ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φλέγον ζήτημα τα δεκατέσσερα εξαφανισμένα ασυνόδευτα παιδιά

16 Μαΐου 2022, 16:49

images

Επί τάπητος τέθηκε σήμερα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το ζήτημα της εξαφάνισης 14 ασυνόδευτων παιδιών από το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών Πουρνάρα και άλλες δομές, καθώς και το ζήτημα της ελλιπούς επιτήρησης τους από κοινωνικούς λειτουργούς.

Κατά τη συνεδρία τονίστηκε η σημασία της πρόληψης και της ικανοποίησης των αναγκών των ασυνόδευτων παιδιών αιτητών ασύλου, με την παρουσία και του Αρχηγού της Αστυνομίας Κύπρου Στέλιου Παπαθεοδώρου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Αστυνομία «ασχολείται εντατικά και δεν φείδεται κανενός μόχθου για τον εντοπισμό των ελλειπόντων προσώπων».

Η Α' Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Χαρά Ταπανίδου ενημέρωσε την επιτροπή για την επικείμενη πρόσληψη επιπλέον προσωπικού μέχρι τον Ιούλιο, το οποίο θα συνδράμει τις προσπάθειες των υφιστάμενων λειτουργών, ενώ αναμένεται υπογραφή πρωτοκόλλου με τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και την Αστυνομία προκειμένου να αναβαθμιστεί η στήριξη προς τα εν λόγω παιδιά.

Από την πλευρά της Υπηρεσίας Ασύλου, η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής στο Πουρνάρα, η Μαρία Χρυσομηλά είπε πως επί του παρόντος στο Κέντρο φιλοξενούνται 196 ασυνόδευτα παιδιά, ενώ άλλα έχουν ήδη μεταφερθεί σε δομές φιλοξενίας στη Λάρνακα και την Πάφο. Η κ. Χρυσομηλά ενημέρωσε επίσης πως έχει δρομολογηθεί η δημιουργία ασφαλούς ζώνης χωρητικότητας 80 ατόμων που θα αφορά όλες τις ευάλωτες ομάδες.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι οι εξαφανίσεις παιδιών είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς πρόκειται για εφήβους που αποτελούν ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες, ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να θεωρήσουν ότι τους βγάζουν από το αδιέξοδο, ενώ στην ουσία είναι πιθανόν να εκμεταλλευτούν αυτά τα παιδιά.

«Δεν μπορεί να έχεις σε κλειστή ‘’φυλακή’’ για πάρα πολλούς μήνες παιδιά και να φαίνεται ότι τα έχεις υπό κράτηση. Δεν μπορεί να μην έχεις λειτουργούς να τα εποπτεύουν», σημείωσε.

«Πρέπει επίσης να μπουν περισσότεροι ψυχολόγοι στην υπόθεση, να προσεγγίζουν τα παιδιά, να τα ακούν, να διαχειρίζονται την αντίδραση. Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα από όσα γίνονται αυτή τη στιγμή και ελπίζω ότι θα υπάρξουν οι ανάλογες ευαισθησίες για το συγκεκριμένο ζήτημα», συμπλήρωσε.

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου δήλωσε πως το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να συνεργαστεί και με την Αστυνομία, αλλά και το νέο Υφυπουργείο Πρόνοιας, να λάβει τον προϋπολογισμό, τα μέσα και το προσωπικό για να μπορεί πραγματικά να ασχοληθεί με το θέμα των παιδιών αιτητών ασύλου. «Πρέπει όλες οι υπηρεσίες να εγκύψουν πάνω από το θέμα, μιλούμε για ευάλωτα παιδιά ανεξαρτήτως αν θα δικαιούνται άσυλο ή όχι», τόνισε.

Υπέδειξε ακόμη ότι «το κράτος πρέπει να σπάσει τα κόκκαλα, σε όσους εκμεταλλεύονται παιδιά, είτε αυτοί είναι κύπριοι, είτε συμπατριώτες των παιδιών. Υπάρχουν αναφορές για εκμετάλλευση παιδιών γύρω από το Πουρνάρα».

Πόσα παιδιά αγνοούνται

Σύμφωνα με το γραφείο Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, το Τμήμα Ευημερίας και άλλες οργανώσεις, σήμερα είναι δηλωμένα ως εξαφανισμένα 14 παιδιά, εκ των οποίων δύο είναι 15,5 χρόνων, δύο παιδιά είναι 16 χρόνων και τα υπόλοιπα είναι 17 ή 18 χρόνων.

Ακόμη, 14 παιδιά εξαφανίστηκαν μεταξύ 2019 και 2022 και σε δύο άλλες περιπτώσεις, δυο παιδιά εξαφανίστηκαν μεταξύ 2015 και 2016, ενώ κάποια παιδιά εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα ή στις χώρες καταγωγής τους.

Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα διαμένουν 196 ασυνόδευτα παιδιά, εκ των οποίων τα 149 είναι αγόρια και τα 47 κορίτσια. Αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης τους, αναφέρεται ότι διαμένουν σε 5 προκατασκευασμένα σπιτάκια και πολλά παιδιά κοιμούνται στο έδαφος αφού δεν υπάρχουν κρεβάτια για όλα.

Σημειώνεται ότι υπεύθυνοι για την φροντίδα των παιδιών είναι δύο λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, οι οποίοι νομικά έχουν το καθεστώς του κηδεμόνα. Ακόμη, τα παιδιά δεν τυγχάνουν εκπαίδευσης ή άλλης δημιουργικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με στοιχεία, οι εξαφανίσεις παιδιών αποτελούν ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, καθώς επίσης καθημερινώς δηλώνονται 17 εξαφανίσεις παιδιών. Στην Ευρώπη, μεταξύ 2018 και 2020 εξαφανίστηκαν 18 χιλιάδες παιδιά και το 43% όσων δηλώθηκαν εντοπίστηκαν σε διάστημα ενός χρόνου. Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες για σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών ή ακόμη και αφαίρεση των ζωτικών τους οργάνων, όπως νεφροί.

Έρευνα για εξαφανίσεις παιδιών

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου αποκάλυψε ότι χθες το πρωί δηλώθηκαν δύο νέες εξαφανίσεις δύο κοριτσιών, τα οποία μέχρι το βράδυ εντοπίστηκαν.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου, από το 2018 μέχρι σήμερα καταγγέλθηκαν 109 εξαφανίσεις, εκ των οποίων εντοπίστηκαν τα 95 παιδιά. Πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε μαρτυρία για εγκληματικές ενέργειες.

Επίσης, για ένα παιδί δηλώθηκε η εξαφάνιση του για 5 φορές και σε όλες τις περιπτώσεις επέστρεψε ύστερα από μερικές μέρες στο χώρο φιλοξενίας. Επιπλέον, τα παιδιά δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα και δηλώνουν ό,τι όνομα και όποια χώρα καταγωγής θέλουν.

Ο κ. Παπαθεοδώρου δήλωσε ότι τα παιδιά φωτογραφίζονται και η έρευνα γίνεται βασικά στην βάση της φωτογραφίας. «Σε μια περίπτωση, εξαφανίστηκε ανήλικος, πριν ακόμη φωτογραφηθεί. Τα παιδιά δεν διαθέτουν κινητά τηλέφωνα για να διευκολύνεται ο εντοπισμός τους. Ο ανήλικος ο οποίος δηλώθηκε ως εξαφανισμένος, εντοπίστηκε στο Κόγκο, μέσω της πλατφόρμας Facebook», συμπλήρωσε.

«Ωστόσο οι αρχές της χώρας αρνούνται να δηλώσουν επίσημα, την παρουσία του στην χώρα τους και γι’ αυτό παραμένει στον κατάλογο των εξαφανισμένων», είπε.

Πρόσθεσε ότι υπήρξαν παιδιά που εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα, καθώς επίσης ότι οι εξαφανίσεις των παιδιών διερευνώνται στην Λευκωσία, την Λεμεσό και την Λάρνακα. Τα παιδιά διέμεναν σε ιδρύματα, διαμερίσματα και οργανωμένες στέγες.

Ο κ. Παπαθεοδώρου, σε κλειστό μέρος της συνεδρίας, ανέλυσε τις έρευνες τις οποίες διεξάγει η Αστυνομία σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Επίσης, ενημέρωσε για πληροφορίες και καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις και χρήση ναρκωτικών στο Πουρνάρα.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα