ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Κύπρος χαράζει πορεία ως διαστημικός κόμβος

23 Ιουλίου 2025, 13:45

images

Με σταθερά και φιλόδοξα βήματα προχωρεί η Κύπρος ώστε να εδραιωθεί ως περιφερειακός κόμβος υψηλής τεχνολογίας και στρατηγικός εταίρος στον διαστημικό τομέα της Ευρώπης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, σημειώνοντας πως η χώρα επικεντρώνει την προσπάθειά της σε τέσσερις βασικούς τομείς.

Όπως σημειώνεται, το Τμήμα που λειτουργεί πλέον ως το επίσημο Διαστημικό Γραφείο της Κύπρου (Cyprus Space Office), εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία στα ευρωπαϊκά και διεθνή διαστημικά fora, προωθώντας την εθνική πολιτική σε θέματα διαστήματος, δορυφορικών εφαρμογών και συνεργασίες που θα ενισχύσουν το εγχώριο οικοσύστημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η υιοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής Διαστήματος 2022–2027, η οποία επικαιροποιείται με προοπτική έως το 2030, αποτελεί καταλύτη για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα. Παράλληλα, η θέσπιση του Νόμου για το Διάστημα το 2023 διασφαλίζει τη νομική και θεσμική βάση για την ασφαλή, οργανωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη διαστημικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή επικράτεια.

Το Τμήμα αναφέρει στη συνέχεια πως η Κύπρος επικεντρώνει την προσπάθειά της σε τέσσερις βασικούς τομείς.

Πρώτον, στις δορυφορικές επικοινωνίες, με σύγχρονες υποδομές όπως τα δύο teleports (Cyta και Hellas Sat) και με 4 δορυφόρους υπό κυπριακή σημαία. Δεύτερον, στην παρατήρηση γης, μέσω του έργου EXCELSIOR και του Κέντρου Αριστείας "Ερατοσθένης". Τρίτον στη δορυφορική πλοήγηση, με την παρουσία κρίσιμων ευρωπαϊκών υποδομών του συστήματος Galileo και EGNOS, και τέταρτον στη συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), με περισσότερα από 70 έργα και χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 14 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως σημειώνεται, στρατηγικής σημασίας είναι η επιδίωξη της Κύπρου για αναβάθμιση σε Associate Member της ESA μέχρι το 2026 (το αίτημα υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2025), χρονιά κατά την οποία θα προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ.

Το κυπριακό διαστημικό οικοσύστημα αριθμεί περίπου 70 φορείς από τον ιδιωτικό, δημόσιο και ακαδημαϊκό χώρο.

Σε διεθνές επίπεδο, η Κυπριακή Δημοκρατία τον Οκτώβριο του 2024 προσχώρησε στις Συμφωνίες Άρτεμις για το Διάστημα (Artemis Accords). Οι Συμφωνίες Άρτεμις είναι ένα μη δεσμευτικό σύνολο αρχών που έχουν σχεδιαστεί για να καθοδηγήσουν την πολιτική εξερεύνησης και χρήσης του διαστήματος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA).

Επιπρόσθετα, η Κύπρος αναπτύσσει συνεργασίες με χώρες όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με στόχο την ένταξη της χώρας στην αλυσίδα αξίας μεγάλων διαστημικών έργων, περιφερειακά και διεθνώς, αναφέρεται.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό Διαστημικό Οικοσύστημα και τη διεθνή δικτύωση των κυπριακών εταιρειών/ οργανισμών,  επισημαίνεται πως αριθμός τους έχει συνάψει συνεργασίες για συμμετοχή σε κοινοπραξίες ως μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας μεγάλων διεθνών κολοσσών του Διαστημικού τομέα, όπως η Airbus, Thales Alenia , OHB, κ.α.

Εξάλλου, το Τμήμα υπογραμμίζει πως η διαστημική πολιτική δεν αποτελεί απλώς έναν τεχνολογικό τομέα για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά βασικό πυλώνα για τη διαφοροποίηση της οικονομίας, την εθνική ανθεκτικότητα και την οικοδόμηση μιας μακροπρόθεσμης προοπτικής. «Μέσα από δράσεις καινοτομίας, στρατηγικές συνεργασίες και ενίσχυση της εγχώριας τεχνογνωσίας, η Κύπρος χαράσσει το δικό της μονοπάτι στο ευρωπαϊκό και διεθνές διαστημικό στερέωμα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα