ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εξετάζουν αύξηση υπηρεσιών λογοθεραπείας για άτομα με σύνδρομο down

24 Μαρτίου 2023, 17:01

images

Εξετάζει την αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών λογοθεραπείας για τα άτομα με σύνδρομο down ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), στο πλαίσιο αξιολόγησης από επιτροπή ειδικών και στο πλαίσιο διαβουλεύσεων με τον Σύλλογο Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων Κύπρου.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου για το Σύνδρομο Down, Στυλιανός Θεοδώρου, σε δηλώσεις του στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι ο αριθμός θεραπειών που προσφέρει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) μέσω του ΓεΣΥ για λογοθεραπεία και εργοθεραπεία, είναι αρκετά περιορισμένος, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι γονείς των ατόμων αυτών οικονομικά, αφού για επιπλέον θεραπείες θα πρέπει να πληρώσουν με δικό τους κόστος.

Ως εκ τούτου, ο Σύνδεσμος ζητά περισσότερες επισκέψεις σε λογοθεραπευτές εντός του ΓεΣΥ για τα άτομα με Σύνδρομο Down και νοητική αναπηρία, τονίζοντας ότι οι θεραπείες αυτές είναι ύψιστης σημασίας για την ένταξη των ατόμων αυτών στην κοινωνία.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι γονείς των ατόμων αυτών οικονομικά, αφού για επιπλέον θεραπείες θα πρέπει να πληρώσουν με δικό τους κόστος.

Η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, Μόνικα Κυριάκου, σε τηλεοπτική παρέμβαση στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι η τροποποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ από άλλους επαγγελματίες υγείας συμπεριλαμβανομένου και τους λογοθεραπευτές, είναι ήδη σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.

«Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα ενημερώσουμε και τους παροχείς αλλά και το κοινό, αναφορικά με την τροποποίηση, δηλαδή την αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών για τις συγκεκριμένες ομάδες», είπε, καθώς γίνεται ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η κ. Κυριάκου ανέφερε επίσης ότι «στο πλαίσιο της δημοτικής εκπαίδευσης και πάλι με βάση των διαδικασιών που συντονίζει το υπουργείο παιδείας, πραγματοποιούνται αξιολογήσεις των παιδιών και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας παρέχονται υπηρεσίες λογοθεραπείας για τα παιδιά αυτά στο πλαίσιο του σχολείου».

«Άρα μπορεί και η διαδικασία αυτή να έρθει συμπληρωματικά να προστεθεί σε αυτά τα οποία αποζημιώνει το ΓεΣΥ», πρόσθεσε.

Πόσες επισκέψεις δικαιούνται εντός ΓεΣΥ

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου, «στο θέμα της λογοθεραπείας, τα παιδιά με σύνδρομο down από την ηλικία των 1-5 ετών θέλουν αυξημένους αριθμούς λογοθεραπείας για να μπορούν να μιλήσουν και να κοινωνικοποιηθούν με τους άλλους συμμαθητές τους στην τάξη».

Όπως ανέφερε, προσφέρονται 1,5 θεραπείες τον μήνα, δηλαδή 18 θεραπείες τον χρόνο.

«Εάν δεν προσφέρουν σε αυτή την ηλικία τον αυξημένο αριθμό λογοθεραπειών καθημερινά, τότε τι θα κάνει μετά την λογοθεραπεία στα 10, 12, 18 έτη», δηλώνει.

Σημειώνει, ακόμη, ότι «είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά με σύνδρομο Down, μέχρι να φτάσουν στην ηλικία που θα ενταχθούν στο σχολείο, να καταφέρουν να μιλήσουν και να μπορούν να επικοινωνούν και με το δάσκαλο και με τους συμμαθητές τους».

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Αντρέας Χριστοδούλου, σε τηλεοπτική παρέμβαση στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι «τα παιδιά με Σύνδρομο Down μπορούν να τελειώσουν μέχρι την τρίτη γυμνασίου».

«Από εκεί και πέρα στο λύκειο επειδή δεν υπάρχουν οι κατάλληλες θεραπείες ούτε τα κατάλληλα μέσα, δεν δέχονται οι καθηγητές να υπάρχει λογοθεραπεία ή εργοθεραπεία στο σχολείο», προσθέτει.

Δεν επιτρέπει το κράτος την ένταξη στην αγορά εργασίας

Ο κ. Χριστοδούλου, σημειώνει επίσης ότι «τα πλείστα παιδιά να αναγκάζονται να πάνε στις ειδικές μονάδες, τα οποία στο τέλος της ημέρας παίρνουν ένα πιστοποιητικό παρακολούθησης μαθημάτων το οποίο δεν αναγνωρίζει ούτε η ίδια η κυπριακή δημοκρατία και δεν μπορούν να ψάξουν για εργασία».

Όσον αφορά το θέμα της εργασίας για τα παιδιά με σύνδρομο Down, ο κ. Χριστουδούλου δήλωσε ότι «είχαμε μία πολύ καλή σχέση με την πρώην υπουργό εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου».

«Τώρα με τον καινούργιο υπουργό πιστεύω έχει γίνει μία καλή επιλογή υπουργών και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μία καλή συνεργασία.

Ο κ. Θεοδώρου, σημείωσε ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα προόδου, αλλά χρειάζονται ακόμα περισσότερα για να φτάσουμε στα επίπεδα άλλων χωρών.

Για το ζήτημα της εργασίας, σχολίασε ότι «έχουμε ζητήσει από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης να γίνουν προγράμματα εκπαίδευσης ατόμων ΑμεΑ, στους τομείς που τους ενδιαφέρει. Δηλαδή θα μπορούσαν να ασχοληθούν με την κηπουρική, να καθαρίζουν τραπέζια σε καφετέριες, σε υπεραγορές και άλλους τομείς που τους ενδιαφέρει».

Ακόμη, «θα μπορούσαν να γίνουν κάποια προγράμματα εκπαίδευσης των ατόμων που τελειώνουν το σχολείο, να γίνεται μία εκπαίδευση, είτε από το κράτος είτε μέσω ιδιωτικών πρωτοβουλιών και να χορηγούνται από το κράτος για να μπορούν να ενταχθούν στους χώρους εργασίας, ώστε να νιώσουν και οι ίδιοι ότι προσφέρουν στην κοινωνία», πρόσθεσε.

«Η προσπάθεια του Συνδέσμου είναι να καταφέρει να εντάξει τα άτομα με σύνδρομο Down στην κοινωνία μέσω της εργασίας, δηλαδή να εξεύρουν εργασία και να εργάζονται, ένα δικαίωμα το οποίο έχει δοθεί σε άλλες αναπηρίες, το οποίο ζητούμε να δοθεί και σε αυτά τα άτομα», τονίζει.

Της Ουρανίας Στυλιανού




Σχετικά Άρθρα