ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλύτερα αποτελέσματα σε ασθενείς από γυναίκες χειρουργούς

10 September 2023, 06:00

images

Λιγότερο πιθανόν να έχουν δυσμενή έκβαση, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου δώδεκα μήνες μετά την επέμβαση, έχουν οι ασθενείς που χειρουργήθηκαν από γυναίκες, σύμφωνα με έκθεση που συμπεριλαμβάνει τα αποτελέσματα δύο μελετών και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Surgery της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.

Οι δύο μελέτες από τον Καναδά και τη Σουηδία, καταδεικνύουν ότι οι ασθενείς που χειρουργούνται από γυναίκες , είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστούν φροντίδα παρακολούθησης που σχετίζεται με ανεπιθύμητες εκβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου εντός της περιόδου δώδεκα μηνών μετά την επέμβαση.

Η μία μελέτη η οποία διεξήχθη στο Οντάριο του Καναδά  σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ενήλικες ασθενείς μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2007 και 31 Δεκεμβρίου 2019, εξέτασε τα χειρουργικά αποτελέσματα ασθενών που υποβλήθηκαν σε μία από τις  εικοσιπέντε προαιρετικές ή επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι ενενήντα ημέρες μετά την επέμβαση, το 13,9% των ασθενών που χειρουργήθηκαν από άνδρα  παρουσίασαν «δυσμενή μετεγχειρητικά αποτελέσματα», συμπεριλαμβανομένου θανάτου, επανεισαγωγής σε ιατρική μονάδα ή μετεγχειρητικών επιπλοκών, ενώ το ποσοστό των ασθενών που παρουσίασαν επιπλοκές  και είχαν χειρουργηθεί από γυναίκες, ήταν 12,5%.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι ένα χρόνο μετά την επέμβαση, τα ποσοστά αυτά προσαρμόστηκαν στο 20,7 % των ασθενών που έλαβαν θεραπεία από γυναίκες χειρουργούς με δυσμενή μετεγχειρητική έκβαση ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους ασθενείς που χειρουργήθηκαν από άνδρες ήταν 25%.

Η μελέτη του Οντάριο συνέκρινε επίσης τα ποσοστά θνησιμότητας, σημειώνοντας ότι 12 μήνες μετά την επέμβαση, το 2,4% των ασθενών που χειρουργήθηκαν από άνδρα πέθαναν μέσα σε ένα χρόνο από την επέμβαση, σε σύγκριση με το 1,6% των ασθενών που χειρουργήθηκαν από γυναίκες.

Ο Δρ Christopher Wallis, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης στο νοσοκομείο Mount Sinai στο Τορόντο, είπε ότι τα ευρήματα θα πρέπει να ωθήσουν τους άνδρες χειρουργούς να επανεξετάσουν τις  προσεγγίσεις τους στις χειρουργικές επεμβάσεις και να μάθουν από γυναίκες συναδέλφους προς όφελος των ασθενών τους.

Αφιερώνουν χρόνο στη λεπτομέρεια και την ακρίβεια

Μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε επίσης στο ιατρικό περιοδικό JAMA Surgery, επικεντρώθηκε σε 150.000 ασθενείς στη Σουηδία που υποβλήθηκαν σε χολοκυστεκτομή ή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Η μελέτη, βασισμένη σε δεδομένα από το Σουηδικό Μητρώο Χειρουργικής Χολολιθίασης, απαρτιζόταν από 849 (33,3%) γυναίκες χειρουργούς και 1.704 (67,7%) άνδρες χειρουργούς.

Η σουηδική μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που βρίσκονταν υπό τη φροντίδα γυναικών χειρουργών, παρουσίασαν λιγότερες χειρουργικές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών του χοληδόχου πόρου και μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο μετά τις επεμβάσεις.

Μία άλλη σημαντική διαπίστωση ήταν ότι οι γυναίκες χειρουργούσαν πιο αργά από τους άνδρες συναδέλφους , αφιερώνοντας χρόνο στη λεπτομέρεια και την ακρίβεια, καταφέρνοντας έτσι να  επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Ο Δρ My Blohm του Ινστιτούτου Karolinska στη Στοκχόλμη ο οποίος συνέγραψε τη μελέτη, ισχυρίστηκε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η χειρουργική τεχνική και οι συμπεριφορές ανάληψης κινδύνου, μπορεί να εξηγήσουν ορισμένες από τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων που παρατηρούνται στα χειρουργικά αποτελέσματα.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα