ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Νόσος Πάρκινσον θα ξεπεράσει τον καρκίνο - 3 χιλ. άτομα υποφέρουν στην Κύπρο

11 Απριλίου 2024, 09:33

images

Η Νόσος του Πάρκινσον (ΝΠ) θα έχει ξεπεράσει σε συχνότητα εμφάνισης τον καρκίνο έως το 2040, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά της νόσου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αν και η Νόσος του Πάρκινσον αυξάνεται σε συχνότητα με την ηλικία, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αφορά και ανθρώπους κάτω των 50 ετών.

Η συχνότητα της νόσου στον δυτικό κόσμο είναι περίπου στο 0,2% του πληθυσμού.

Βάσει αυτών υπολογίζεται ότι στην Κύπρο υποφέρουν από τη Νόσο Πάρκινσον γύρω στις 2,5-3 χιλ. άτομα.

Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι περίπου 1% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 50 χρόνων, υποφέρει από Νόσο του Πάρκινσον.

Τα χαρακτηριστικά και αιτίες της νόσου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για νευροεκφυλιστική νόσο, η οποία ξεκινά από πολύ νωρίς στην ηλικία, αλλά εκδηλώνεται με τα γνωστά κινητικά της συμπτώματα κυρίως σε ηλικίες άνω των πενήντα χρόνων.

Τα χαρακτηριστικά κινητικά συμπτώματα της ασθένειας είναι: ο τρόμος, η βραδυκινησία, η δυσκαμψία στις κινήσεις και οι διαταραχές ισορροπίας με συχνές απρόσμενες πτώσεις. 

«Κάποια γενετική προδιάθεση μαζί και με την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων φαίνεται ότι αποτελούν μαζί την αιτία που προκαλείται μια αργή και σταδιακή εκφύλιση των κυττάρων του εγκεφάλου που παράγουν την ουσία ντοπαμίνη», ανέφερε στο YgeiaWatch, o ανώτερος νευρολόγος διευθυντής του τμήματος νευροανοσολογίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, Δρ Μάριος Παντζαρής.

Η έναρξη της καταστροφής των κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη ξεκινά πολύ πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου (σε νεαρή ηλικία).

Όπως εξηγεί ο Δρ. Παντζαρής, στο 10% περίπου των περιπτώσεων υπάρχουν κληρονομικά παθολογικά γονίδια (κληρονομικές μορφές).

Στα πιο πάνω περιστατικά, η ηλικία έναρξης είναι συνήθως κάτω των πενήντα χρόνων. Στο υπόλοιπο 90% των περιπτώσεων (σποραδικές μορφές) θεωρείται ωστόσο, ότι στην πλειονότητα τους υπάρχει κάποια γενετική συμμετοχή στην εκδήλωση της νόσου.

Το πρώτο σύμπτωμα που εμφανίζουν συνήθως οι ασθενείς με ΝΠ είναι ο τρόμος στο ένα χέρι. Ο τρόμος αυτός εμφανίζεται συνήθως σε ηρεμία, δηλαδή όταν το χέρι δε δουλεύει, αλλά παραμένει ακίνητο ενώ μπορεί να συνοδεύεται από γενική επιβράδυνση στις κινήσεις, βραδύτητα στη βάδιση και αίσθημα αστάθειας.

Χαρακτηριστικά ο ασθενής με Νόσο του Πάρκινσον περπατά αργά, σέρνοντας συχνά τα πόδια του και σκύβοντας μπροστά.

«Η έναρξη της βάδισης είναι αργή και διστακτική, σαν να κολλάνε τα πόδια στο πάτωμα. Ο ασθενής καθώς περπατά μπορεί ξαφνικά να μείνει ακίνητος, σαν να παγώνει και να μην μπορεί να κάνει βήμα», εξηγεί ο Δρ. Παντζαρής.

Παράλληλα, η ομιλία γίνεται πιο αδύναμη και δυσκολότερο κατανοητή και επηρεάζεται και η κατάποση.

Άλλα μη κινητικά συμπτώματα είναι:  πόνοι και ενοχλήσεις στα χέρια και τα πόδια, νευραλγίες,  άγχος και κατάθλιψη, διαταραχές λειτουργίας της ουροδόχου κύστης, βραδύτητα στη σκέψη, διαταραχές μνήμης.

Μέτρα για θεραπεία

Η θεραπεία της Νόσου του Πάρκινσον, αναφέρει ο γιατρός, στοχεύει  στη χορήγηση αποτελεσματικών φαρμάκων κατά των συμπτωμάτων της νόσου. Επιπλέον, στη βελτίωση των κινητικών διαταραχών βοηθά η καλή φυσική κατάσταση, η γυμναστική, η φυσιοθεραπεία και η εργοθεραπεία.

«Στα αρχικά στάδια της νόσου οι ασθενείς ανταποκρίνονται πολύ καλά στη θεραπεία με τα φάρμακα και είναι σχετικά  καλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας χωρίς διακυμάνσεις στην κλινική τους εικόνα. Αργότερα όμως, καθώς περνούν τα χρόνια,  αρχίζουν να εμφανίζονται προβλήματα, κυρίως με διακυμάνσεις της κινητικότητας των ασθενών με εναλλαγές με περιόδους βραδυκινησίας, ακινησίας ή/και υπερκινησιών, ακούσιες δηλαδή και συνεχείς κινήσεις των άκρων ή και του κορμού», προσθέτει.

Οι πιο πάνω επιπλοκές, εξηγεί ο Δρ. Παντζαρής, οφείλονται τόσο στην εξέλιξη της Νόσου του  Πάρκινσον όσο και στις παρενέργειες των ίδιων των φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον Δρ Παντζαρή, στην Κύπρο τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια έχουν χειρουργηθεί με τη μέθοδο DBS με πρωτοβουλία του Κέντρου Κινητικών Διαταραχών του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου σε πάνω από 40 ασθενείς οι οποίοι έχουν παρουσιάσει σημαντική βελτίωση στην κλινική τους εικόνα.

Ο Δρ. Πανταζής σημειώνει ότι στο ΙΝΓΚ διενεργούνται συνεχώς μελέτες που αφορούν στην επιδημιολογία της νόσου, στη γονιδιακή κληρονομικότητα της -ειδικά σε νεαρά άτομα-, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί κλινικές μελέτες σε σχέση με τη βελτίωση της νόσου με συμπληρώματα διατροφής καθώς επίσης και μελέτες που αφορούν στην παθογένεια αυτής σε σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα