ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γ. Έλληνας: Καλυτερεύει η συνεργασία ιατρικής και βοτάνων

19 Μαρτίου 2023, 06:00

images

Καλυτερεύει η συνεργασία του τομέα της ιατρικής με τον τομέα της βοτανολογίας, αναφέρει ο βοτανολόγος Γιώργος Έλληνας, επισημαίνοντας ότι αρκετός κόσμος αναζητά φυσικά στοιχεία θεραπείας αντί χημικά.

Σε συνέντευξή του στο YgeiaWatch ο κ. Έλληνας σημειώνει ότι τα πρώτα φάρμακα που έχουν δημιουργηθεί ήταν εξολοκλήρου από τα βότανα, όπως η ασπιρίνη που έγινε από ένα δέντρο, την ιτιά.

Ερωτηθείς εάν η ιατρική επιστήμη έχει συνεργαστεί αρκετά με τη βοτανολογία, σχολίασε ότι «σε κάποιους τομείς βλέπουμε να καλυτερεύει η συνεργασία ιατρικής και βοτάνων, θα έλεγα, όμως υπάρχει πολύς δρόμος».

Πρόσθεσε ότι «τα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο συνήθως δεν δίνουν τόση σημασία στα βότανα, προωθούν περισσότερο τα φάρμακα και εκεί είναι το μεγάλο θέμα».

Παρόλα αυτά, είπε, «σιγά-σιγά βλέπω αρκετοί γιατροί, λόγω του ότι ο κόσμος ζητά κάτι πιο φυσικό από ότι χημικό, άρχισαν να ενδιαφέρονται ποια βότανα μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς τους».

Όσον αφορά τον τομέα της βοτανολογίας, ανέφερε ότι την τελευταία δεκαετία υπήρξε αρκετή ανάπτυξη και μάλιστα «περισσότερη από ότι θα αναμέναμε». Εντούτοις, κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιο ανεπτυγμένες από την Κύπρο, ειδικά η Γαλλία και η Αγγλία, πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο που αναπτύσσεται».

Ποια βότανα βοηθούν στην υγεία του ανθρώπου

Ανάμεσα σε πολλά βότανα τα οποία υπάρχουν στην Κύπρο με θεραπευτικές ειδικότητες, ο κ. Έλληνας ανέφερε μερικά όπως το κυπριακό θρουμπί, το οποίο είναι πολύ καλό για στομαχικά προβλήματα. «Βγάζουμε και ανθόνερο από το συγκεκριμένο βότανο, που δίνουμε κάποιες σταγόνες μετά από κάθε γεύμα», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στο γαϊδουράγκαθο, που είναι δυνατό φάρμακο και χρησιμοποιείται για να καθαρίσει το συκώτι, το αλόη βέρα που είναι πιο γνωστό και χρησιμοποιείται για εξωτερικά εγκαύματα αλλά και για εσωτερική κατανάλωση.

Υπάρχει, ακόμη, η αχίλλεια που βοηθά σε πολλά γυναικολογικά προβλήματα, και η βαλεριάνα που είναι το βότανο του ύπνου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα άτομο που έχει αϋπνίες.

Πρόσθεσε τον βασιλικό ο οποίος βοηθά στην καλή χώνεψη αλλά και τον εγκέφαλο.

«Έχουμε την οικογένεια της μέντας, τον δυόσμο τα οποία βοηθούν σε στομαχικά και εντερικά προβλήματα και πονοκεφάλους. Έχουμε τα φύλλα της ελιάς που είναι ένα καλό βότανο για αποτοξίνωση, τα φύλλα της καρυδιάς που χρησιμοποιούνται για αρθριτικά», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε το κιούλι που καθαρίζει τον οργανισμό και μειώνει τη χοληστερόλη, τον κόνυζο που βοηθά για τον διαβήτη, η κινούρα ένα καινούργιο βότανο που φυτεύεται στην Κύπρο που μειώνει αρκετά τον διαβήτη τύπου 2 και η λουίζα που βοηθά κάποιον να χάσει βάρος.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Η συνέντευξη:

Ερ.: Πώς ξεκινήσατε αυτό το επάγγελμα; Ποιες άλλες δραστηριότητες επιτελείτε; Παράγετε και δικά σας προϊόντα;

Απ.: Εγώ το στοιχείο της βοτανολογίας το είχα από χρόνια και δούλευα μόνο για προσωπικούς σκοπούς, δηλαδή μόνο για την οικογένεια μου, έφτιαχνα σε μικρή κλίμακα κάποια βότανα, κάποια πράγματα για την οικογένεια.

Μετά το 2013, η αιτία θα έλεγα ήταν η κρίση στην Κύπρο, γιατί δούλευα προηγουμένως στην οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα μου που ήταν εργοστάσιο μαρμάρων.

Το πρώτο μου πτυχίο είναι διοίκηση επιχειρήσεων. Μετά το 2013 όταν είδα ότι κατάρρεε η βιομηχανία γενικά την εποχή αυτή και λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν στην τράπεζα, ξεκίνησα παράλληλα ένα συσκευαστήριο βοτάνων, όπου ξεκίνησα να παράγω βότανα τα οποία άρχισα να διαθέτω πρώτα σε ένα μικρό κατάστημα που άνοιξα στην Ορεινή της Λεμεσού στο χωριό Λόφου.

Ο λόγος που έγινε εκεί είναι γιατί υπήρχαν αρκετά άγρια βότανα, οπόταν είχα την ευκαιρία να τα συλλέγω και να κάνω μία αρχή με τα άγρια βότανα.

Τώρα έχω δικές μου καλλιέργειες, παράγω και δικά μου προϊόντα. Μου αρέσουν και δίνω προτεραιότητα στα βιολογικά και άγρια βότανα, γιατί έχουν πιο πολλές θεραπευτικές ιδιότητες από τα συμβατικά. Επίσης δουλεύω και με ένα δίκτυο μαθητών, επειδή διδάσκω βοτανολογία από το 2013. Έχω διάφορες μονάδες βιολογικές σε διάφορα χωριά της Κύπρου, έτσι πολλές φορές αγοράζω την παραγωγή τους για να συμπληρώσω τις δικές μου ανάγκες.

Αυτή στιγμή παράγουμε τα βότανα σε τσάγια, σε κάψουλες, κάποιες θεραπευτικές κρέμες από τα βότανα, παράγουμε βάμματα, αιθέρια λάδια για τα οποία έχουμε ειδική μηχανή – αποστακτήρα για να γίνεται η παραγωγή τους και διάφορα λάδια τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξωτερικά στο σώμα.

Ταυτόχρονα, διδάσκω για τη βοτανολογία, είτε σε τάξεις, είτε μέσω διαδικτυακών μαθημάτων και τα συμπληρώνουμε με περπάτημα στη φύση όπου δείχνουμε τα βότανα και κάποιες επιτόπου κατασκευές, δηλαδή πώς μπορεί κάποιος να φτιάξει τη δική του κρέμα κτλ.

Επίσης συμβουλεύουμε ασθενείς όταν έχουν εξέταση από γιατρό και δεν έχουν κάτι το παθολογικό, για παράδειγμα για πόνο στο στομάχι ή κακή χώνευση, τότε συμβουλεύουμε τι βότανα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει. 

Ακόμη, παράγω βότανα τα οποία διανέμονται σε 20-25 καταστήματα στην Κύπρο σε όλες τις πόλεις, έχω δικό μου βιολογικό κατάστημα στη Λάρνακα το «Βίο Φύση - Organic and Health Products» και επίσης πολλές φορές κάνω συμβουλευτική σε κάποια άτομα τα οποία έχουν κάποια προβλήματα υγείας ή κάποια άτομα που θέλουν να τα προλάβουν. Για εμένα η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό.

Ερ.: Είναι αρκετά ανεπτυγμένος ο τομέας της βοτανολογίας στην Κύπρο; Πώς συγκρίνετε με την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Απ.: Την τελευταία δεκαετία είχαμε αρκετή ανάπτυξη θα έλεγα, περισσότερη από ότι θα αναμέναμε. Έχουμε αρκετό κόσμο που περνά από τα μαθήματα και ενδιαφέρεται. Σίγουρα κάποιες χώρες της ΕΕ είναι πιο ανεπτυγμένες από εμάς, ειδικά η Γαλλία και η Αγγλία ασχολούνται αρκετά. Αλλά μπορώ να πω ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο που αναπτύσσεται.

Ερ.: Ποια βότανα κάνουν καλό και ποια κακό στην υγεία; Ποια βότανα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες;

Απ.: Δεν χρησιμοποιούμε τα τοξικά βότανα, αλλά υπάρχουν βότανα που είναι πολύ τοξικά όπως το κώνειο που είναι δηλητήριο. Φυσικά κάποια βότανα τα οποία είναι δηλητηριώδη τα χρησιμοποιούν οι ομοιοπαθητικοί, ένας άλλος κλάδος, για να φτιάξει κάποια φάρμακα.

Τα περισσότερα βότανα που χρησιμοποιούμε είναι ασφαλή, δηλαδή το κυριότερο πλεονέκτημα είναι ότι δεν έχουμε παρενέργειες στον ασθενή, αλλά πάντοτε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Για παράδειγμα, υπάρχουν βότανα που ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση, άρα το συγκεκριμένο βότανο δεν μπορεί να δοθεί σε ένα ασθενή με ψηλή αρτηριακή πίεση. Ή κάποιος ο οποίος έχει χαμηλή αρτηριακή πίεση, δεν μπορεί να του δοθεί ένα βότανο που μειώνει την πίεση. Κάποιος που χορηγεί τα βότανα θα πρέπει να έχει γνώση για τις θεραπευτικές ιδιότητες του κάθε βοτάνου.

Έχουμε πάρα πολλά θεραπευτικά βότανα στην Κύπρο. Για παράδειγμα, έχουμε το κυπριακό θρουμπί το οποίο είναι πολύ καλό για στομαχικά προβλήματα. Επίσης βγάζουμε και ανθόνερο από το συγκεκριμένο βότανο, που δίνουμε κάποιες σταγόνες μετά από κάθε γεύμα. Υπάρχει το γαϊδουράγκαθο που είναι δυνατό φάρμακο που χρησιμοποιείται για να καθαρίσει το συκώτι, το αλόη βέρα που είναι πιο γνωστό, χρησιμοποιείται για εξωτερικά εγκαύματα αλλά και για εσωτερική κατανάλωση. Έχουμε την αχίλλεια που βοηθά σε πολλά γυναικολογικά προβλήματα, και η βαλεριάνα που είναι το βότανο του ύπνου το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα άτομο που έχει αϋπνίες. Ο βασιλικός βοηθά την καλή χώνεψη αλλά και για τον εγκέφαλο. Έχουμε την οικογένεια της μέντας, τον δυόσμο τα οποία βοηθούν σε στομαχικά και εντερικά προβλήματα και πονοκεφάλους. Έχουμε τα φύλλα της ελιάς που είναι ένα καλό βότανο για αποτοξίνωση, τα φύλλα της καρυδιάς που χρησιμοποιούνται για αρθριτικά. 

Το κιούλι που καθαρίζει τον οργανισμό και μειώνει τη χοληστερόλη, τον κόνυζο που βοηθά για τον διαβήτη, η κινούρα ένα καινούργιο βότανο που φυτεύεται στην Κύπρο που μειώνει αρκετά τον διαβήτη τύπου 2. Είναι η λουίζα που βοηθά κάποιον να χάσει βάρος και πάρα πολλά άλλα.

Στην Κύπρο υπάρχουν περισσότερα από 2000 φυτά.

Έχουμε φτιάξει και ένα μικρό βιβλίο, ονομάζεται το «Μικρό Βιβλίο Βοτανολογίας του Γιώργου Έλληνα», που είναι πρακτικός οδηγός, άρα κάποιος μπορεί να δει τη φωτογραφία του βοτάνου και τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Ερ.: Κάποιος αν θέλει να προμηθευτεί κάποιο βότανο είτε σε μορφή τσαγιού είτε σε άλλη μορφή, θα πρέπει πρώτα πάντα να συμβουλευτεί τον γιατρό ή μπορεί και από μόνος του;

Απ.: Κάποιος ο οποίος δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας μπορεί να χρησιμοποιήσει τα βότανα εύκολα. Και οι γιαγιάδες μας, μας έδιναν γλυκάνισο όταν είχαμε στομαχικά προβλήματα. Υπάρχουν κάποια απλά βότανα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε.

