ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευρωπαϊκή διάσκεψη για την ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας

29 Ιανουαρίου 2024, 17:46

images

Διάσκεψη για την ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας  διοργανώνεται από τη βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στις 30 και 31 Ιανουαρίου, όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη διάσκεψη, θα συμμετέχουν ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νικολά Σμιτ, και η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων,  Στέλλα Κυριακίδου.

Παράλληλα, στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν υπουργοί Υγείας και Εργασίας από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA), του Eurofound, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, καθώς και κοινωνικοί εταίροι και άλλοι εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Την Τρίτη, η διάσκεψη θα επικεντρωθεί στην πρόληψη των ψυχοκοινωνικών κινδύνων, του εργασιακού άγχους και της επαγγελματικής εξουθένωσης. Ο Αντιπρόεδρος, Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου θα εκφωνήσουν εναρκτήριες ομιλίες με επίκεντρο την ολοκληρωμένη προσέγγιση της Επιτροπής για την ψυχική υγεία.

Ο Επίτροπος  Σμιτ θα εκφωνήσει επίσης ομιλία στην οποία θα τονίσει πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνονται υπόψη οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στην εργασία. Την Τετάρτη, η διάσκεψη θα επικεντρωθεί σε ζητήματα ψυχικής υγείας στην εργασία, για παράδειγμα σχετικά με το πώς μπορεί να δημιουργηθεί μια συμπεριληπτική αγορά εργασίας για τα άτομα με ψυχικές διαταραχές, καθώς και σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, γεγονότα όπως η πανδημία του κορονοϊού, η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η κλιματική κρίση είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των Ευρωπαίων. Σύμφωνα με μελέτη του EU-OSHA του 2022, ένας στους τέσσερις εργαζομένους στην ΕΕ δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν εργασιακό άγχος. Τον Ιούνιο του 2023, η Επιτροπή υιοθέτησε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ψυχική υγεία, με 20 εμβληματικές πρωτοβουλίες που έλαβαν χρηματοδότηση ύψους 1,23 δισ. ευρώ. Η ανακοίνωση τονίζει ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται η ψυχική υγεία εξίσου σοβαρά όσο και η σωματική υγεία και να αντιμετωπιστούν οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στην εργασία.

Σχετικά Άρθρα