Η πρώιμη χρήση smartphone συνδέεται με ψυχικά προβλήματα
22 Ιουλίου 2025, 11:50

Η πρόωρη χρήση smartphone από παιδιά ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία όταν ενηλικιωθούν, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.
Συγκεκριμένα ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από το Global Mind Project, μια παγκόσμια βάση δεδομένων με ψυχολογικά προφίλ, δημογραφικά στοιχεία και πληροφορίες τρόπου ζωής από περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο χρήστες του διαδικτύου.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα παιδιά που απέκτησαν smartphone στην ηλικία των 12 ετών ή και νωρίτερα, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ανησυχητικών ψυχικών συμπτωμάτων στην πρώιμη ενήλικη ζωή, δηλαδή μεταξύ 18 και 24 ετών.
Συμπτώματα και επιπτώσεις
Τα συμπτώματα που συνδέθηκαν εντονότερα με την πρώιμη χρήση smartphone περιλαμβάνουν, αυτοκτονικές σκέψεις, επιθετικότητα, αποσύνδεση από την πραγματικότητα, και ψευδαισθήσεις
Στα κορίτσια, η πρόωρη πρόσβαση σχετίστηκε επίσης με χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, χαμηλή αυτοπεποίθηση και ασθενέστερη συναισθηματική ανθεκτικότητα, ενώ στα αγόρια παρατηρήθηκαν αυξημένη αστάθεια, μειωμένη ηρεμία, αδυναμία ενσυναίσθησης και χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Πιθανές αιτίες και κίνδυνοι
Οι ερευνητές αποδίδουν τις συνέπειες αυτές κυρίως στην πρόωρη έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον αυξημένο κίνδυνο διαδικτυακού εκφοβισμού, την διαταραχή του ύπνου και τις διαταραγμένες οικογενειακές σχέσεις κατά την ενηλικίωση.
Η έρευνα καλεί σε άμεση δράση για την προστασία της ψυχικής υγείας των επόμενων γενεών και προτείνει, την υποχρεωτική εκπαίδευση για την ψηφιακή παιδεία και την ψυχική υγεία στα σχολεία, τον περιορισμό της πρόσβασης σε smartphone και κοινωνικά δίκτυα για παιδιά κάτω των 13 ετών, και την ενίσχυση της εταιρικής ευθύνης για τις τεχνολογικές και κοινωνικές πλατφόρμες.
Όπως καταλήγουν, η πρώιμη τεχνολογική έκθεση χωρίς εποπτεία ενέχει μακροχρόνιους κινδύνους για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.