Αν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας, τότε θα ήταν καλύτερα να υπάρχει και η γνώμη του ειδικού γιατρού.

Ερ.: Το κλίμα της Κύπρου είναι αρκετά ευνοϊκό για τη βλάστηση βοτάνων;

Απ.: Είναι ευνοϊκό γιατί έχουμε και διάφορα υψόμετρα. Δηλαδή, πολύ διαφορετικά βότανα συναντούμε στη θάλασσα, στον Ακάμα για παράδειγμα, από τα βότανα που θα συναντήσουμε μέχρι την κορυφή του Τροόδους.

Έχουμε αυτό το υψόμετρο που ξεκινά από 0 μέχρι σχεδόν 2000 μέτρα, βοηθά στο να έχουμε διάφορα βότανα. Ο ήλιος βοηθά πολύ τα βότανα, επίσης. Στις καλλιέργειες βάση ποιότητας είναι πολύ καλύτερες από τα ευρωπαϊκά. Το μόνο μειονέκτημα, είναι στις καλλιέργειες να υπάρχει νερό για να ποτίζονται τα βότανα.

Ερ.: Υπάρχουν ενδημικά βότανα στην Κύπρο;

Απ.: Ενδημικά έχουμε μόνο 140 φυτά στην Κύπρο, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.

Από τα ενδημικά βότανα θα ξεχωρίσω τρία πολύ σημαντικά. Το ένα είναι το thymous intringen είναι ένα είδος θυμαριού που υπάρχει μόνο στην Κύπρο. Το δεύτερο είναι η λεγόμενη σαψισιά, ένα είδος ματζουράνας/ρίγανης, το οποίο φυτρώνει στα ημιορεινά της Κύπρου. Το συναντούμε συνήθως στα ημιορεινά της Πάφου και στην περιοχή της Λεμεσού στα χωριά Λόφου και Συλίκου. Έχουμε και το γουιλιάνα που συναντούμε μόνο στο Τρόοδος.

Ερ.: Ο κόσμος της Κύπρου ενδιαφέρεται για τα βότανα και για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες;

Απ.: Πάντοτε υπάρχουν τα άτομα που έχουν προκαταλήψεις, όμως εκείνο που βλέπουμε είναι ότι υπάρχει μεγάλη αυξητική τάση του κόσμου που ενδιαφέρεται για τα βότανα.

Για αυτό κάνουμε και διάφορα προγράμματα στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο για τα βότανα που έχουν μεγάλη ακροαματικότητα. Επίσης σε κοινότητες που πάμε σε χωριά, μας καλούν Σύνδεσμοι και σχολεία για να μιλήσουμε για τα βότανα, σχολεία δημιουργούν βοτανικούς κήπους, και πλέον τουρίστες ενδιαφέρονται για τα βότανα της Κύπρου.

Άρα θα έλεγα είναι ένας δρόμος ο οποίος προσελκύει περισσότερο κόσμο συνεχώς.

Ερ.: Πιστεύετε η ιατρική επιστήμη έχει συνεργαστεί αρκετά με τη βοτανολογία; Πολλές φορές βλέπουμε και φάρμακα που περιέχουν και διάφορα βότανα.

Απ.: Τα πρώτα φάρμακα που έχουν δημιουργηθεί ήταν από τα βότανα, όπως η ασπιρίνη που έγινε από ένα δέντρο την ιτιά. Τα πρώτα φάρμακα ήταν όλα εξολοκλήρου από τα βότανα.

Σε κάποιους τομείς βλέπουμε να καλυτερεύει η συνεργασία ιατρικής και βοτάνων, θα έλεγα, όμως υπάρχει πολύς δρόμος. Τα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο συνήθως δεν δίνουν τόση σημασία στα βότανα, προωθούν περισσότερο τα φάρμακα και εκεί είναι το μεγάλο θέμα.

Ενώ σιγά σιγά βλέπω αρκετοί γιατροί, λόγω του ότι ο κόσμος ζητά κάτι πιο φυσικό από ότι το χημικό, άρχισαν να ενδιαφέρονται ποια βότανα μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς τους. 




Σχετικά Άρθρα