ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμπανάκι για χορήγηση αντιδιαβητικού φαρμάκου με σκοπό την απώλεια βάρους

24 Απριλίου 2023, 14:56

images

Την ανάγκη να εισαχθούν πρωτόκολλα και δραστικά μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης ενέσιμου φαρμάκου, το οποίο προορίζεται για τον σακχαρώδη διαβήτη, αλλά καταναλώνεται από πολίτες για σκοπούς απώλειας βάρους, υπογραμμίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Χρίστος Πέτρου.

Σε τηλεοπτική παρέμβαση στον Alpha Κύπρου ανέφερε ότι «οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν και το τελευταίο φαρμακευτικό σκεύασμα που εισάγεται στην Κύπρο και πού καταναλώνεται».

Όπως δηλώνει ο κ. Πέτρου, «το να ελέγξεις το φαρμακείο είναι πανεύκολο και γίνεται όπως γίνεται με συνταγή. Αυτές οι συνταγές από κάπου βγαίνουν. Οπόταν χρειάζεται να εισαχθούν και πρωτόκολλα και να γίνεται καλύτερος έλεγχος και πιο δραστικά μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης».

Σημείωσε ότι η συνταγογράφηση του εν λόγω ενέσιμου φαρμάκου σε άτομα που δεν είναι διαβητικά με σκοπό την απώλεια βάρους, είναι εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων, καθώς η εγκεκριμένη ένδειξη είναι μόνο για τον σακχαρώδη διαβήτη υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι η χορήγηση του φαρμάκου για σκοπούς απώλειας βάρους μπορεί να επιφέρει κάποιες ήπιες παρενέργειες από το γαστρεντερικό, όπως ναυτίες, εμετούς, φουσκώματα, ακόμα και παγκρεατίτιδα.

Ο κ. Πέτρου, τόνισε ότι το εν λόγω φάρμακο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται στην εγκυμοσύνη και οι γυναίκες που έχουν σκοπό να μείνουν έγκυες πρέπει να σταματήσουν το φάρμακο τουλάχιστον δύο μήνες πριν την προγραμματισμένη εγκυμοσύνη γιατί υπάρχουν αποθέματα ακόμη στον οργανισμό.

Στην περίπτωση που υπάρξουν παρενέργειες, «δεν μπορεί κανένας να αποδώσει ευθύνη στην εταιρεία, παρά μόνο σε αυτόν που συνταγογράφησε», είπε, καθώς «την ηθική και νομική ευθύνη φέρει αυτός που έχει συνταγογραφήσει».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα όρια που γίνεται η χορήγηση και πώς αυξάνεται η δόση με την πάροδο του χρόνου, συμπληρώνοντας ότι είναι ένα φάρμακο που έχει μεγάλο χρόνο ζωής και δεν σημαίνει ότι με επιπλέον δόση θα σταματήσει η όρεξη και θα χάσει περισσότερα κιλά το άτομο.

Πώς το φάρμακο συμβάλει στη μείωση βάρους

Ο κ. Πέτρου εξηγώντας πώς το ενέσιμο φάρμακο συμβάλει στην απώλεια βάρους, ανέφερε ότι «έχει πολλαπλές δράσεις στη ρύθμιση της γλυκόζης και της όρεξης, προκαλεί φούσκωμα και μειωμένη όρεξη, μειωμένη επιθυμία πρόσληψης λιπαρών και υδατανθράκων και βοηθά στον μεταβολισμό της γλυκόζης».

Επίσης, η δράση του φαρμάκου διαρκεί έως και μετά από λίγες μέρες όταν σταματά η χορήγηση του και αργότερα θα ξανανοίξει η όρεξη του ατόμου.

«Άρα αν δεν συνοδεύεται από άλλες παρεμβάσεις όπως η δίαιτα και η άσκηση, το αποτέλεσμα θα χαθεί και θα επανέλθει το βάρος. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι αυτό γίνεται σε ένα έως δύο μήνες μετά», πρόσθεσε.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα