ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κλιματική κρίση: Απειλή για την παγκόσμια υγεία

07 Απριλίου 2022, 09:56

images

Την αλληλεξάρτηση μεταξύ υγείας και περιβάλλοντος φέρνει στο στόχαστρο η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, καθώς η κλιματική αλλαγή αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2022: “O Πλανήτης μας, η Υγεία μας”, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, σε μήνυμα του δηλώνει ότι «η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και γιορτάζεται κάθε χρόνο με διαφορετικό θέμα. Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία, καθώς σηματοδοτεί την επέτειο της ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μέλος του οποίου είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, το 1948».

Προσθέτει ότι «εδώ και 2 συναπτά έτη, η υφήλιος ταλανίζεται από την πανδημία COVID-19. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με προ δραστική διάθεση, έχει επιλέξει το θέμα για να υπενθυμίσει ότι πέραν από την πανδημία, υπάρχουν και άλλες δυνητικές απειλές σε παγκόσμια κλίμακα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με συλλογική δράση».

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και ενέργειες

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια και θα μπορούσαν να αποφευχθούν. «Η περιβαλλοντική μόλυνση μέσω του αέρα που αναπνέουμε και του νερού και των τροφίμων που καταναλώνουμε, επηρεάζει την υγεία μας με συνήθως μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δυσμενείς συνέπειες», συμπληρώνει.

Σημειώνει ακόμη ότι εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνονται συντονισμένες ενέργειες, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε διεθνή φόρα στα οποία συμμετέχει, προβαίνει σε πολυάριθμες και πολυδιάστατες ενέργειες για τη δημιουργία ευημερουσών υγειών κοινωνιών χωρίς να παραβιάζονται τα οικολογικά όρια.

Τονίζει επίσης την ανάγκη εστίασης στη δημιουργία υγιών κοινωνιών σε έναν υγιή πλανήτη, η οποία γίνεται όλο και πιο εμφανής.

Απευθυνόμενος σε κάθε πολίτη ξεχωριστά, ζητά «όπως προωθήσουμε ένα υγιή τρόπο ζωής, διαφυλάσσοντας παράλληλα το περιβάλλον μας. Οι ατομικές επιλογές και οι κοινωνικές συμπεριφορές επηρεάζουν το περιβάλλον μας αλλά και την υγεία μας».

«Ας φανταστούμε όλοι μαζί ξανά ένα κόσμο όπου ο καθαρός αέρας, το υγιεινό νερό και τα ασφαλή τρόφιμα είναι διαθέσιμα σε όλους. Είμαι σίγουρος ότι αυτόν τον πλανήτη θέλουμε να κληροδοτήσουμε στις μελλοντικές γενεές. Είναι το απαραίτητο εφαλτήριο για τη Δημόσια Υγεία», καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα