ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν αναγνώριση διετών πτυχίων εκπαιδευτών γυμναστικής

12 Ιουνίου 2023, 06:00

images

Την αναγνώριση διετών πτυχίων εκπαιδευτών γυμναστών και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει τα προσόντα των εκπαιδευτών γυμναστικής και τη λειτουργία των γυμναστηρίων, ζητούν οι γυμναστές, με το εν λόγω θέμα να έχει συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού.

Σύμφωνα με υπόμνημα της Προέδρου του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), καθηγήτριας Μαίρης Κουτσελίνη, είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας αλλά και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού για να μελετήσει τροποποιήσεις στον «περί Εγγραφής Γυμναστών Νόμο του 1995 (17(Ι)/1995)», ούτως ώστε να γίνονται αποδεκτοί για εργοδότηση σε γυμναστήρια απόφοιτοι με προσόντα που αποκτώνται μετά από παρακολούθηση σπουδών σύντομου κύκλου, όπως είναι η ευρεία πρακτική στην Ευρώπη.

Προσθέτει ότι ο Φορέας εισηγείται τα εν λόγω σύντομου κύκλου προγράμματα σπουδών όπως ενταχθούν στο επίπεδο 5b (διάρκειας 2 ετών) και 5c (διάρκειας 3 ετών) του Ευρωπαϊκού και του Εθνικού πλαισίου Προσόντων. 

Σημειώνει ακόμη ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα, στο τροποποιητικό νομοσχέδιο, ούτως ώστε να τηρούνται χωριστά μητρώα με συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα στον χώρο του αθλητισμού, ανάλογα με τον τίτλο σπουδών που κατέχει ο/η κάθε επαγγελματίας. 

Ο Σύνδεσμος Γυμναστών Κύπρου της ΟΕΛΜΕΚ, αναφέρει σε δικό του υπόμνημα ότι το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας μετά από εντολές της Επιτροπής Παιδείας προχώρησε σε εφαρμογή του περί Εγγραφής Γυμναστών νόμου, και με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 28/07/2022 προχώρησε σε δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας εγγραφής Γυμναστών στο Μητρώο Εγγραφής Γυμναστών στην οποία είναι υποχρεωτική η εγγραφή από όλους τους Γυμναστές.

Επίσης, αναφέρει ότι ο ΚΟΑ, επιβεβαίωσε την ύπαρξη της νομοθεσίας που διέπει το επάγγελμα του γυμναστή, αλλά και των κανονισμών οι οποίοι ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα, και έχει αφαιρέσει οποιαδήποτε ενέργεια για το συγκεκριμένο πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος στα γυμναστήρια.

Συνεπώς, οι πιο πάνω ενέργειες υιοθετούν πλήρως τη νομοθεσία αλλά και τους κανονισμούς που διέπουν τις Ιδιωτικές Σχολές Γυμναστικής, προασπίζοντας σοβαρά και ευαίσθητα θέματα, όπως είναι αυτό της Δημόσιας Υγείας, Ασφάλειας και Εκπαίδευσης.

Ακόμη, η μη συμμόρφωση αποτελεί ποινικό αδίκημα αφού ουδείς δικαιούται να ενεργεί ή να προβάλλει τον εαυτό του ως Γυμναστή, εκτός αν είναι εγγεγραμμένος Γυμναστής δυνάμει του παρόντος Νόμου (Ο περί Εγγραφής Γυμναστών Νόμος του 1995 (Ν. 17(I)/1995). 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που ορίζει τα προσόντα των Γυμναστών, αφού έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς, ζητώντας από την Επιτροπή Παιδείας να λάβει την ανάλογη θέση και μέτρα για την προστασία όλων των εμπλεκομένων.

Περιμένουν μελέτη ΚΟΑ και θέση ΥΠΑΝ

Το εν λόγω θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Παιδείας στις 24 Μαΐου 2023, όπου οι βουλευτές-μέλη άκουσαν τις απόψεις των εμπλεκομένων και αναμένουν να τους κατατεθεί μελέτη από τον ΚΟΑ ενώ και επίσημη θέση του ΥΠΑΝ, ούτως ώστε να εκσυγχρονίσουν το νομοθετικό πλαίσιο και να δώσουν εργασία και σε πολίτες οι οποίοι αποφοιτούν από διετή προγράμματα σπουδών, αφού, παίρνουν δίπλωμα αναγνωρισμένου κλάδου από το Υπουργείο.

Εκπρόσωποι ιδιωτικών πανεπιστημίων ενημέρωσαν την Επιτροπή για τις δικές τους ενέργειες όσον αφορά την προσφορά διετών προγραμμάτων σπουδών στο κλάδο, σημειώνοντας ότι δεν τα προσφέρουν πια και ότι έδωσαν τη δυνατότητα σε απόφοιτους αυτών των προγραμμάτων να αποκτήσουν πτυχίο τετραετούς φοίτησης. Κάποιοι εκ των εκπροσώπων εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει οι επαγγελματίες του κλάδου να έχουν το ελάχιστο, τετραετή φοίτηση. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ζήτησαν από τον ΚΟΑ και το Υπουργείο Παιδείας «να αναλάβουν τις ευθύνες τους». 

Σημείωσε ότι, από τη στιγμή που είχαν δώσει τη δυνατότητα σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να παράσχουν ένα δίπλωμα και χορήγησαν με φοιτητική χορηγία κάποιους φοιτητές, οι οποίοι, αφού ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους, άρχισαν να ασκούν το επάγγελμα βοηθού γυμναστή ή την εξειδίκευση που είχαν λάβει με την διετή φοίτηση, δεν είναι δυνατόν, όπως είπε, να οδηγούνται σήμερα από το ίδιο το Υπουργείο και τον ΚΟΑ στα δικαστήρια. 

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα