτύου των μαστογραφικών κέντρων με την επέκταση λειτουργίας τους σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, η προώθηση υλοποίησης πληθυσμιακών προγραμμάτων όπως του Καρκίνου Παχέος Εντέρου, Προστάτη και Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, η προώθηση νομοθεσίας για την Ανακουφιστική Φροντίδα, και η ένταξη στο ΓΕΣΥ  των υπηρεσιών Ιδρυματικής Ανακουφιστικής Φροντίδας, αποτελούν κάποιες από τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από πλευράς Υπουργείου Υγείας», πρόσθεσε.

Ανάπτυξη Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου

Η κ. Κανάρη αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, το οποίο όπως είπε προωθείται προς υλοποίηση και απορρέει από την Εθνική Στρατηγική Καρκίνου αλλά αποτελεί και διαχρονική επιδίωξη όλων των φορέων στον τομέα της ογκολογίας.

Το Ινστιτούτο, πρόσθεσε, θα αποτελέσει τον επιστημονικό φορέα εμπειρογνωμοσύνης στα θέματα καρκίνου, με όρο εντολής την οργάνωση και το συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν στην αντιμετώπιση του καρκίνου στην Κύπρο, εστιάζοντας στους βασικούς πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής που αφορά την Πρόληψη, Έγκαιρη Διάγνωση, την Υποστηρικτική Φροντίδα και Αποκατάσταση, την Καταγραφή Περιστατικών μέσω διατήρησης του Αρχείου Καρκίνου και την Έρευνα.  

«Το Υπουργείο Υγείας κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου και μελετώντας πετυχημένα παραδείγματα ίδρυσης και λειτουργίας  Εθνικών Ινστιτούτων Καρκίνου σε άλλες χώρες, όπως τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο, προχώρησε στην ετοιμασία  εμπεριστατωμένης τεχνοοικονομικής μελέτης. Η μελέτη σήμερα βρίσκεται ενώπιον των αρμόδιων Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για αξιολόγηση και λήψη τελικής απόφασης όσον αφορά στον τρόπο υλοποίησης, με τρόπο που να του επιτρέπει να εκτελεί απρόσκοπτα τις αρμοδιότητες του και να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του καρκίνου», υπογράμμισε.

Το Ινστιτούτο, εξήγησε η Υπουργός,  θα αποτελέσει τον επιστημονικό φορέα εμπειρογνωμοσύνης στα θέματα καρκίνου, με όρο εντολής την οργάνωση και το συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν στην αντιμετώπιση του καρκίνου στην Κύπρο, εστιάζοντας στους βασικούς πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής που αφορά την Πρόληψη, Έγκαιρη Διάγνωση, την Υποστηρικτική Φροντίδα και την Αποκατάσταση, την Καταγραφή Περιστατικών μέσω διατήρησης του Αρχείου Καρκίνου.

«Η Υλοποίηση του έργου θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες ογκολογικές υπηρεσίες στην χώρα μας και θα οργανώσει ένα καλά δομημένο σύστημα υγείας ενάντια στον καρκίνο.  Μέσω της λειτουργίας του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, θα δοθεί η δυνατότητα παροχής ολιστικής φροντίδας στους ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειες τους, αφού θα υπάρξει καλύτερος συντονισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών που θα καλύπτουν όλο το φάσμα της ογκολογίας. Τέλος, θα αποτελέσει μέρος της προσπάθειας για εξειδικευμένη έρευνα και προώθηση της κορυφαίας ποιότητας θεραπευτικών πρακτικών», κατέληξε.

 

Μ.Μ. 

Σχετικά Άρθρα