ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κατσάδα Κομισιόν για προσβασιμότητα ΑμεΑ σε υπηρεσίες

17 Ιουλίου 2023, 06:00

images

Διορία δύο μηνών έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο και σε άλλες χώρες να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία για την προσβασιμότητα προϊόντων και υπηρεσιών για τα άτομα με αναπηρία.

Ειδικότερα, η Επιτροπή αποφάσισε να στείλει αιτιολογημένες γνώμες στην Κύπρο, στη Βουλγαρία, στην Ιρλανδία, στις Κάτω Χώρες και στην Πολωνία για την αποτυχία μεταφοράς των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την προσβασιμότητα προϊόντων και υπηρεσιών για άτομα με αναπηρία (Οδηγία (ΕΕ) 2019/882) στο εθνικό τους δίκαιο.

Αυτά τα πέντε κράτη μέλη έχουν τώρα δύο μήνες για να απαντήσουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να τους παραπέμψει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως εξηγεί σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, ο ευρωπαϊκός νόμος για την προσβασιμότητα απαιτεί βασικά προϊόντα και υπηρεσίες όπως τηλέφωνα, υπολογιστές, ηλεκτρονικά βιβλία, τραπεζικές υπηρεσίες και ηλεκτρονικές επικοινωνίες να είναι προσβάσιμα για άτομα με αναπηρία.

Ως εκ τούτου, τονίζεται, αυτό θα συμβάλει στην αύξηση της συμμετοχής στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της απασχόλησης, καθώς και περισσότερες ευκαιρίες αυτονομίας και κινητικότητας των ατόμων με αναπηρία, που εκπροσωπούν τουλάχιστον 87 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις και οι υπηρεσίες πρέπει να διασφαλίσουν ότι συμμορφώνονται με ένα σύνολο κοινών απαιτήσεων προσβασιμότητας της ΕΕ έως το 2025.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2022, η Επιτροπή είχε στείλει προειδοποιητικές επιστολές σε 24 κράτη μέλη και τον Απρίλιο του 2023 σε άλλα τρία κράτη μέλη επειδή δεν κοινοποίησαν πλήρως τα μέτρα μεταφορά της οδηγίας.

Αρνητική εικόνα η μη συμμόρφωση Κύπρου 

Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), Δημήτρης Λαμπριανίδης, ανέφερε στο YgeiaWatch, πως το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι η Κύπρος καθυστέρησε είναι κάτι ανεπιθύμητο και αρνητικό για τη χώρα.

«Θεωρώ ότι θα έπρεπε τέτοιες εξελίξεις να τις εφαρμόζαμε προτού χρειαστεί η Επιτροπή να μας καλέσει να συμμορφωθούμε, διότι αφορούν άμεσα την καθημερινή διαβίωση των ατόμων με αναπηρίες ενσωματωμένη στην κοινωνία, στο μέγιστο δυνατό βαθμό», σημείωσε.

Τόνισε, επίσης, ότι η απουσία μίας ανεξάρτητης αρχής στην Κύπρο, η οποία θα ασχολείται με την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες, είτε σε υπηρεσίες είτε σε κτήρια ή αλλού, δημιουργεί κενά ή καθυστερεί την επίλυση προβλημάτων που μπορούν να λυθούν και να προσφέρουν καλύτερη ενσωμάτωση σε αυτά τα άτομα.

Υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή νόμων 

Ο κ. Λαμπριανίδης υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή νόμων στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, «η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών πριν λίγα χρόνια που ερευνούσε να δει σε ποιο βαθμό η χώρα μας υλοποίησε τις πρόνοιες της Σύμβασης, διαπίστωσε ότι οι τοπικές μας αρχές αδυνατούν να επιβάλουν την νομοθεσία της προσβασιμότητας σε κτήρια», είπε.

«Έχουμε πάρα πολλά κτήρια που δεν έχουν άδεια λειτουργίας εδώ και πολλά χρόνια, έχουν προβλήματα προσβασιμότητας, αλλά λειτουργούν κανονικά», επεσήμανε.

«Τονίζω ότι στις υπηρεσίες υγείας διαπιστώνεται έλλειψη προσβασιμότητας τόσο σε κτήρια αλλά και σε εξοπλισμό. Ειδικά τα άτομα με απώλεια ακοή και ομιλίας αντιμετωπίζουν, θεωρώ, τον μέγιστο αποκλεισμό στη χώρα μας διότι είναι πολύ φτωχές οι υπηρεσίες διερμηνέα για τα άτομα αυτά», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ότι γενικά υπάρχουν πολλά κενά και η πολιτεία καθυστερεί να τα διαχειριστεί σωστά.

Παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα, μπορούν και πρέπει να γίνουν περισσότερα, υπέδειξε.

Της Ουρανίας Στυλιανού


 

Σχετικά Άρθρα