ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καρκίνος μαστού: Μέχρι 700 νέα περιστατικά ετησίως στην Κύπρο - Αυξητική η τάση

25 Οκτωβρίου 2023, 15:30

images

Η 25η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού και είναι αφιερωμένη στην πρόληψη, την ευαισθητοποίηση και τη σωστή ενημέρωση.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον πρώτο σε συχνότητα καρκίνο στον γυναικείο πληθυσμό. Παγκοσμίως παρουσιάζονται περίπου 2 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού ετησίως, ενώ 1 στις 8 γυναίκες αναμένεται να νοσήσει από καρκίνο μαστού σε κάποιο στάδιο της ζωής της.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o Χειρουργός Μαστού και Κλινικός Διευθυντής του Κέντρου Μαστού Κύπρου, Δρ. Εύρος Κιτηρής, ανέφερε ότι στην Κύπρο κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 650-700 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού με ελαφρά αυξητική τάση ενώ το ποσοστό επιβίωσης παρουσιάζει σημαντική βελτίωση και είναι συγκρίσιμο ή και καλύτερο ακόμα και από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες με τα καλύτερα συστήματα υγείας.

«Ο καρκίνος του μαστού αφορά κυρίως γυναίκες, αφού ο μαστός στις γυναίκες είναι ένα πλήρες ανεπτυγμένο όργανο που δέχεται τις χρόνιες επιδράσεις των γυναικείων ορμονών σε αντίθεση με τους άνδρες στους οποίους ο μαστός είναι ένα υποτυπώδες όργανο. Παρόλο που ο καρκίνος του μαστού θεωρείται γυναικεία υπόθεση, σπανιότερα αφορά και τους άνδρες σε ποσοστό 1% των νέων περιστατικών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ειδικό, οι κυριότεροι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου είναι:

  • η κληρονομικότητα
  • η πρώιμη εμμηναρχή δηλαδή η έναρξης της περιόδου σε πολύ μικρή ηλικία
  • η εμμηνόπαυση σε μεγάλη ηλικία
  • οι παθήσεις του μαστού που θεωρούνται προδιαθεσικοί παράγοντες ή προκαρκίνοι όπως η άτυπη υπερπλασία των πόρων και η λοβιακή νεοπλασία καθώς και η ακτινοβολία για θεραπεία παθήσεων όπως το λέμφωμα

Πέραν από τους πιο πάνω παράγοντες που δεν μπορούμε με κάποιο τρόπο να μεταβάλουμε, εξηγεί ο Δρ. Κιτηρής, υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες που μπορούν να τροποποιηθούν και έτσι να μειώσουμε τη πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Τέτοιοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι:

  • η ηλικία του πρώτου τοκετού μετά τα 30
  • η χρήση αντισυλληπτικών καθώς και ορμονών υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • το αλκοόλ και το κάπνισμα
  • η παχυσαρκία και η πλούσια σε λιπαρά δίαιτα.

Επισημαίνει ότι ο θηλασμός για διάστημα πάνω από 6 μήνες, η υγιεινή διατροφή και η άσκηση , αποδεδειγμένα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Η πρόληψη προσθέτει, είναι το ζητούμενο, είτε με την μορφή της μείωσης του ρίσκου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, απομακρύνοντας τους παράγοντες κινδύνου, είτε με την μορφή της δευτερογενούς πρόληψης, δηλαδή της έγκαιρης διάγνωσης.

«Οι προληπτικές εξετάσεις που έχουν καθιερωθεί για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού πέραν από την αυτοεξέταση και την κλινική εξέταση, είναι η μαστογραφία συνεπικουρούμενη τις περισσότερες φορές από το υπερηχογράφημα», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον ειδικό, οι εξετάσεις αυτές θα πρέπει να ξεκινούν για τις γυναίκες από την ηλικία των 40 και να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο.

Κάποιες φορές, τονίζει, ενδείκνυται να ξεκινούν νωρίτερα αν υπάρχουν ατομικοί παράγοντες κινδύνου ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού.

«Η τεχνολογική εξέλιξη έχει καταστήσει τις σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους τόσο ευαίσθητες που μας επιτρέπουν την αναγνώριση του καρκίνου πολύ πιο έγκαιρα από ότι στο παρελθόν. Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν μορφές καρκίνου που δύσκολα αναγνωρίζονται στα συμβατικά μέσα δηλαδή τη μαστογραφία και το υπερηχογράφημα αλλά μπορεί να τεθεί η υποψία με τη κλινική εξέταση ή να απαιτούνται εξειδικευμένες εξετάσεις όπως το MRI μαστών. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο καλά μελετημένος καρκίνος με σημαντικές ανακαλύψεις και μεγάλη πρόοδο των θεραπειών τα τελευταία χρόνια, που μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά προβλήματα που στο παρελθόν έμοιαζαν ανίατα», εξηγεί ο γιατρός.

The Breast Center of Cyprus

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, η αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο μαστού σε εξειδικευμένα κέντρα μαστού από ομάδα γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας διαφορετικών ειδικοτήτων, προσφέρει μέχρι και 30% καλύτερη επιβίωση στις ασθενείς σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία.

Ένα τέτοιο κέντρο σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί το Κέντρο Μαστού Κύπρου ή The Breast Center of Cyprus όπως είναι ευρύτερα γνωστό.

«Στα σχεδόν 6 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου καταφέραμε με ανθρωποκεντρική προσέγγιση σε ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και τεχνολογικά αναβαθμισμένο ιατρικό εξοπλισμό να προσφέρουμε έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση καθώς αποτελεσματική και ολοκληρωμένη θεραπεία σε μεγάλο αριθμό ασθενών» προσθέτει.

«Είμαστε πλέον σε θέση να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς ακόμα και τα πλέον σύνθετα προβλήματα που αφορούν το μαστό. Η συνειδητή επιλογή μας να ενταχθούμε στο ΓΕΣΥ έδωσε την ευκαιρία σε όλες τις γυναίκες να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες δωρεάν», τονίζει.

Στο Κέντρο Μαστού Κύπρου κάθε χρόνο αντιμετωπίζονται χειρουργικά 250-280 νέα περιστατικά καρκίνου μαστού, ποσοστό 40% του συνόλου των περιστατικών που διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται κάθε χρόνο στη Κύπρο.

Παράλληλα, γίνεται παρακολούθηση μεγάλου αριθμού ασθενών που έχουν ολοκληρώσει τις θεραπείες τους για το καρκίνο του μαστού, προσφέροντας τους κλινική εξέταση, μαστογραφία, υπερηχογράφημα, και μέτρηση οστικής πυκνότητας με στόχο την έγκαιρη εντόπιση τυχόν υποτροπής της νόσου αλλά και την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλεί ο ίδιος καρκίνος ή οι θεραπείες του καρκίνου.

«Οι ασθενείς που έχουν αντιμετωπίσει τον καρκίνο του μαστού αποτελούν ειδική ομάδα ασθενών που επίσης χρήζουν εξειδικευμένης προσέγγισης από ομάδα γιατρών και άλλων επιστημών υγείας όπως ψυχολόγων, διατροφολόγων και φυσιοθεραπευτών που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής» καταλήγει ο Δρ. Κιτηρής.


Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα