ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γυμναστές: Ποινικό αδίκημα η άσκηση επαγγέλματος χωρίς εγγραφή στο μητρώο

13 Ιουνίου 2023, 13:00

images

Ποινικό αδίκημα αποτελεί η διενέργεια του επαγγέλματος του γυμναστή χωρίς την εγγραφή στο μητρώο εγγραφής γυμναστών, αναφέρει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πτυχιούχων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΠΑΣΥΠΕΦΑΑ).

Σε υπόμνημα με αφορμή τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού που έγινε στις 24 Μαΐου 2023, ο Σύνδεσμος εξηγεί ότι έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς, με καταληκτικό αποτέλεσμα ο ΚΟΑ, αρχικά με ανακοίνωση του ημερομηνίας 25/07/2019, αλλά και με το πρακτικό απόφασης συνεδρίασης του Διοικητικού του Συμβουλίου, ημερομηνίας 30/07/2019, να επιβεβαιώνει την ύπαρξη της νομοθεσίας που διέπει το επάγγελμα του γυμναστή, αλλά και των κανονισμών, οι οποίοι ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα, και έχει αφαιρέσει οποιαδήποτε ενέργεια για το συγκεκριμένο πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος στα γυμναστήρια. 

Παράλληλα, προσθέτει, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει υιοθετήσει πλήρως  τις ομόφωνες αποφάσεις της Επιτροπής Παιδείας (16/10/2019 και 30/09/2020) και προχώρησε σε εφαρμογή του περί Εγγραφής Γυμναστών νόμου, και με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 28/07/2022 προχώρησε σε δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας εγγραφής Γυμναστών στο Μητρώο Εγγραφής Γυμναστών. 

Ως εκ τούτου, με βάση τα παραπάνω και την ανακοίνωση του ΥΠΑΝ, ημερομηνίας 2 Μαΐου 2023, τονίζεται, έχει καταστεί υποχρεωτική η εγγραφή στο μητρώο και η μη συμμόρφωση αποτελεί ποινικό αδίκημα αφού ουδείς δικαιούται να ενεργεί ως γυμναστής ή να προβάλλει τον εαυτό του ως γυμναστή, εκτός αν είναι εγγεγραμμένος γυμναστής δυνάμει του  παρόντος Νόμου (Ο περί Εγγραφής Γυμναστών Νόμος του 1995 (Ν. 17(I)/1995).

Σημειώνει, επίσης, ότι η ισχύουσα νομοθεσία έχει ισχύ από την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας εγγραφής Γυμναστών (3 Μαΐου 2023) και του ανοίγματος του μητρώου με τις ανάλογες απαντήσεις έγκρισης από το Υπουργείο προς τους αιτούντες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πτυχιούχων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, χαρακτηρίζει πρωτοφανές το γεγονός ότι ξανατίθεται το συγκεκριμένο θέμα για συζήτηση, χωρίς καμία ουσία.

Υπενθυμίζεται ότι η Πρόεδρος του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), καθηγήτρια Μαίρη Κουτσελίνη, τόνισε ότι είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας αλλά και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού για να μελετήσει τροποποιήσεις στον «περί Εγγραφής Γυμναστών Νόμο του 1995 (17(Ι)/1995)», ούτως ώστε να γίνονται αποδεκτοί για εργοδότηση σε γυμναστήρια απόφοιτοι με προσόντα που αποκτώνται μετά από παρακολούθηση σπουδών σύντομου κύκλου, όπως είναι η ευρεία πρακτική στην Ευρώπη.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα